Podstawowe narzędzia do warsztatu
• Strona 3 z 4 • 1, 2, 3, 4
Oglądałem ostatnio w praktikerze grzechotkę neo. Uchwyt na teleskopie, także w razie potrzeby można przedłużyć ramie i przypiehdolić żydowską mocą ognia.
Coś koło 120zł o ile pamiętam. Kiedyś sobie sprawie!
Coś koło 120zł o ile pamiętam. Kiedyś sobie sprawie!
Watch out, we got a badass over here!
-
Walenty - Moderator
Zależy też jakiej wielkości grzechotka. Zapieczone śruby lepiej poluzować nasadką i przedłużką, każdy lepszy zestaw ma taką przedłużkę do ruszania ciężkich śrub.
Długość narzędzia odpowiada optymalnej dla niego dźwigni, więc zakładanie rur tym bardziej na grzechotkę to prosta droga do jej uszkodzenia.
Długość narzędzia odpowiada optymalnej dla niego dźwigni, więc zakładanie rur tym bardziej na grzechotkę to prosta droga do jej uszkodzenia.
-
Vergon - VIP Åšcigacz.pl
Walenty napisał(a):Pany, grzechotką to można odkręcać mocno przykręcone/zapieczone śruby?
czyżbyś miał wystarczająco $$$$, by sobie co chwila sprawiać nowe grzechotki?
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
-
madcap - Administrator
lagiboy napisał(a):ja bym nie próbował, grzechotka ma pomóc w dokręcaniu/odkręcaniu poluzowanej już nakrętki czy śruby. może spróbuj jakimś środkiem penetrującym wpierw.
Pytam, bo w garażu mam tylko jedną małą grzechotkę do drobnych rzeczy, ale chciałbym sobie kiedyś sprawić większą, stąd pytanie. Żaden konkretny przypadek.
madcap napisał(a):Walenty napisał(a):Pany, grzechotką to można odkręcać mocno przykręcone/zapieczone śruby?
czyżbyś miał wystarczająco $$$$, by sobie co chwila sprawiać nowe grzechotki?
jw.
-
Walenty - Moderator
przecież możesz sobie sprawić. do normalnego dłubania przy moto masz zestaw Yato yt-3884 z 3-kolorowymi rączkami jest tam wszystko, mój kolega diagnosta samochodowy używa tego u siebie w warsztacie do motocykli plus klucz dynamometryczny YT-0760 i masz wszystko co Ci potrzeba. a wszystko w ładnej walizeczce.
klucz dynamometryczny oczywiście trzeba kupić osobno.
klucz dynamometryczny oczywiście trzeba kupić osobno.
black matt=grey (color by honda)
-
lagiboy - Moderator
Sam mam Yato, które ostatnio polecałem kumplowi i mówiłem mu za ile ja to kupiłem i byłem w szoku, jak powiedział ile to teraz kosztuje. Nie wiem co jest ale te zestawy są teraz niecałą stówę droższe niż kilka lat temu.
-
Vergon - VIP Åšcigacz.pl
proxxon
Nikt nie wspomniał a ja mam i baardzo chwalę narzędzia proxxon.
Mam od nich zestaw na 1/4" - różne typy
Zestaw 1/2" do poważnych nakrętek, świec itp
Klucz dynamometryczyny do 30Nm.
Jeżeli chodzi o jakość to od czasu zakupu pierwszego zestawu to miałem wrażenie tak dobre że wydawało mi się że śrubki jakoś lżej się wykręcają:)
Mam od nich zestaw na 1/4" - różne typy
Zestaw 1/2" do poważnych nakrętek, świec itp
Klucz dynamometryczyny do 30Nm.
Jeżeli chodzi o jakość to od czasu zakupu pierwszego zestawu to miałem wrażenie tak dobre że wydawało mi się że śrubki jakoś lżej się wykręcają:)
- tnts
- Świeżak
Expert Grupy Topex napisał(a):Witam!
Również w pierwszej kolejności zaproponowałbym zastosowanie oleju penetrującego w sprayu. Olej taki możliwy jest do nabycia w przystępnej cenie w sklepach oferujących akcesoria i narzędzia marki TOPEX. Powinno to ułatwić sprawę i przede wszystkim zapobiec przypadkowemu zniszczeniu klucza.
Pozdrawiam, Maciek, Grupa Topex
Dzięki Maćku, ale nie to forum.
Zgłoszone.
-
Walenty - Moderator
Jeśli często "walczysz" z zapieczonymi śrubami pomyśl o podgrzewaczu inwerterowym
Można wzmocnić efekt stosując spray mrożący...
Taki szok temperaturowy poluźni każdą nakrętkę

Jak fenix z popiołów 

-
miki1406 - VIP Åšcigacz.pl
Expert Grupy Topex napisał(a):Witam!
Również w pierwszej kolejności zaproponowałbym zastosowanie oleju penetrującego w sprayu. Olej taki możliwy jest do nabycia w przystępnej cenie w sklepach oferujących akcesoria i narzędzia marki TOPEX. Powinno to ułatwić sprawę i przede wszystkim zapobiec przypadkowemu zniszczeniu klucza.
Pozdrawiam, Maciek, Grupa Topex
Topex to syf a nie narzędzia.
miki1406 napisał(a):Jeśli często "walczysz" z zapieczonymi śrubami pomyśl o podgrzewaczu inwerterowym
To jest podgrzewacz indukcyjny. Inwertorowe są spawarki. Nie wiem, jak się sprawuje ten "bzyczek " ze zdjęcia powyżej, ale kosztuje nieco ponad dwa koła i ma tylko 1,5 KW mocy. W miarę porządny podgrzewacz jest wielkości dużego migomatu i kosztuje 12 tysi. Nie wspominając o Alesco 1200, który grzeje mocą bodajże 15 KW, ale kosztuje bagatela 42.000 zł.
Wypadki chodzÄ… po ludziach, ludzie po wypadkach nie zawsze.
-
Czester - Administrator
Oooooooo, nawet sajokurwanara!
Swoją drogą, nawet po edycji linku mogę z całą odpowiedzialnością napisać, że chłam z bassa to china w najczystszej postaci. Chyba nawet gorsze gówno niż topex.
Swoją drogą, nawet po edycji linku mogę z całą odpowiedzialnością napisać, że chłam z bassa to china w najczystszej postaci. Chyba nawet gorsze gówno niż topex.
Wypadki chodzÄ… po ludziach, ludzie po wypadkach nie zawsze.
-
Czester - Administrator
co do tego podgrzewacza - wystarczą grube przewody miedziane koncówki i stary ale sprawny akumulator
tez Å‚adnie grzeje
i koszt znikomy.

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
-
henio12323 - Moderator
• Strona 3 z 4 • 1, 2, 3, 4
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości