Romet z125
19baRan20 napisał(a):Jak masz simsona i chcesz cos mocniejszego to pozostan przy simsonie bo wg mnie po co wywalac 5 kola na rometa jak masz simsona a to jest ta sama moc tylko ze inny wyglad. Jak masz 4 tysiace to kup sobie jakas sende jakies DT czy cos takiego.
niezapominaj ze w simsonie przez 20 lat sie nic nie wymienia (niedozajechania sprzet) a w romecie co 20 minut sie cos wymienia (to padło tamto padło w tym nawet plastiki od 40 km/h sie lamia poniewaz ten podmuch powietrza jest taki silny

- Borasek:P
- Świeżak
hmm no żeś mądrze napisał nawet a co do Senka to fakt :]
apropo co z częsciami bo ty możesz byc szczęściarzem tzn dostałeś lepsze częsci bo znam pare osób które mają romety i to im cos sie zjebie to jeszcze innego sprzędło hamulce i tak dalej.. nie jeździłem nimi ale widze jak jeżdżą nie odblokowane jak flaki z olejem..
co ty na to??
apropo co z częsciami bo ty możesz byc szczęściarzem tzn dostałeś lepsze częsci bo znam pare osób które mają romety i to im cos sie zjebie to jeszcze innego sprzędło hamulce i tak dalej.. nie jeździłem nimi ale widze jak jeżdżą nie odblokowane jak flaki z olejem..
co ty na to??
Oleje motocyklowe,samochodowe,smary,chemia, części,naprawy
-
Bostorn - Moderator
Bostorn napisał(a):hmm no żeś mądrze napisał nawet a co do Senka to fakt :]
co ty na to??
Hmmmmm.... Czy ja wiem? Kolega z klasy ma ten sam model(tylko że kolor srebny), zrobił ponad 2000km i nic. Po dotarciu jest w stanie "przekroczyć" licznik, który jest wyskalowany do 120km/h. Ja swój egzemplarz dostałem totalnie rozregulowany(regulować trzeba było wszystko: napięcie łańcucha, obroty, sprzęgło, lampy, hamulce...). Po za tym, ktoś tu już chyba zapodał link do bloga mnicha, który swoim zrobił 6500km i tam jest jego opinia. Osobiście uważam że jest genialny, jak na tę cenę- wygodny, łatwy w obsłudze/prowadzeniu. Wybacza wiele błędów, MZ trudniej mi się prowadziło. Nisko położony środek ciężkości.
michalgrudzien: w pełni się z tobą zgadzam.
senekkorzenna: dzięki wielkie, będę o tym pamiętał

Co do silnika. Czy to jest licencyjna Honda, czy nie, w rozstrzygniecie(jam jest laik). Producent silnik figuruje jako: Jiangmen Ricin Engine Co., Ltd

W przyszłym tygodniu skombinuje zdjęcia, co i gdzie się kręci w tym sprzęcie

pozdrawiam Pasti
Romet Z125 - początki są trudne, jedyna taka kanciapa na mieście
!

- Pasti
- Świeżak
hmm przydał by sie filmik
aa to ty masz Z125 heh no ja myśle skąd te 120;p w sqteraku
P fajnie by było jak bys pokazał jak to jeździ itp :0
pozdro
aa to ty masz Z125 heh no ja myśle skąd te 120;p w sqteraku

pozdro

-
Bostorn - Moderator
Ekhm... Motorek mam dopiero od tygodnia(czyli na dotarciu
), nie mam nawet tablicy(może będzie w piątek). Póki co teraz na szybko mogę wam powiedzieć tylko tyle, że instrukcja nie jest do tego motocykla(2/3 nie dotyczy maszyny).
W sensie? Nakręcić filmik z jazdy?

Bostorn napisał(a):hmm przydał by sie filmik
aa to ty masz Z125 heh no ja myśle skąd te 120;p w sqterakuP fajnie by było jak bys pokazał jak to jeździ itp :0
pozdro
W sensie? Nakręcić filmik z jazdy?
!

- Pasti
- Świeżak
michalgrudzien napisał(a):herbatka napisał(a):Pasti napisał(a):Po dotarciu jest w stanie "przekroczyć" licznik, który jest wyskalowany do 120km/h.
Aha czyli zrozumialem, ze po dotarciu to cacko leci 130km/h. Coraz fajniejsze te chinskie motorki.
chińskie??? chyba polski sprzęt jeśli z tego roku (w tym roku otwarli)
co do jazdy z blokadą-jeżdże z i jeszcze na dotarciu a i tak szybciej ,lepiej i przyjemniej sie jedzie niż skuterem-nawet hondymocą i szybkością nie grzeszy ale sprzętem którym mógłbyś pojeździć na A1 za podobną cene nie ma i chyba nikt mi nie powie że romet jest gorszy od skutera hondy
a filmiki z jazdy są na youtube i min. na jego zakup skusił mnie dźwięk silnika... a po zdjęciu blokady ma coś koło 16KM czyli ciut więcej od wielu innych 125
P.S.:ja trzymam blokade na pewno do końca docierania a potem sie zobaczy
Nie nie, Honda ? Gdziee tam, Romet? Ooowszem Polski sprzet

Nikt mu nie powie, ze Romet gorszy od Hondy

a po zdjęciu blokady ma coś koło 16KM czyli ciut więcej od wielu innych 125 Smile
Od wielu innych? Chinskich owszem, Aprilia dla przykladu po odblokowaniu rozwija moc 32 km. Chlopie gdzie zyjesz jeszcze raz sie spytam.
CBR 600 F4i
-
herbatka - Świeżak
hmm za tą cene można kupic uzywkę cbr 125 itp itd
wolał bym cebere zakochałem się w niej ale jak kasy niet to nie kupisz :/ mam sende i nie narzekam ;p
hmm widziałem z jazdy to nędznie wyglądało.. lepiej jak ktos nakreci w lepszej jakosci.. :0
i z pełnyum komentem udowodni że Romet cos potrafi :0
pozdro :0

wolał bym cebere zakochałem się w niej ale jak kasy niet to nie kupisz :/ mam sende i nie narzekam ;p
hmm widziałem z jazdy to nędznie wyglądało.. lepiej jak ktos nakreci w lepszej jakosci.. :0
i z pełnyum komentem udowodni że Romet cos potrafi :0
pozdro :0
-
Bostorn - Moderator
http://william350.w.interia.pl/podroze.html romet to dobry tani motor i tyle ...........
Ybr 250 black wydech Arrow
- motosport
- Świeżak
Sprzęt jest, chiński, montowany w Polsce i kropka... Ja tak spytam, gdzie tam jest blokada, michalgrudzien? Silnik na bank nie jest polski.
herbatka: pytałem dzisiaj kumpla w szkole ile tym wyciągnął. Powiedział, że 140km/h, ale coś mi się w to wierzyć nie chce
.
Do moda: wy trzymacie jakikolwiek rygor na tym forum? Prawie cały zapchany OT gości którzy piszą jaką to zaje*&@tą maszynkę se kupiło i jak ją wielbi, a w temacie mało konkretów.
pozdrawiam Pasti
herbatka: pytałem dzisiaj kumpla w szkole ile tym wyciągnął. Powiedział, że 140km/h, ale coś mi się w to wierzyć nie chce

Do moda: wy trzymacie jakikolwiek rygor na tym forum? Prawie cały zapchany OT gości którzy piszą jaką to zaje*&@tą maszynkę se kupiło i jak ją wielbi, a w temacie mało konkretów.
pozdrawiam Pasti
!

- Pasti
- Świeżak
Drogi/a Pasti. Zdziwił mnie bardzo twój post ponieważ jak wiesz moim/naszym zadaniem jest sprawdzanie forum w miarę na bieżąco i trzymanie na nim porządku. Jeśli mam być szczery, nie zauważyłem ani jednego posta w tym temacie który robi OT. Wszystkie dotyczą ów Rometa, o którego się rozchodzi, więc są zgodne z tematem. Oczywiście wezmę pod uwagę twoje zdanie i poświęcę teraz temu tematowi szczególną uwagę, ale powtarzam raz jeszcze, ja nie wiedzę tutaj żadnego off ( no może poza postem użytkownika motosport bo nie wiem co to ma do rzeczy).
Pozdrawiam, Movi
Pozdrawiam, Movi

-
Movi - Moderator
Jeśli chodzi o silnik na licencji Hondy to sprawa jest taka że jakaś chińska firma kupiła plan do konstrukcji silnika a już wykonanie i części do tego użyte są chińskie. Romet to tylko legendarna Polska nazwa i na tym się praktycznie kończy jego Polskość.
Te 140km/h to tylko na liczniku. Chińskie konstrukcje są znane z zawyżania prędkości. (sprawdzane nie raz z GPS)
Te 140km/h to tylko na liczniku. Chińskie konstrukcje są znane z zawyżania prędkości. (sprawdzane nie raz z GPS)
,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
-
Landryss25 - VIP Ścigacz.pl
michalgrudzien napisał(a):herbatka napisał(a):michalgrudzien napisał(a):herbatka napisał(a):Pasti napisał(a):Po dotarciu jest w stanie "przekroczyć" licznik, który jest wyskalowany do 120km/h.
Aha czyli zrozumialem, ze po dotarciu to cacko leci 130km/h. Coraz fajniejsze te chinskie motorki.
chińskie??? chyba polski sprzęt jeśli z tego roku (w tym roku otwarli)
co do jazdy z blokadą-jeżdże z i jeszcze na dotarciu a i tak szybciej ,lepiej i przyjemniej sie jedzie niż skuterem-nawet hondymocą i szybkością nie grzeszy ale sprzętem którym mógłbyś pojeździć na A1 za podobną cene nie ma i chyba nikt mi nie powie że romet jest gorszy od skutera hondy
a filmiki z jazdy są na youtube i min. na jego zakup skusił mnie dźwięk silnika... a po zdjęciu blokady ma coś koło 16KM czyli ciut więcej od wielu innych 125
P.S.:ja trzymam blokade na pewno do końca docierania a potem sie zobaczy
Nie nie, Honda ? Gdziee tam, Romet? Ooowszem Polski sprzetGdzie ty zyjesz czlowieku? Polski sprzet? Tak, te nie z tej epoki owszem, ale te nowe? Polskie? Bo skladaja je w Polsce to odrazu nasze ta? Ehh zebys mial chociaz troche pojecia, o tym co mowisz...
Nikt mu nie powie, ze Romet gorszy od HondyKocham tego pana.
a po zdjęciu blokady ma coś koło 16KM czyli ciut więcej od wielu innych 125 Smile
Od wielu innych? Chinskich owszem, Aprilia dla przykladu po odblokowaniu rozwija moc 32 km. Chlopie gdzie zyjesz jeszcze raz sie spytam.
chodziło mi właśnie o to że romet bez blokady jest mocniejszy od innych 125 z blokadą. nigdy nie powiedziałem że romet jest gorszy od hondy bo jest marką gorszą ale czy za takie pieniądze kupisz nową honde? NIE a rometa owszem i pojeździsz na nim kilkadziesiąt tysięcy kilometrów. jeżeli chodzi o prędkość max romet jej nie zawyża-katalogowo jest 90km/h a użytkujący stwierdzili że ok. 120km/h po prostej (140 to chyba z góry albo na obrotach w czerwonym polu). następna sprawa z tym silnikiem. romet zawsze miał problemy z trwałością silników czego nawet pasjonat rometa nie zaprzeczy. budują silnik na licencji hondy bo taka konstrukcja zapewnia mu długą żywotność. części są z chin jak zresztą prawie wszysko czego się dotkniemy, również motorów. wielką zaletą jest to że są montowane w polsce, a jak wiadomo chińczyki idą w ilość, mniej w jakość (u polaków chyba troche lepiej jest)
herbatka:nie krytykuj sprzętu jak sam nie użytkowałeś-jak mniemam masz jakąś honde, yamahe czy coś takiego i dlatego patrzysz na resztę z góry bo myslisz że jesteś lepszy bo jesteś (twoi rodzice) są bardziej kasiaści od innych, których na coś takiego nie stać. śmiejesz sie z rometa a jeszcze 10 lat temu bardzo popularną obecnie skode można było kupić za śmieszne pieniądze, ponieważ również marke miała nie wyrobioną. kto ma racje okaże sie w ciągu kilku-kilkunastu lat
bostorn-masz racje-albo należy samemu wypróbować albo chociaż zobaczyć filiki z jazdy w dobrej jakości obrazu i dźwięku
pozdr
1. Nie bede sie wypowiadac.
2. Wg. mnie jak bedziesz jezdzic na dobrym oleju, przejedzie pincet tysiecy kilometrow, a to wszystko, za 3.000zł NOWE !!
3. Tak tak, a to wszystko jak pisalem za 3.000 zł, to tak naprawde honda, tyle, ze honda kosztuje 14.000zł , a to 3.000 zł.
4. Hmm Skoda Octavia 10 lat temu kosztowala ok. 40 tys. zl, dzisiaj ok. 40-50 tys zł. Widzisz roznice?
Nie nie nie, mialem kiedys rometa (wlasnie z tych nowych) i wiem co mowie. Teraz mam yamahe a moji rodzice biedni nie sa, sami na to zapracowali. Nie obraz sie, ale nie widzialem osoby na forum w calej karierze, ktora pieprzylaby bardziej od rzeczy od Ciebie, mimo wszystko. Pozdrawiam.
CBR 600 F4i
-
herbatka - Świeżak
Co ma wspólnego Harley i Honda w punkcie 3. z Rometem? Trochę nie trafione porównanie.
Tak samo nie wiem po co przywołujesz Skodę. Wiadomo że cena może wzrosnąć. Zmienia się rynek zbytu, producenci chcą zrównać ceny aut w PL z cenami w innych krajach więc stąd te podwyżki. Z Rometem jest inaczej bo to nie jest żaden dużo znaczący producent na rynku motocykli w europie. Po prostu albo mają taki kaprys i podwyższają ceny albo wzrastają koszty produkcji.l
Myślisz że za 10 lat dalej będą produkować taką samą hondę bez żadnych zmian
Co najwyżej używaną za 20tyś kupisz.
Romet odbiega znacznie jakością od Japońców, ale za taką cenę nie dostaniemy żadnej lepszej nówki (co najwyżej lepszą japońską używkę). Nie wiem po co się kłócicie, to i tak nic nie zmieni
Jedni chcą rometa - to niech sobie jeżdzą.
Tak samo nie wiem po co przywołujesz Skodę. Wiadomo że cena może wzrosnąć. Zmienia się rynek zbytu, producenci chcą zrównać ceny aut w PL z cenami w innych krajach więc stąd te podwyżki. Z Rometem jest inaczej bo to nie jest żaden dużo znaczący producent na rynku motocykli w europie. Po prostu albo mają taki kaprys i podwyższają ceny albo wzrastają koszty produkcji.l
honde którą teraz kupiłeś za 40 tys. za 10 lat nowa będzie kosztować 20tys a tu mimo upływu czasu co sugerowałoby znaczy spadek ceny cena nieznacznie wzrosła.
Myślisz że za 10 lat dalej będą produkować taką samą hondę bez żadnych zmian

Romet odbiega znacznie jakością od Japońców, ale za taką cenę nie dostaniemy żadnej lepszej nówki (co najwyżej lepszą japońską używkę). Nie wiem po co się kłócicie, to i tak nic nie zmieni

Yamaha TeTetka Szyćsetka -> to już przeszłość......w oczekiwaniu na kolejne moto

-
wiklad - VIP Ścigacz.pl
Chyba już wszystko Senek wyjaśnił więc proponuję dać sobie spokój i zamknąć temat
Są dobre i złe chinole, a to do której grupy zaliczymy Rometa wyjdzie niedługo. W końcu już widać wielką różnicę między pierwszymi chińskimi motocyklami a obecnymi.
PS. Jednak wolę Yamahę od chinczyka:D

Są dobre i złe chinole, a to do której grupy zaliczymy Rometa wyjdzie niedługo. W końcu już widać wielką różnicę między pierwszymi chińskimi motocyklami a obecnymi.
PS. Jednak wolę Yamahę od chinczyka:D
Yamaha TeTetka Szyćsetka -> to już przeszłość......w oczekiwaniu na kolejne moto

-
wiklad - VIP Ścigacz.pl
Stara sie robic najprosciej? Nie rozumiem, Romet (junchajs miasudhaw cho sho ming) robi tak, zeby kosztowalo to jak najmniej, nie obchodzi go, czy gdy zamontuje lepszy cylinder motorek przejedzie 3.000km wiecej. Wszystko robia na odpierdziel, zreszta w serwisach tez. Romet podbije Europe
A nawet cały świat !! Tylko czemu skuter marki "Wilga" to romet z nalepka Wilga?

CBR 600 F4i
-
herbatka - Świeżak
Stary, do Ciebie ciagle nie dociera, za 4.000 zł (zalozmy, ze to koszt rometa) wybieram NSR 125 albo RS 125 i zero dyskusji. Jak mowilem, mialem nowego rometa i wiem co to za wynalazki, balem sie wyjechac dalej niz 3 km od domu, bo nie raz pchalem go przez miasto.
Juz zauwazylem, ze masz kompleks na punkcie kasy, ja ani razu nie wspomnialem o pieniadzach, Ty w kazdym poscie wypominasz, ze mam za gorszych tych, ktorych nie stac na lepszy sprzet. Chyba pora i czas zasiegnac porady lekarza, jesli kieruja Toba takie schematy. Czy ja sie z kogos wysmiewam
Ze sprzetem sie nikt nie zeni, ja wiem jedno, nikt mi nie powie, ze nowy romet bedzie lepszy od 6letniej aprili, i na tym zakoncze ta dyskusje jakze sprowadzona przez Ciebie w strone pieniezna.
niech ci rodzice kupią pluszowego misia żebyś mógł go bluzgać i wyśmiewać sie np. z jego oklapniętych uszu a nie z kogoś, czegoś co jest gorsze od twojego. WWW.ŻAL.PEEEL
Juz zauwazylem, ze masz kompleks na punkcie kasy, ja ani razu nie wspomnialem o pieniadzach, Ty w kazdym poscie wypominasz, ze mam za gorszych tych, ktorych nie stac na lepszy sprzet. Chyba pora i czas zasiegnac porady lekarza, jesli kieruja Toba takie schematy. Czy ja sie z kogos wysmiewam

CBR 600 F4i
-
herbatka - Świeżak
michalgrudzien - czemu wszystko od razu do pieniędzy sprowadzasz. Mam Yamahę to znaczy że mam więcej kasy? I tu Ciebie zmartwię bo moja yamaha kosztuje tyle samo co ten romet
Po prostu wolałem sprawdzony używany sprzęt niż jakąś "nowość" z chin za ta samą cenę. Tak samo robi większość osób.

-
wiklad - VIP Ścigacz.pl
Mnich odpisał mi na maila. Twierdzi, że silnik został zaczerpnięty z Hondy cg125(jak byłem mały to takiej myślałem
). Potwierdzają sie słowa senekkorzenna, romet 125 to naked(...oferowany z różnymi plastikami).
Z resztą sam romet jest jakoś dziwnie podobny
:
Romet:
Honda:

Z resztą sam romet jest jakoś dziwnie podobny

Romet:

Honda:

!

- Pasti
- Świeżak
Powrót do Motorowery do 50 ccm