Zobacz wątek - Romet z125
NAS Analytics TAG

Romet z125

i inne małe pojemności
_________

Postprzez Movi » 28/5/2008, 13:48

A ja bym was prosił moi drodzy, żeby panował spokój i harmonia na forum :D miłujcie się i nie denerwujcie nawzajem, bo nie ma o co ;)

Pozdrawiam.
Movi
Moderator

Postprzez jasql » 28/5/2008, 18:17

Do michalgrudzien.
Ty lepiej sie przyznaj ile sztuk opylasz w miesiacu na allegro :?: bo nie chce mi sie wierzyc, ze zalozyles konto na scigaczu tylko z sympatii do marki "ROMET"
<a href="http://h-tsz.com/amFzcWxh">Dostaniesz w PYSK jak klikniesz.
jasql
Bywalec

Postprzez jasql » 28/5/2008, 20:55

senekkorzenna napisał(a):
jasql napisał(a):Do michalgrudzien.
Ty lepiej sie przyznaj ile sztuk opylasz w miesiacu na allegro :?: bo nie chce mi sie wierzyc, ze zalozyles konto na scigaczu tylko z sympatii do marki "ROMET"

1.)No no ja też jestem sympatykiem Romet/a/ i mu kibicuję .Po prostu mam nadzieję że to co zostało kiedyś zniszczone przez pazernych polityków i urzędników zostanie odbudowane.

2.)Analogiczna sytuacja jest z tobą oni też ciebie wygnali za chlebem.

3.)Nowy Romet /choć Chińczyk/to światełko w tunelu polskiej nie mocy które może zgasnąć przez niekompetencje serwisantów i ludzi wypowiadających nie sprawdzone opinie.Ja sam serwisuję Ogara 900 i uczę sie go na pamięć.Znam jego wady ale uważam że trochę więcej serca w montowni i serwisantów i to może być motocykl nawet do nauki jazdy.

4.)Nikt nie może kwestionować wyższości Japończyków nad chińskimi motocyklami

5.) tylko pytam się? kto ma dłużej chiński skuter niż 2-3 lata. a Japończyki są na rynku ile lat?.

6.)Wypowiadajmy się o wadach Romet/a/ ale niech to robią ci którzy je użytkują a nie ci którzy tego nie widzieli. :?

Podzielilem twoja wypowiedz na podpunkty, zeby bylo latwiej.

Ad1. Mozliwe, ze tak. Jednak na pewno nie poprzez import taniego czegos (nie chce jeszcze dostac bana), ktore produkowane jest kosztem zdrowia i mozliwe, ze zycia chinczykow (Czytalem kiedys, ze wyprodukowanie takiego motocykla kosztuje nie wiecej niz 100 dolarow. Reszta to transport i marza importerow.
Ad2. Nikt mnie nigdzie nie wyganial. Po prostu jeszcze nie znalazlem swojego miejsca (Jak to tobie pomoze, to powiem, ze niedlugo wracam)
Ad3. Dalej uwazam, ze to nie polskie. Co do serwisow, to rece do gory kto ma jakies problemy z japoncami, anglikami, wlochami po przejechaniu 5000km?
Ad5. Chyba nikt. Jak ktos kupi nowy to sie go po roku pozbywa, a jak ktos kupi z drugiej reki to rowniez sie go pozbywa (Malo kto ma go dluzej niz 1 rok).
Ad6. Jezdzilem i naprawialem kooledze, ktory dal sie nabrac na "nowe i na gwarancji". Dodam, ze po roku zamienil na Yamahe. Jak to nie wystarczy, to nie wiem co :?: (Nie kupilem z ww. powodow).
W zalacznikach wstawiam sprzety oferowane pod nazwa "ROMET" i ich uk odpowiedniki. Pokazcie mi roznice. Nie chce mi sie za duzo szukac, ale jestem pewien, ze przy odrobinie cierpliwosci mozna by poszukac cala eksportowa serie ROMETA na UK.ebay :lol:

Co wy na to :?:
Załączniki
Romet125cc-pioneer-l.jpeg
Romet125cc-pioneer-l.jpeg (18.18 KiB) Przeglądane 8795 razy
125cc-pioneer-l.jpeg
125cc-pioneer-l.jpeg (51.8 KiB) Przeglądane 8795 razy
r_250_1.jpg
r_250_1.jpg (44.55 KiB) Przeglądane 8795 razy
chinar_250_1.jpg
chinar_250_1.jpg (28.25 KiB) Przeglądane 8795 razy
jasql
Bywalec

Postprzez herbatka » 28/5/2008, 23:26

Jezdzilem i naprawialem kooledze, ktory dal sie nabrac na "nowe i na gwarancji". Dodam, ze po roku zamienil na Yamahe.

Otoz to, to nawet moglem byc ja :D

Dalej uwazam, ze to nie polskie.

Tez tak uwazam, jak cos, co robia chinczycy moze byc w jakims stopniu Polskie? Nawet ta naklejka Romet nie jest Polska :)
CBR 600 F4i
herbatka
Świeżak

Postprzez Pirek » 29/5/2008, 16:57

Czytam ten temat i sie troche dziwie tym co wieszaja psy na romecie. Sam mam Rometa Ogara 900 i jestem z niego zadowolony i nie dlatego za mi sie podoba ale mam argumenty stojące za tym ze romet to marka godna zaufania:
1. SKŁADANY W POLSCE, PRZEZ POLAKÓW.
2. Przechodzi badania jakosci zanim wyjedzie z fabryki.
3. W moim ogarze jest gaznik JAPOŃSKI od nowosci a nie chiński- to świadczy o tym ze romet nie jest szrotem jak mówia dzieci albo ci co go przypadkiem gdzieś widzieli ale go nie posiadają
4. Ogar 900 wygląda identycznie jak Yamaha X1(poza innymi kołami) to swiadczy o tym ze ta konstrurcja nie jest wózkiem do wozenia ryzu tylko jest dobra skoro ją yamaha stosuje.
Mój romet juz przezył dużo bo nie jestem z tych co dmuchają i huhają na motorower-zeby sie ne porysował, oczywiscie nie zucam nim szanuje to co mi rodzice kupili ale go uzywam dosyc intensywnie i od nowosci nic mi sie w nim nie popsuło.
I jeszcze jedno nie moge sie powsztrzymać aby o tym napisać: (najczęsciej dzieci) piszą ze im sie kopniak psuje (ze zębatka się wyszczerbia bo chińska) ale ona sie wyszczerbia nie dlatego ze jest chińska tylko dlatego ze nie umiecie jej obsługiwać!
Kopniak to tylko nazwa i wajchy rozruchowej sie NIE KOPIE TYLKO SIE JĄ SILNIE POPYCHA!!! przez połozenie nogi na stopce od kopniaka!! jesli bedziecie tak postępować z kopka to gwarantuje wam ze sie NIEWYSZCZERBI!!! ahhhh musiałem to napisać. A romet z125 jest ok ponieważ jest bajecznie tani (a w cenie dostaje sie jeszcze 2 lata assistance gratis) no jak dla mnie to 4k za nowy motor + assistance na 2 lata to jest BAJKA!!! KUPUJ nie zastanawiaj sie!!! pozdro 4 all
Pirek
Świeżak

Postprzez herbatka » 29/5/2008, 18:00

konstrurcja nie jest wózkiem do wozenia ryzu tylko jest dobra skoro ją yamaha stosuje.

Yamaha ja stosuje :| Raczej chinczycy od rometa stosuja plastiki podobne do Yamahy, bo nic wiecej z yamaha to nie ma wspolnego.
4k za nowy motor + assistance na 2 lata to jest BAJKA!!! KUPUJ nie zastanawiaj sie!!!

Ja jednak ,proponowalbym sie zastanowic. Kiedys jak mialem rometa i stalem w serwisie jakis gosc przyjechal chinolem i do szefa z japa ze mu sie psuje, szef wkurzony odpowiedzial: Panie, jak cos za 3.000 nowe moze jezdzic? Tak mu odpowiedzial :) Ja tam mialem jednego z tych rometow i nikt mi nie wmowi ze to jezdzi. Zreszta romety i boatiany wyjezdzaja z jednego ulu, tylko nalepki dostaja inne.
CBR 600 F4i
herbatka
Świeżak

Postprzez Pasti » 29/5/2008, 18:54

Hmmm... Panowie(no i oczywiście Panie) to, że Romet jest składany w PL nic nie znaczy. Mój kumpel ma romet cacko, od nowości nic nie musiał robić(no oczywiście po za czynnościami towarzyszącymi eksploatacji), mi zaś składali motor jacyś debile, nie mający zielonego pojęcia na rzeczy(to są goście typu: czy sie stoi, czy się leży, to 5 złoty się należy), wszystko musiał składać od nowa. Z TAKIMI TO NA BANICJĘ!
Romet Z125 - początki są trudne, jedyna taka kanciapa na mieście :mrgreen: !
Pasti
Świeżak

Postprzez jasql » 29/5/2008, 19:09

Pirek napisał(a):...
...

Wyjmuja go ze skrzyni, zakladaja przednie kolo, kierownice i akumulator.
Pogratulowac polakom, za zlozenie skutera.
Niestety nie moge znalezc tego ogara, ale jestem na 100% pewien, ze cos takiego bylo jakies pol roku temu. Moze jeszcze bedzie okazja pozniej.
Dodatkowo zobaczcie sobie za jakie pieniadze mozna kupic najtansze skutery (to nie jest bezposrednio od producenta, tylko juz od importera, niestety nie moge wyszukac linkow do producentow :? ) http://www.fastglobalsupplier.com/cart. ... gory_id=67

LOL a tu znalazlem prawie wszystkie romety http://www.fastglobalsupplier.com/cart. ... gory_id=83
jasql
Bywalec

Postprzez Pirek » 29/5/2008, 20:36

jasql napisał(a):
Pirek napisał(a):...
...

Wyjmuja go ze skrzyni, zakladaja przednie kolo, kierownice i akumulator.
Pogratulowac polakom, za zlozenie skutera.

No to po co by budowali linie mintarzową??
A pozatym drodzy forumowicze to jakiej jakości motocyk/skuter kupimy zalezy takze gdzie go kupimy! (nie mówie tu o supermarketach bo szkoda gadać)
To jaki sprzęt dostaniemy zalerzy też od tego jaki personel jest w serwisie/salonie. Np. kupujemy skuter marki XX w salonie YY i jesteśmy zadowoleni, a kupimy ten sam skuter XX w salonie ZZ i bedziemy nie pocieszeni bo obsługa nie dopilnowała przeglądu zerowego i tym podobnych rzeczy a w przyszłości olała z ew. serwisem...
P.S.
Herbatka pisząc ze yamaha stosuje tą samą konstrukcje co romet w ogaze 900 nie miałem na myśli ze to yamacha ją od rometa przejęła tylko romet od yamahy więc jej trwałośc jest porównywalna...
Pirek
Świeżak

Postprzez herbatka » 29/5/2008, 20:41

yamacha ją od rometa przejęła tylko romet od yamahy więc jej trwałośc jest porównywalna...

No jasne, nawet taka sama jakosc, romety nawet lepsze.

zalezy takze gdzie go kupimy! (nie mówie tu o supermarketach bo szkoda gadać)

A co za roznica kupic keeway'a w hipermarkecie , a kupic go w salonie :D
CBR 600 F4i
herbatka
Świeżak

Postprzez Herbi NSR » 29/5/2008, 20:42

Moj znajomy z prawka ma takiego rometa ale nic ci o nim nie powiem bo nic nie wiem (nawet go nie widzialem)
Jak ci sie podoba to bierz i nie słuchaj. xD
S - szał
U - ucieczka
Z - zakręt
U - uderzenie
K - koniec
I - inny świat

gsx - r
Herbi NSR
Świeżak

Postprzez Pirek » 29/5/2008, 21:18

herbatka napisał(a):A co za roznica kupic keeway'a w hipermarkecie , a kupic go w salonie :D

nie zrozumiałes mnie, hodziło mi o obsługe ja kupisz w supermarkecie to jak niby oni są w stanie przygotować jednoślad do jazdy albo zrobić przegląd zerowy? a w salonie to juz inna sprawa bo jesli są tam mechanicy którzy znają sie na rzeczy to dobrze przygotują moto do eksploatacj... :)
Pirek
Świeżak

Postprzez herbatka » 29/5/2008, 21:23

Zrozumialem to bardzo dobrze. Ale raczej i Ci i Ci dostaja taka sama walute za swoja robote bez wzgledu na to czy zloza go dobrze czy tylko tak zeby sie trzymal. Mechanicy naprawde nie wkladaja serca w skladanie skuterkow.
CBR 600 F4i
herbatka
Świeżak

Postprzez Pirek » 30/5/2008, 06:49

herbatka napisał(a):Zrozumialem to bardzo dobrze. Ale raczej i Ci i Ci dostaja taka sama walute za swoja robote bez wzgledu na to czy zloza go dobrze czy tylko tak zeby sie trzymal. Mechanicy naprawde nie wkladaja serca w skladanie skuterkow.

I tu sie z tobą zgadzam! Mechanicy w większości przypadków olewają to czy klient bedzie zadowolony ze skutera, ale oczywiście są i tacy którzy jednak znają sie na robocie i poświęcaja jej czas... ale to tylko kilka procent mechaników....
Pirek
Świeżak

Postprzez JędrekZDW » 2/6/2008, 21:19

pawlak200192 napisał(a):lepiej kup simsona albo jawke :twisted: :twisted: :twisted:

Dokłądnie !!!! 8)
sc33 FireBlade
JędrekZDW
Bywalec

Postprzez JK 1994 » 5/6/2008, 17:18

Słuchajcie, mam dylemat. Moim marzeniem jest mieć Yamahe Tzr05r. lub Honde cbr 125 tez 05 r. ale to niemożliwe ze wzgledu na kase :cry: . Ale gdy niedawno ujżałem Rometa Z125 bardzo mnie on zaciekawił. Lecz nie wiem co o nim myśleć. Jest on nowy, tani, ładny ale niestety nie wiem co myśleć o silniku. Niektórzy na forum piszą ze jest on na licencji hondy niektórzy ze to nie prawda. Inni ze to silnik skladany w polsce na chińskich częsciach. Inni znów ze to chińskie gowno i shit i ze bardziej sie oplaca kupowac jakies inne hondy lub yamahy (ale ja na to nie mam kasy :cry: ) A jeszcze inni znow ze to super motor i za mala kase. I ja już sam nie wiem co myśleć. Proszę o pomoc. Czytalem forum mnicha i tam pisze ze romet to super bestia a mnie jednak caly czas nie przekonuje ten silnik. Proszę o pomoc

PS: wkurwia mnie jak ktoś pisze ze niby jak może romet być szybszy od jakiejś aprilki 125. No przecierz kurwa wiadomo bo romet to czerosow a aprilia to dwusow kurwa i wiadomo ze po odblokowaniu bedzie mialo wiecej KM
JK 1994
Świeżak

Postprzez icid » 5/6/2008, 21:45

Słuchajcie. Honda to japońska marka z tradycją, świetną reputacją, przynosząca miliardowe dochody i zapamiętajcie że taka firma jak honda, nigdy nie da licencji na składanie w polsce g ówna z chińskich części.
Zadzwońcie do przedstawicielstwa hondy, napewno będą mieli ubaw jak usłyszą waszą historie o licencjach. Ci co piszą takie bzdury powinni sie stuknąć w łepek. :D A co do chińczyków, to robią świetne żarcie ale nic więcej. Jak wyrzucacie puszke po pepsi do śmietnika to miejcie świadomość że będzie z tego jakaś część do waszego rometa, robią je za grosze z najgorszego syfu i nawet jakby był wierną kopią hondy czy yamahy to i tak będzie sie sypał 10 razy szybciej bo cała magia tkwi w materiałach a w chinah najlepszym materiałem jest to co jest najtańsze. :lol: :lol:
icid
VIP Ścigacz.pl

Postprzez JK 1994 » 6/6/2008, 06:00

Ale mi chodzi o to czy warto go kupowac. Na tym forum jest bardzo dużo roznych opinii o nim. I ja juz sam nie wiem co mysleć. Jeżeli na tym forum sa jacyś użytkownicu rometa z125 to proszę o wypowiedz np. czy sie juz cos zepsulo lub jak zachowuje silnik i generalnie cala prawde o silniku. (na forum mnicha pisze ze po zrobieniu około 6500 km wystarczalo wymienic tylko olej) czy ten motor jest taki doskonely ??
JK 1994
Świeżak

Postprzez motosport » 6/6/2008, 14:06

jak za takie pieniądze warto materiały sa gorszej jakosci ale jakie pieniadze taki towar ale fakt motor jest raczej bezawaryjny w 15 sztukach sprzedanych tylko 1 awaria i to drobna związana z elektronika
motosport
Świeżak

Postprzez Movi » 6/6/2008, 14:28

JK 1994 napisał(a): Jeżeli na tym forum sa jacyś użytkownicu rometa z125 to proszę o wypowiedz np. czy sie juz cos zepsulo lub jak zachowuje silnik i generalnie cala prawde o silniku.

Pamiętaj że każdy swoje chwali.. 8)
Movi
Moderator

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Motorowery do 50 ccm