Zobacz wątek - Co dokładnie może spotkać posiadacza rozwierconych wydechów?
NAS Analytics TAG

Co dokładnie może spotkać posiadacza rozwierconych wydechów?

Przepisy, prawo
_________

Co dokładnie może spotkać posiadacza rozwierconych wydechów?

Postprzez Hans01 » 10/11/2014, 15:20

Cześć,

Często można spotkać ogłoszenia o sprzedaży motocykla z rozwierconymi lub wybebeszonymi wydechami. Taki motocykl będzie musiał wcześniej czy później przejść przez stacje kontroli pojazdów i badania techniczne. Czy przypadkiem kupując motocykl z rozwierconym układem wydechowym nie narażam się na kłopoty przy badaniach technicznych lub wręcz odebraniem dowodu rejestracyjnego w trakcie pierwszej kontroli drogowej jakiej wpadnę w ręce?

Sprawy techniczne i wpływ takiej operacji na parametry silnika to jedno, postrzeganie przez innych userów drogi takich praktyk to drugie, ale jak to jest od strony prawnej? Swoją drogą, customizowane wydechy też pewnie jakieś homologacje muszą spełniać, a czytając ich opisy raczej nikt się konkretnymi normami i atestami nie chwali. Czy i tutaj też czai się mina niespodzianki w trakcie badań technicznych?

Pozdrawiam.
--
Hans

każdy kto próbował kiedyś puścić cichacza w towarzystwie, ten wie jak operować sprzęgłem
Hans01
Świeżak

Postprzez miki1406 » 10/11/2014, 15:58

Generalnie większość stacji kontroli pojazdów na moto patrzą lekko z przymrużeniem oka... Boją się wciągać na rolki, bo chwila nieuwagi i 200kg moto z szoferem ląduje w kanale... Dają spokój bo wiedzą, że customowy wydech i moto idą w parze... Wszystko zależy od rozsądku... Jak prowokujesz to oberwiesz... albo od diagnosty, ale policjanta...

Większy problem to policja z kamerami TVN'u i młodym walczącym o "belki " :)

Zabranie dowodu murowane
Jak fenix z popiołów :)
miki1406
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez andy7 » 10/11/2014, 15:59

Generalnie traci sie homologacje.

:wink:
kuluem123 napisał(a):...Nie da się zrobić przekrętu w urzędzie ?
| | https://www.youtube.com/channel/UCIhJl1 ... TGw/videos
andy7
Moderator

Postprzez Hans01 » 10/11/2014, 16:16

Hmmm.... W takim razie pytanie powiązane. Rozumiem, że wszystko rozbija się o decybele (no chyba, że zmienia się też skład spalin... zmienia się???) Więc czy jest możliwość zażądania pomiaru tychże decybeli gdyby ktoś chciał mi koniecznie zrobić krzywdę przy badaniach technicznych takiego pojazdu lub w trakcie kontroli drogowej? I kolejne powiązanie pytanie, w jakim kodeksie/przepisie są określone "górne" granice poziomu hałasu? Znając te wartości mógłbym na przykład pokusić się o pomiar przed zakupem (choć to wszystko zaczyna trochę przypominać maszynkę do zapalania zapałek, bo proces pomiaru też pewnie musiał by być przeprowadzony jakimś atestowanym czujnikiem przez licencjonowanego zielonego ludzika najlepiej w centralnym serwisie w Brukseli, więc i tak by mnie uziemili i tak, nim nie udowodnił bym, że to coś przy moim motorze spełnia normy).

Pozdrawiam.
--
Hans

każdy kto próbował kiedyś puścić cichacza w towarzystwie, ten wie jak operować sprzęgłem
Hans01
Świeżak

Postprzez madcap » 10/11/2014, 20:35

w kodeksie nie znajdziesz.
za to znajdziesz w rozporządzeniu w sprawie wymagań technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia.

sposób pomiaru głośności określa polska norma PN-92/S-04051.

jeśli masz wątpliwości czy mamy tanie mandaty za głosny wydech, to wybierz się na wycieczkę do Niemiec
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
madcap
Administrator

Postprzez andy7 » 10/11/2014, 22:08

Zapytam w jakim celu chcesz rozwiercac wydech ?

POszperaj po necie a dowiesz sie, ze poprzez nawiercanie zmieni sie charakterystyka zarowno momentu obrotowego jak i moc. Wbrew tego co twiedza znafcy b. latwo spieprzyc calkiem sporo rzeczy.

Naprawde myslisz, ze Ty sam czy pan Kazio z osiedlowego garazu podniesiecie moc ? Poprawicie charakterystyke ?

Fabryke cieeeeeezko poprawic.

andy7
Moderator

Postprzez Hans01 » 11/11/2014, 09:03

:)

To nie tak. Ja po prostu nie bardzo mam na nowy, przeglądam więc różne oferty zbierając kase. I widzę bardzo wiele motocykli z akcesoryjnymi wydechami (głównie po firmach specjalizujacych się w ściąganiu motocykli z USA) lub wybebeszonych / rozwiercanych (otomoto / olx / allegro). I tak się zacząłem zastanawiać czy na przykład kupując coś takiego jak to: http://www.motomotion.pl/yamaha-xvs-110 ... p-217.html (jeśli link narusza zasady tego działu proszę o wycięcie i wybaczenie) lub jakiś wybebeszony model z aukcji, nie wkopie się w problemy z badaniami technicznymi lub w trakcie kontroli drogowej. Bo w wielu takich ofertach stoi przeważnie "do rejestracji" a nawet jak jest "zarejestrowany w PL" jak w linkowanej ofercie, to wcale nie jest oczywiste, czy tą rejestrację przeszedł przed czy po modyfikacjach i czy przypadkiem policyjny patrol nie będzie miał na temat rur przy motocyklu odmiennego zdania niż diagnosta w OSKP.

Pozdrawiam.
--
Hans

Hans01
Świeżak

Postprzez jasnoksieznik » 11/11/2014, 09:47

Jesli wydech jest przegiety tak, ze od reki mozna stwierdzic, ze jest za glosny (np. w ogole go nie ma), to zostanie zatrzymany dowod rejestracyjny. W innym wypadku, niebiescy panowie wyciagna miernik, ustawia sie w unormowanej odleglosci i zmierza, czy "loud pipes save cash".
BMW -> KTM. Mogę mieć spaczenie zawodowe.
jasnoksieznik
Stały bywalec

Postprzez suhy-19 » 11/11/2014, 10:06

misiaki u nas nie wiedza jak wykonuje sie pomiar. takze proponuje troche poczytac i podczas kontroli kazemy policjantowi wykonac poprawnie pomiar albo nie przyjmujemy mandatu :P
aprilia RSV4
suhy-19
Moderator

Postprzez andy7 » 11/11/2014, 14:08

suhy-19 napisał(a):misiaki u nas nie wiedza jak wykonuje sie pomiar. takze proponuje troche poczytac i podczas kontroli kazemy policjantowi wykonac poprawnie pomiar albo nie przyjmujemy mandatu :P

Przyznam Ci racje.

I wtedy pan policjant zatrzymuje dowod rej. sciaga lawete i oddtransportowuje motocykl.

Z koniem chcesz sie kopac ?

andy7
Moderator

Postprzez Invi » 11/11/2014, 15:24

Dowód zatrzyma, bo jak chce to może powiedzieć że ma uzasadnione wątpliwości, nawet do nowych opon. Ale do lawety tutaj podstaw nie ma, Polska to na szczęście jeszcze nie dziki zachód (europy :P).
Invi
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez suhy-19 » 11/11/2014, 17:31

dokładnie zeby moto poszlo na lawete to albo motocykl musi byc kradziony albo trzeba byc kompletnym debilem :D
aprilia RSV4
suhy-19
Moderator

Postprzez Fugu » 11/11/2014, 18:01

Niekoniecznie - spojrz sobie na paragraf 130a kodeksu drogowego. Wystarczy ze n.p. policja powie ze pojazd zanieczyszcza srodowisko albo stanowi zagrozenie dla ruchu drogowego.
Fugu
Mieszkaniec forum

Postprzez suhy-19 » 11/11/2014, 20:24

tylko ze w takich przypadkach przeważnie kończy się tylko na zabraniu dowodu a motocykl zawsze można grzecznie zaprowadzić (zapchać) do domu i policjant gówno może ci zrobić
aprilia RSV4
suhy-19
Moderator

Postprzez Fugu » 11/11/2014, 20:27

No wlasnie nie do konca. Przeczytaj dokladnie wskazany paragraf.
Fugu
Mieszkaniec forum

Postprzez andy7 » 11/11/2014, 22:05

Suhy19

juz widze jak policjant mowi Ci, ze Twoj motur idzie na lawete a Ty zaczynasz go pchac do domu. Jak myslisz czym to sie skonczy ?

andy7
Moderator

Postprzez jasnoksieznik » 11/11/2014, 23:13

Jesli bylbym policjantem, a klient by mi odmowil przyjecia mandatu, to tez bym kazal odholowac. W przeciwnym razie pozbawiam sie decydujacego dowodu w sprawie.
BMW -> KTM. Mogę mieć spaczenie zawodowe.
jasnoksieznik
Stały bywalec

Postprzez madcap » 11/11/2014, 23:14

ok fugu.
jestem trzeźwy, miałem zbyt głośny wydech, na dodatek policjant stwierdził, ze mm wyciek spod klawiatury.
wskaż, który z punktów lub podpunktów usankcjonuje niemożność dopchania motocyklu do miejsca postojowego.
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
madcap
Administrator

Postprzez Fugu » 12/11/2014, 07:42

35 km ktore dzieli miejsce w ktorym aktualnie sie znajdujesz od miejsca zamieszkania.
Fugu
Mieszkaniec forum

Postprzez suhy-19 » 12/11/2014, 08:48

Jakos jak kiedys rozwalilem miske olejowa i policja zabrala mi dowod to nie wezwali lawety tylko spytali czy bedzie mial mnie kto odcholowac do domu bo jak nie to sami mnie zaciagna
Jasnoksieznik gdybys byl policjantem to bys wiedzial ze po wezwaniu lawety jest pol dnia papierkowej roboty :D a pozatym odcholowanie jaki to dowod w sprawie? Dowod rjestracyjny i tak zabiora nawet jak nie przyjmniesz mandatu
Fugu a moze ktos lubi spacerowac 35km pchajac jednoczesnie motocykl :P
aprilia RSV4
suhy-19
Moderator

Następna strona

Powrót do Prawo

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości

na górê