Polerowanie - Zrób to sam...
• Strona 1 z 3 • 1, 2, 3
Polerowanie - Zrób to sam...
Zapraszam do obejrzenia przygotowanego przeze mnie poradnika na temat polerowania... :]
http://pl.youtube.com/watch?v=HquxkvrtM4I&fmt=18 (otwórz link)
http://pl.youtube.com/watch?v=HquxkvrtM4I&fmt=18 (otwórz link)
Ostatnio edytowano 11/1/2009, 13:07 przez lukas545, łącznie edytowano 4 razy
- lukas545
- Świeżak
kurcze też o tym myślałem, tyle że ja szpachlowałem plastiki, potem szlifowałem cały czas, i tak kilka razy pod rząd, a efekt mi bardzo ładny wyszedł. Ale i tak ogromny szacun dla autora. Naprawdę jestem za takimi ludźmi, którzy mają trochę chęci, wiedzy i sami sobie mogą poradzić. Szacunek 

"...cztery kola poruszają ciało, dwa poruszają dusze..."
- kreska
- Świeżak
no swietna sprawa i popierajac motomana: warto na forum by bylo otworzyc, tudziez przykleic temat odnosnie takich wlasnie zabiegow i roznego rodzaju czynnosci zwiazanych z mechanika motocyklowa.
Honda VFR 800 FI
-
elco - Moderator
Super!!! Napisz jaki jest koszt materiałów do spolerowania 2 felg bo strasznie mnie to ciekawi 

GS 500E, 91r -> CBR 600 F2 | http://bikepics.com/members/blatomasz/93cbr600/
-
blatomasz - Świeżak
- Preparat do usuwania farby SCANSOL 0,5kg --> 15zł
- Pasta polerska AUTOMAX w tubce --> 4zł
- Filc polerski na wiertarkę --> 10zł
- Pędzelek --> 1,50zł
- Arkusz papieru ściernego, wodnego o granulacji np.600 --> 1,50zł
- Łączny koszt ok. 32zł
PS: Szpachelki nie uwzględniałem bo można ja zastąpić np patyczkiem po lodzie....
- Pasta polerska AUTOMAX w tubce --> 4zł
- Filc polerski na wiertarkę --> 10zł
- Pędzelek --> 1,50zł
- Arkusz papieru ściernego, wodnego o granulacji np.600 --> 1,50zł
- Łączny koszt ok. 32zł
PS: Szpachelki nie uwzględniałem bo można ja zastąpić np patyczkiem po lodzie....

- lukas545
- Świeżak
A jak zabezpieczyc wypolerowaną powierzchnie przed matowieniem? Zeby po myciu, jezdzie w deszczu itp nie polerować od nowa
Sprzedam Suzuki Bandit 600S 2003
-
mlody-pawel - Świeżak
zgadza się... co prawda wystarczyło by 600-tką przelecieć i będzie ok... Ale jeżeli ktoś jest dokładny, cierpliwy i nie bolą go jeszcze palce to przed polerką można przelecieć jeszcze drobniejszym papierem wodnym np. o granulacji 1500 aby uzyskać gładkość porównywalną z pupą niemowlaka...
Lecz wydaje mi się ze sprawą kluczową jest polerka... Im dłużej i dokładniej będziemy polerować felgę miękką szmatką tym lepszy otrzymamy efekt... Jasna miękka szmatka, pasta polerka i jazda... Dlaczego jasna... ?? Bo na jasnej dobrze widać jak przechodzi w czarną gdy zrobimy kilka ruchów po feldze...
Paweł - Dobra polerka w zasadzie nie śniedzieje... Ale jeśli już coś zobaczysz to przelecieć pastą Auto-Max i już... Są jeszcze specjalne środki do polerek ale to tylko pokaleczy całą robotę bo felga traci ten cały urok...

Lecz wydaje mi się ze sprawą kluczową jest polerka... Im dłużej i dokładniej będziemy polerować felgę miękką szmatką tym lepszy otrzymamy efekt... Jasna miękka szmatka, pasta polerka i jazda... Dlaczego jasna... ?? Bo na jasnej dobrze widać jak przechodzi w czarną gdy zrobimy kilka ruchów po feldze...

Paweł - Dobra polerka w zasadzie nie śniedzieje... Ale jeśli już coś zobaczysz to przelecieć pastą Auto-Max i już... Są jeszcze specjalne środki do polerek ale to tylko pokaleczy całą robotę bo felga traci ten cały urok...

- lukas545
- Świeżak
Szacuneczek za tego typu rzecz jaka byl twoj film
,a osobom krytykujacym ze niby niewyrazny glos polecam wizyte u Laryngologa
.Ja nie mialem zadnego problemu ze zrozumieniem lektora.
LIczy sie idea a wy krytycy zrobcie najpierw cos sami.Zamierzeniem autora nie byl dzwiek Dolby Digital a informacja dotyczaca okreslonej sprawy ktora to byla zreszta swietnie pokazana(np dzialanie scansolu).
PS. do autora Filmu
czy scansol ma negatywny wplyw na opone bo chcialbym to zrobic bez jej zdejmowania

,a osobom krytykujacym ze niby niewyrazny glos polecam wizyte u Laryngologa

LIczy sie idea a wy krytycy zrobcie najpierw cos sami.Zamierzeniem autora nie byl dzwiek Dolby Digital a informacja dotyczaca okreslonej sprawy ktora to byla zreszta swietnie pokazana(np dzialanie scansolu).
PS. do autora Filmu
czy scansol ma negatywny wplyw na opone bo chcialbym to zrobic bez jej zdejmowania

- zx10rninja
- Świeżak
Dzięki zx10rninja...
Scansol z gumą reagować raczej nie będzie, a na felgę będziesz nakładać go pędzelkiem na spokojnie więc myślę, że nawet nie będziesz wjeżdżać bardzo na oponę, a jeśli już to przetrzeć szmatką i już...
Dla osób które będą chciały jednak ściągać opony to:
Ściągnięcie opon - ok. 3zł szt. (2szt = ok. 6zł)
Zakładanie opon - podobnie jak ściąganie
Wyważanie felg - to zależy od serwisu (kapciarni) - (w moim przypadku zawołali 40zł)

Scansol z gumą reagować raczej nie będzie, a na felgę będziesz nakładać go pędzelkiem na spokojnie więc myślę, że nawet nie będziesz wjeżdżać bardzo na oponę, a jeśli już to przetrzeć szmatką i już...

Dla osób które będą chciały jednak ściągać opony to:
Ściągnięcie opon - ok. 3zł szt. (2szt = ok. 6zł)
Zakładanie opon - podobnie jak ściąganie
Wyważanie felg - to zależy od serwisu (kapciarni) - (w moim przypadku zawołali 40zł)

- lukas545
- Świeżak
-
limak14 - VIP Ścigacz.pl
• Strona 1 z 3 • 1, 2, 3
Powrót do Mechanika motocyklowa