projekt fzr stunt bike
projekt fzr stunt bike
Na wstępie chciałem sie przedstawić , a wiec , mam na imie Rafal , lat 17, uczeń 2 klasy technikum samochodowego w Olsztynie. Motocykl obecnie dowalona fzr 600 3 HE 92r... dobra mniejsza oto
Celem przeróbki jest stworzenie czegoś unikatowego , czyli to co kazdy gdy buduje swój motocykl.
a wiec do dzieła...
oto ... ehhh
Wachacz z r6 2003r
Jak wstawić taki "ogromny" wachacz do ciasnej ramy fzrki ? proste:
w specjalistycznym warsztacie ślusarskim obcinamy po 20mm z kazdej strony wahacza, rozwiercamy otwór (miski łożysk) tak aby były przesunięte o 20mm do wewnątrz , po obu stronach.
Następnie
Oto śruby wahacza z tulejkami. Musimy zastosować seryjna śrube z zrobiona od podstaw tulejką. Średnica wew. musi być taka jak śruba fzr a średnica zewnętrzna taka jak sr. zew. tulejki r6 czyli poprostu musi pasować pod łożysko. Długość nowej tulejki taka jak orginalna fzr.
Obecnie części są w zakładzie , powinny być gotowe w przyszłym tygodniu. Niewiem jeszcze jaką zastosować kołyske tj. czy całą od r6 czy seryjną od fzr z amorem oczywiście od r6 i dorobionymi blaszkami (takie długie których niemam ).
Co do rozwiercania wahacza wrzóce niedługo rysunek techniczny bo jeszcze trzeba zrobić mocowanie pod simery uszczelniające i pierścienie do nich
ciÄ…g dalszy nastÄ…pi niebawem...
Celem przeróbki jest stworzenie czegoś unikatowego , czyli to co kazdy gdy buduje swój motocykl.
a wiec do dzieła...
oto ... ehhh
Wachacz z r6 2003r
Jak wstawić taki "ogromny" wachacz do ciasnej ramy fzrki ? proste:
w specjalistycznym warsztacie ślusarskim obcinamy po 20mm z kazdej strony wahacza, rozwiercamy otwór (miski łożysk) tak aby były przesunięte o 20mm do wewnątrz , po obu stronach.
Następnie
Oto śruby wahacza z tulejkami. Musimy zastosować seryjna śrube z zrobiona od podstaw tulejką. Średnica wew. musi być taka jak śruba fzr a średnica zewnętrzna taka jak sr. zew. tulejki r6 czyli poprostu musi pasować pod łożysko. Długość nowej tulejki taka jak orginalna fzr.
Obecnie części są w zakładzie , powinny być gotowe w przyszłym tygodniu. Niewiem jeszcze jaką zastosować kołyske tj. czy całą od r6 czy seryjną od fzr z amorem oczywiście od r6 i dorobionymi blaszkami (takie długie których niemam ).
Co do rozwiercania wahacza wrzóce niedługo rysunek techniczny bo jeszcze trzeba zrobić mocowanie pod simery uszczelniające i pierścienie do nich
ciÄ…g dalszy nastÄ…pi niebawem...
-
thor - Świeżak
To akurat najmniejszy problem , zostanie jakieś 5mm (łącznie z "obudową" simera uszczelniającego łożysko) dla ślizgacza , także bez problemu
jest:
XR 200 R 83r
motocykl x
DT 80 93r supermoto --> no co?
cipkowóz (różowy komar )
fzr600 stunt
było:
YZ 426 01r--> porażka
kx 125 03r
XR 200 R 83r
motocykl x
cipkowóz (różowy komar )
fzr600 stunt
było:
YZ 426 01r--> porażka
kx 125 03r
-
thor - Świeżak
A co zamierzasz z bakiem? tzn. z nakladka baku..
Polsky:niższy gatunek ludzki,rodzaj zwierzęcia,które należy opanować,ujarzmić,tresować,które trzeba umieć trzymać.Poświęcac się temu całe życie,całą inteligencję uczucia,całą przemyślność instynktu.Stwarza nową dyscyplinę psychologiczną, pełną wskazań,norm i paragrafów.
- polsky
- VIP Åšcigacz.pl
skojarzyło mi sie z tą r1'ką. Kultowa sprawa jak dla mnie =]
http://www.surface56.republika.pl/image ... s/104.html
Ogólnie spoko że sa 17sto laktowie którzy znaja sie na rzeczy i nie zaśmiecają forum zbędnymi pierdołami.
Powodzenia w projekcie i koniecznie wrzucaj fotki z postępów.
http://www.surface56.republika.pl/image ... s/104.html
Ogólnie spoko że sa 17sto laktowie którzy znaja sie na rzeczy i nie zaśmiecają forum zbędnymi pierdołami.
Powodzenia w projekcie i koniecznie wrzucaj fotki z postępów.
- pk.
- Świeżak
Zbiornik bedzie z yzf600 thundercat. Pasuje bez problemu , należy jedynie przerobić przednie mocowanie i dorobić uchwyt do pompy paliwowej.
jest:
XR 200 R 83r
motocykl x
cipkowóz (różowy komar )
fzr600 stunt
było:
YZ 426 01r--> porażka
kx 125 03r
XR 200 R 83r
motocykl x
cipkowóz (różowy komar )
fzr600 stunt
było:
YZ 426 01r--> porażka
kx 125 03r
-
thor - Świeżak
Życze powodzenia z przeróbkami ciekawe jak ci to wszystko wyjdze;) a co do tej fotki R1ki to niezła robota:D
Nienawidze anty motocyklistów co życzą nam źle ;/;/ fan streetbike moto gp fmx/sm/mx/MP i ME/
(otwórz link)Im
(otwórz link)Im
-
konan - Świeżak
LukasBST napisał(a):Wlasnie cale jej piekno to zwarta i droban budowa jak dla mnie,typowy przecinak a nie dragster to tak jakby kobieta miala 2 metrowe nogi,co zaduzo to niezdrowo
Popatrz na oponę dwa zdjęcia dalej...
Nie robiąc offtopa - thor! jesteś gość z ambicjami i to mi się strasznie podoba. Mam nadzieję, że Twój projekt wypali i pokażesz nam końcowy efekt.
-
Beavis - Moderator
Naprawdę jestem pełen uznania dla twoich prac i czekam na kolejne zdjęcia Bo pomysł jest naprawdę dobry Zastanawiałeś się już nad wydechem?
Ostatnio edytowano 29/10/2007, 22:24 przez AZX, Å‚Ä…cznie edytowano 1 raz
Komar->SHL175Gazela->Motorynka->YamahaDT80->Jawa350->HondaNX250->Honda Hornet600
-
AZX - Świeżak
Wydech hmm opcji było kilka...
najlepsza to yoshimura rs5 w carbonie niestety finanse....
a więc jaki wydech pod zadupek? oczywiście "chwilowo" seryjny od cbr 1000rr 2004 który troche przerobie (budowa będzie prawie jak w yoshi ) i na polerke
a więc jaki wydech pod zadupek? oczywiście "chwilowo" seryjny od cbr 1000rr 2004 który troche przerobie (budowa będzie prawie jak w yoshi ) i na polerke
jest:
XR 200 R 83r
motocykl x
cipkowóz (różowy komar )
fzr600 stunt
było:
YZ 426 01r--> porażka
kx 125 03r
XR 200 R 83r
motocykl x
cipkowóz (różowy komar )
fzr600 stunt
było:
YZ 426 01r--> porażka
kx 125 03r
-
thor - Świeżak
Mi sie ostaly dwa kominy.. standardowe od thundercata i fireblada. ale to zwykla seria.. nic ciekawego..
Polsky:niższy gatunek ludzki,rodzaj zwierzęcia,które należy opanować,ujarzmić,tresować,które trzeba umieć trzymać.Poświęcac się temu całe życie,całą inteligencję uczucia,całą przemyślność instynktu.Stwarza nową dyscyplinę psychologiczną, pełną wskazań,norm i paragrafów.
- polsky
- VIP Åšcigacz.pl
thor napisał(a):Wydech hmm opcji było kilka...
witam, gratuluje, w moim przypadku skończyło sie tylko na ambicji, narazie brak kasy, jeśli chodzi o ciekawe pomysły na przeróbke to zajrzyj do linku w moim podpisie, a jeśli chodzi o tłumnik to ciekawie pod zadupkiem prezentuje sie ten poniżej.. malon, cena ok 300zł.. pozdr, życze powodzenia i wytrwałości
- Załączniki
-
- 257927266.jpeg (28.21 KiB) PrzeglÄ…dane 16379 razy
suzuki gsxf600 | (otwórz link) | viewtopic.php?p=81053#81053
-
dawid 89 - Moderator
Chłpaki nie róbcie mi syfu w temacie
Dzisiejszy stuff
zadupek z firmy Plastbike . oczywiście wrzuciłem go tak o na steleż żeby zobaczyć jak to wygląda .... trzeba będzie dużo ciąć - zaraz za siedzeniem i bede musiał dorobić nowy, szerszy stelaż żeby jeszcze tłumik wszedł jakoś. Siedzenie kierowcy? tutaj jest mega problem - siedzenie od fzra jest za długie i za wąskie , nic nie pasuje. Opcja to siedzenie od r6 z dorobionym ?podwyższeniem? na jajka czyli kombinacja siedzenia z fzr i r6
Przy zadupku będzie troche zabawy z laminatem, troche nie pasuje przy zbiorniku ale coś sie pomyśli , narazie musze postawić motocykl na koła i dopiero zaczne o tym myśleć.
exhaust kupiłem za 250zł z blachą
Obecnie nic nie robie przy motocyklu ponieważ wahacz jest w zakładzie w którym terminy są.... no własnie... bardzo dlugie (wiadomo , nakład pracy itp) oraz przenosze sie do większego warszatu bo taki malutki garażowy to za mało?
Dzisiejszy stuff
zadupek z firmy Plastbike . oczywiście wrzuciłem go tak o na steleż żeby zobaczyć jak to wygląda .... trzeba będzie dużo ciąć - zaraz za siedzeniem i bede musiał dorobić nowy, szerszy stelaż żeby jeszcze tłumik wszedł jakoś. Siedzenie kierowcy? tutaj jest mega problem - siedzenie od fzra jest za długie i za wąskie , nic nie pasuje. Opcja to siedzenie od r6 z dorobionym ?podwyższeniem? na jajka czyli kombinacja siedzenia z fzr i r6
Przy zadupku będzie troche zabawy z laminatem, troche nie pasuje przy zbiorniku ale coś sie pomyśli , narazie musze postawić motocykl na koła i dopiero zaczne o tym myśleć.
exhaust kupiłem za 250zł z blachą
Obecnie nic nie robie przy motocyklu ponieważ wahacz jest w zakładzie w którym terminy są.... no własnie... bardzo dlugie (wiadomo , nakład pracy itp) oraz przenosze sie do większego warszatu bo taki malutki garażowy to za mało?
jest:
XR 200 R 83r
motocykl x
cipkowóz (różowy komar )
fzr600 stunt
było:
YZ 426 01r--> porażka
kx 125 03r
XR 200 R 83r
motocykl x
cipkowóz (różowy komar )
fzr600 stunt
było:
YZ 426 01r--> porażka
kx 125 03r
-
thor - Świeżak
Qude lubie ambitnych ale ja nie wsiadł bym na moto przerabiane metodą garażową jakoś zapier.... ponad 200 na czymś co zostało pociente pospawane powiercone w domowym garażu zakrawa troche na samobójstwo. Ale gratuluje pomysłowości i życze powodzenia.
-
icid - VIP Åšcigacz.pl
heh jak nic nie robisz przy moto,to pomyśl o malowaniu! Może do tego jeszcze bardzo daleko,ale jednak ładny oczojebny kolorek najważniejszy....
-
maatiaas - Świeżak
Malowanie? a więc
rama czarna
wahacz czarny
fele czarne
silnik czarny
dużo aluminiowych częsci anodowanych na czerwono
półki anodowane na brązowo
plastiki i zbiornik na Å‚adnÄ… ciemnÄ… wisienke
niewiem co z lagami? może cały przód bedzie z r6 ale to daleka przyszłość.
i taki lans:
przewody olejowe w oplocie z czerwonymi końcówkami , różne bajery tego typu.
Może jakaś grafika , ale to pomyśle jak będzie napływ gotówki
Czy pokrywa zaworów to stop aluminium który da sie anodować? bo bym sobie zażyczył jeszcze pare dekielków
rama czarna
wahacz czarny
fele czarne
silnik czarny
dużo aluminiowych częsci anodowanych na czerwono
półki anodowane na brązowo
plastiki i zbiornik na Å‚adnÄ… ciemnÄ… wisienke
niewiem co z lagami? może cały przód bedzie z r6 ale to daleka przyszłość.
i taki lans:
przewody olejowe w oplocie z czerwonymi końcówkami , różne bajery tego typu.
Może jakaś grafika , ale to pomyśle jak będzie napływ gotówki
Czy pokrywa zaworów to stop aluminium który da sie anodować? bo bym sobie zażyczył jeszcze pare dekielków
jest:
XR 200 R 83r
motocykl x
cipkowóz (różowy komar )
fzr600 stunt
było:
YZ 426 01r--> porażka
kx 125 03r
XR 200 R 83r
motocykl x
cipkowóz (różowy komar )
fzr600 stunt
było:
YZ 426 01r--> porażka
kx 125 03r
-
thor - Świeżak
Zawsze podobało mi się pomalowanie z pewnym kontrastem np. czarny motocykl z licznymi czerwonymi dodatkami, taka krwista,meksykańska czerwień-->piękny kolor
-
maatiaas - Świeżak
Prosze moda o usunięcie zbędnych postów o r1 itp bo mi sie syf z temacie zrobił.
poniewaz to Twoj temat i fajnie sie rozwija to na Twoja prosbe oczyscilem go.
gumisss
poniewaz to Twoj temat i fajnie sie rozwija to na Twoja prosbe oczyscilem go.
gumisss
jest:
XR 200 R 83r
motocykl x
cipkowóz (różowy komar )
fzr600 stunt
było:
YZ 426 01r--> porażka
kx 125 03r
XR 200 R 83r
motocykl x
cipkowóz (różowy komar )
fzr600 stunt
było:
YZ 426 01r--> porażka
kx 125 03r
-
thor - Świeżak
zapowiada sie super motocykl .fajnie, ze jeszcza sa ludzie, ktorzy sami daja sobie rade z maszynami, nie szukaja wiecznie pomocy u kogos, przypomniala mi sie mlodosc i zabawy z mz-kami
zx12r-sprzedane.w dalekich planach zx14. | www.fight-club.pl | Don Bolo | Masz coÅ› do mnie?Z bani?
-
bolokolo - Bywalec
wiesz co nie bede kometowal tego co zrobiles bo twoja arogancja wbila mnie w fotel jestes tu nowy a juz chcesz wywalac czyjes posty nazywajac je syfem dziwie sie innym ze pisza w tym twoim temacie
FZR 1000 92 r STREETFIGHTER
-
nurczas - Świeżak
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 14 gości