Motocykl nie odpala
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Motocykl nie odpala
Witam, przyjechałem dzisiaj z kursu i chciałem poskładać moto po większej usterce bo wcześniej nie było na to czasu, wszystko poskładałem, a przy odpalaniu 0 reakcji z kopki jak i na popych, jedynie po nalaniu na tłok paliwa i paleniu z kopki załapywał ale nie udało mi się tak odpalić, w czym może być tutaj problem ?
- bily47
- Świeżak
-
pioneer656 - Świeżak
-
SpeedyGonzales - Mieszkaniec forum
W takim razie obstawiam nieszczelność, sprawdź czy np na styku cylinder - karter nie wypluwa mieszanki.
-
moze wyda ci sie to glupie ale ma iskre? Ja sie meczylem 2 godz a okazalo sie ze kabel od fajki sie przerwal i nie bylo iskry i dlatego nie odpalal, a obstawialem juz bog wie co do wymiany! :p
- creative11112
- Świeżak
Tak ma iskrę, możliwe że coś się w gaźniku przytkało i paliwa nie ciągnie chociaż to mało prawdopodobne, pamiętam że jak miałem swojego pierwszego komarka to jak miał nieszczelność gaźnika to nie chciał odpalić, trzeba bd próbować
- bily47
- Świeżak
A spróbuj tak: odkrec z 2- 3 razy manetke na maxa, kopnij, i jeszcze troche gazu z 3-4 razy i kopnij, moj chinczyk odpala tylko w ten sposob!
a i jeszcze jeden trik to trzeba zmniejszyc obroty silnika prawie do zera i wtedy dodac gazu z 5- 6 razy i wtedy kopac dodajac troszeczke gazu, wiem to trudne jak sie nie ma startera, ale gdy nie moge odpalic skutera albo kumpel to zawsze pomaga ;p
a i jeszcze jeden trik to trzeba zmniejszyc obroty silnika prawie do zera i wtedy dodac gazu z 5- 6 razy i wtedy kopac dodajac troszeczke gazu, wiem to trudne jak sie nie ma startera, ale gdy nie moge odpalic skutera albo kumpel to zawsze pomaga ;p
- creative11112
- Świeżak
Jakie to moto, jaki typ zapłonu? U siebie w jednym weteranie prl scięło mi klin na wale, magneto się ruszało i iskra była w przypadkowym miejscu, też po podlaniu pod świece gadała a normalnie to nic. Zapłon ustawiałem, świece zmieniałem, z gaźnika się lało od przelewania i nic. Jeśli masz zapłon przerywaczowy, sprawdź magneto i klin.
-
bily47 napisał(a):Jest to Honda Nsr 50, Wymieniłem w nim klin, gaźnik jest w porządku, przeczyściłem go dla pewności, możliwe jest że magneto lekko haczy o cewkę, może z tego powodu nie odpalać ?
Jak to możliwe jest? To haczy czy nie? Ale jeśli obciera to tam bym patrzył.
-
cioracz - Mieszkaniec forum
mati22252 napisał(a):Zacznij od sprawdzenia czy pływak nie zawiesił się w górnym położeniu. Te gaźniki tak lubią.
Gdyby się pływak zawiesił to myślę że raczej by zobaczył uciekające paliwo z nadmiaru. Ale to fakt "Te gaźniki tak lubią"

-
cioracz - Mieszkaniec forum
Motocykl nie odpalał z powodu nieszczelności gaźnika i do tego rozwalił mi się pływak. Posiadam Gaźnik Hm 166, niestety nie ma takiego nigdzie do kupienia, za to znalazłem gaźnik HM 183 i nie orientuje się czym się różnią.
- bily47
- Świeżak
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Powrót do Motorowery do 50 ccm
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Majestic-12 [Bot] i 26 gości