Zobacz wątek - Wymiana płynów HONDA CB250N
NAS Analytics TAG

Wymiana płynów HONDA CB250N

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

Wymiana płynów HONDA CB250N

Postprzez $id » 7/2/2014, 12:47

Witam jak w temacie posiadam HONDE cb250N z 1984roku dosłownie od 2dni. Wiem że musze wymienić w niej podstawowe płyny. Pytanie co gdzie znajdę w sensie gdzie co mam wlać. Jestem laikiem wiec prosiłbym o zdjęcia albo dokładny opis.

Wiem że płyn hamulcowy musze dolać do zbiorniczka przy manetce gazu.
Ale olej silnikowy ? a po pierwsze jak go spuścić ?
$id
Świeżak

Postprzez false » 7/2/2014, 12:55

Nie masz najmniejszego pojęcia o jakiejkolwiek mechanice więc jedź do serwisu. Oszczędzisz nie tylko czas i nerwy, ale i pieniądze które przeznaczyłbyś na naprawę tego co zepsułeś.
false
Świeżak

Postprzez SkoQ » 7/2/2014, 13:07

Racja, gdybyś wiedział cokolwiek to było by jeszcze ok, ale Ty kompletnie nie wiesz co i jak, a wlanie złego płynu nie tam gdzie trzeba nieść może za sobą tragiczne konsekwencje.
Motocykle sportowe są do jazdy sportowej, a nie do nauki.
SkoQ
VIP Ścigacz.pl

Postprzez $id » 7/2/2014, 13:09

heheh dobra :D tak zrobie. Umiem jeździć, ale mechanika to dla mnie czarna magia ;). Pozdrawiam
$id
Świeżak

Postprzez SkoQ » 7/2/2014, 13:21

Można się powoli wszystkiego nauczyć :D

Olej mógłbyś sam wymienić w zasadzie, tylko musisz być na 100% pewien, że odkręcasz właściwy wlew :)

Rozgrzać moto krótką przejażdżką, moto na centralkę, podłożyć wannę pod spód, wykręcić śrubę spustową, jest najczęściej na samym dole całej jednostki tylko uważaj, bo gorący olej na palcach to spore poparzenia, najlepiej robić to kluczem z przedłużką :) czekasz aż olej zejdzie, jak już przestanie wszystko kapać, wymieniasz filtr oleju, w GS'ce był na ,,czole" zaraz za kołem 3 albo 4 śruby, na pokrywce od filtra wymieniasz uszczelkę na nową, i przykręcasz z powrotem. Zakręcasz śrubę spustową lejesz nowego oleju ile tam producent przewidział, sprawdzasz stan oleju. Odpalasz moto, czekasz żeby się nagrzał, wannę z pod moto wymieniasz na białą kartkę, gasisz moto. Idziesz do domu jeśli kartka następnego dnia będzie nadal nieskazitelnie biała to wsiadasz na moto, i robisz jakąś trasę nie kręcąc go od razu zbyt wysoko. Cieszysz się z jazdy i prawidłowej wymiany oleju :) teraz możesz walnąć sobie browara, i przy okazji wymienić filtr powietrza :D
Motocykle sportowe są do jazdy sportowej, a nie do nauki.
SkoQ
VIP Ścigacz.pl

Re: Wymiana płynów HONDA CB250N

Postprzez melvin » 7/2/2014, 17:28

$id napisał(a):Wiem że płyn hamulcowy musze dolać do zbiorniczka przy manetce gazu.

Zapamiętaj sobie raz na zawsze, nie dolewa się płynu hamulcowego!!!
(chyba że masz jakąś nieszczelność u układzie hamulcowym, ale wtedy trzeba ją niezwłocznie usunąć i jak wyżej)
Płyn hamulcowy się wymienia, a przy założeniu nowych klocków hamulcowych ma go być na maximum, później spadek poziomu płynu hamulcowego informuje cię o stanie klocków, poza tym należy pamiętać żeby sprawdzać stan klocków oglądają pozostałą ilość okładzin ciernych.
DUŻO GAZU I SPRZĘGŁO OD RAZU! :twisted:
melvin
PierwszyOkrutny

Powrót do Mechanika motocyklowa