Zobacz wątek - Yamaha FZ 750 Genesis - po serwisie strzela z tłumika
NAS Analytics TAG

Yamaha FZ 750 Genesis - po serwisie strzela z tłumika

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

Yamaha FZ 750 Genesis - po serwisie strzela z tłumika

Postprzez jjankos » 28/6/2013, 10:57

Cześć,
zaprowadziłem swoją FZ 750 Genesis do mechanika, bo miała niestabilne obroty. Okazało się, że gaźniki były strasznie zasyfione, dysze pozatykane.
Gaźniki zostały wyczyszczone i wyregulowane. Obroty ustabilizowały się w okolicy 1000 obr/min, motocykl lepiej się napędza.
Pojawił się za to inny niuans. Po wejściu na wyższe obroty (7-8 tysięcy i wyżej) oraz zamknięciu gazu pojawiły się strzały z tłumika. Przeważnie jest to jeden głośny strzał.
Czy powinno mnie to niepokoić? Mechanik powiedział, żebym się tym nie martwił. Dodam, że przed czyszczeniem i regulacją takie strzały nie miały miejsca.
Czekam na Wasze wskazówki.
Pozdrawiam,
jjankos.
jjankos
Świeżak

Postprzez jackal_pl » 28/6/2013, 12:40

A regulował Ci zawory? To 5 zaworowa jednostka (na cylinder) i regulacja jest dość skomplikowana.
Zazwyczaj strzelanie z tłumika jest albo po zastosowaniu przelotu albo właśnie wadliwej pracy rozrządu.
BTW: Åšliczny ten motocykl.
jackal_pl
Świeżak

Postprzez jjankos » 28/6/2013, 14:06

Nie, zaworów nie regulował. Moto ma dopiero 37k km przelatane, zaworki robi się co 42k km w tym modelu. Wydech/tłumik wydaje się seryjny, nic przy nim nie majstrowałem. Wygląda jak seryjny, chyba że poprzedni właściciel go wybebeszył, o czym potem mnie nie poinformował. Czy możliwe jest żeby z wiekiem wydech robił się bardziej pusty/przelotowy?
jjankos
Świeżak

Powrót do Mechanika motocyklowa

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 44 gości

na górê