Chcę kupić motocykl do pojemnośći 125 cm
• Strona 1 z 1
Chcę kupić motocykl do pojemnośći 125 cm
Witam bardzo serdecznie
jest to mój pierwszy temat na tym forum więc proszę o wyrozumiałość.
Otóż od prawie 6 miesięcy szukam motocykla typu enduro do 125 cm3 do 15 KM i jak narazie nie udało mi sie żadnego konkretnego znaleźć
- moim aktualnym i pierwszym sprzętem jest jawa 50 (kaczka pancerka) przejechałem nią ponad 2 tys km w terenie
- mam 15 lat (w maju 16) ,60 kg i 180 cm wzrostu
- przede wszystkim swój motocykl będe używać w celach podróżniczych po lekkim terenie (90%) jak i również troche na drodze (10%)
- w 1 sezonie chciałbym na nim przejeździć około 3-4 tys km
- na sam motocykl mam 2,6 tys zł. Myślałem tylko o kasku do motocykla a później sie bede zastanawiać nad resztą ubioru.
- aktualnie szukam motocykli 4-suwowych,gdyż one nadają się najbardziej do takich rzeczy,małe spalanie,małoawaryjność (jeżeli nie katuje sie silnika) itp. Jedyny motor 4t jaki znalazłem był Suzuki dr 125 se. Czy jest więcej motocykli 4 suwowych do pojemnośći 125 i do mocy 15 koni mechanicznych?
jest to mój pierwszy temat na tym forum więc proszę o wyrozumiałość.
Otóż od prawie 6 miesięcy szukam motocykla typu enduro do 125 cm3 do 15 KM i jak narazie nie udało mi sie żadnego konkretnego znaleźć
- moim aktualnym i pierwszym sprzętem jest jawa 50 (kaczka pancerka) przejechałem nią ponad 2 tys km w terenie
- mam 15 lat (w maju 16) ,60 kg i 180 cm wzrostu
- przede wszystkim swój motocykl będe używać w celach podróżniczych po lekkim terenie (90%) jak i również troche na drodze (10%)
- w 1 sezonie chciałbym na nim przejeździć około 3-4 tys km
- na sam motocykl mam 2,6 tys zł. Myślałem tylko o kasku do motocykla a później sie bede zastanawiać nad resztą ubioru.
- aktualnie szukam motocykli 4-suwowych,gdyż one nadają się najbardziej do takich rzeczy,małe spalanie,małoawaryjność (jeżeli nie katuje sie silnika) itp. Jedyny motor 4t jaki znalazłem był Suzuki dr 125 se. Czy jest więcej motocykli 4 suwowych do pojemnośći 125 i do mocy 15 koni mechanicznych?
-
Endriex - Świeżak
jeśli chcesz tylko 4 suwy to albo XT (nawet zrywny i ekonomiczny!!!) albo WR chyba że może huska SMS4 a no i to DR
bo z 2 suwów to bym Ci DT polecił...

bo z 2 suwów to bym Ci DT polecił...

siódmego dnia Bóg stworzył motocykle i widział że były dobre
-
grander34 - Świeżak
nie... 2 suwy napewno nie.
a pozatym ty raczej lubisz motocykle na których można mieć frajde bo wspomniałeś że jest "zrywny". To ile on ma koni
nie chce się na nim zabić
Ja szukam motocykla MAX do 15 KM tak jak wspomniałem w temacie. Bo ja kierowca turystyczno-podróżniczy
a pozatym ty raczej lubisz motocykle na których można mieć frajde bo wspomniałeś że jest "zrywny". To ile on ma koni

Ja szukam motocykla MAX do 15 KM tak jak wspomniałem w temacie. Bo ja kierowca turystyczno-podróżniczy

-
Endriex - Świeżak
nie no aż tak zrywny nie jest, spokojnie
ma dokładnie 15 KM
Powiem szczerze że jeździłem na takiej i brakowało mi mocy po całych 15 minutach. Ja wiem że ilość spalanego paliwka sie liczy, ale niestety na XT nie zaznasz emocji i tego rwania od 6 tys obrotów jak np w DT
ale jeśli chodzi o wygode, dłuższe trasy (nawet w terenie) i koszty eksploatacyjne to polecam właśnie XT 

Powiem szczerze że jeździłem na takiej i brakowało mi mocy po całych 15 minutach. Ja wiem że ilość spalanego paliwka sie liczy, ale niestety na XT nie zaznasz emocji i tego rwania od 6 tys obrotów jak np w DT

siódmego dnia Bóg stworzył motocykle i widział że były dobre
-
grander34 - Świeżak
Jankes33 napisał(a):Nie poprostu po chwili oswajasz się z tą mocą i zaczyna Ci jej brakować.
rozumiem...
ale gdybym przesiadał sie z 50-tki o mocy 3 KM na 125-tke do mocy 15 KM to nie zrobi to dla mnie wielkiej różnicy?
-
Endriex - Świeżak
Nie powinno, tzn. różnice odczujesz, ale 15 KM to nie jest to jakaś olbrzymia moc. W dodatku 4T jest łatwiej "okiełznać" bo ciągnie równo od zera a 2T ma rezo, przy którym następuje coś w stylu szarpniecia.
Derbi gpr 50 -> ?
- Jankes33
- Świeżak
Jankes33 napisał(a):Nie powinno, tzn. różnice odczujesz, ale 15 KM to nie jest to jakaś olbrzymia moc. W dodatku 4T jest łatwiej "okiełznać" bo ciągnie równo od zera a 2T ma rezo, przy którym następuje coś w stylu szarpniecia.
a mam jeszcze pytanko. Bo ja sie zabardzo nie znam na tych 4t.
Czy to prawda że pod górke można jechać nawet na najmniejszych obrotach?
-
Endriex - Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Motorowery do 50 ccm
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości