Zobacz wątek - CBR F2 Dziwny dzwięk z przedniego hamulca
NAS Analytics TAG

CBR F2 Dziwny dzwięk z przedniego hamulca

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

CBR F2 Dziwny dzwięk z przedniego hamulca

Postprzez czwali » 8/8/2012, 09:02

Witam, mam mały problem z przednim hamulcem, chyba hamulcem, bo nie jestem do końca sam pewny o co chodzi. Podczas jazdy czy też toczenia motocykla, z kola dochodzi dziwny dzwięk tak jakby tarcie, nie jest ciągłe, po prostu w pewnym momencie to słychac a pozniej nie, wiadomo ze przy wiekszej predkosci slychac to częsciej, ale gdy leciutko nacisne klamke hamulca to odgłosu nie ma.. o co moze chodzic?
czwali
Świeżak

Postprzez komarcc » 8/8/2012, 09:42

Najlepiej jakbyś dał przednie koło do góry, wtedy sobie pokręć i przyglądaj się skąd te hałasy, być może trzeba zacisk przeczyścić, albo klocki mają jakieś niepotrzebne luzy, może brak blaszki trzymającej klocek (o ile taka była).
komarcc
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez miki1406 » 8/8/2012, 11:23

możesz też poluzować nakrętki koła i pokręcić osią... u mnie w czajniku krzywa była oś i parło tarczę na klocki...
Jak fenix z popiołów :)
miki1406
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez mc_robert » 17/9/2012, 21:20

Mam podobny problem w swojej F2... Nie sprawdzałem jeszcze ośki. Klocki wymieniałem niedawno i myłem, smarowałem prowadnice, tłoczki. Mam wrażenie, że usterka pojawiła się niedługo po zaliczeniu małej wyrwy w asfalcie... ale feldze i oponie nic.
Objawia się to chrobotaniem przednich hamulców, które ustaje jak tylko lekko palcem dotknę klamki. Czasami jest spokój, a czasami jak im się załączy to wytrzymać się nie da. Hałas nie jest jednostajny tylko pulsuje, tak jakby w jednym miejscu tarcza przycierała o klocki,a one dostawały strasznych wibracji. Spotkał się ktoś z czymś podobnym?
mc_robert
Świeżak

Powrót do Mechanika motocyklowa

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości

na górê