Zobacz wÄ…tek - kiedy kupic i co?
NAS Analytics TAG

kiedy kupic i co?

Tutaj tylko zadajemy pytania o ocenę oferty motocykla, którą sobie upatrzyłeś. Dotyczy motocykli o pojemności większej niż 125 ccm.
_________

kiedy kupic i co?

Postprzez myszaa55 » 13/7/2012, 13:54

Witam Od razu powiem ze jestem najzielenszy z zielonych jesli chodzi o mechanike i wogole o motoryzacje... Ale tak sie zlozyło że zdałem prawo jazdy na A i mam troche uzbieranej gotówki i chciałbym coś sobie kupić... Na początku po namowie wujka chciałem kupić jakiegoś nowego ale do wyboru miałem tylko chyba rometa division albo zippa nitro 250tki. Osobiście mi one nie przeszkadzaja pomimo że na forach occzytałem się ze wstyd nimi jeździc itd Nawet mi się spodobały;) ale po zagłębieniu sie dowiedziałem sie że niektóre egzemplarze siedzą więcej w warsztacie niż na ulicy, a poza tym te 250 szybko się nudzą i czlowiek chce coś większego No i oczywiste że z odsprzedaża będzie problem bo traca na wartości i to baaaardzo No i zacząłem się rozgladać za czymś większym ale tu tez się pojawił problem bo obowiązkowo musiałbym ten motor ubezpieczyc na siebie, a że mam 23 lata to wiadomo że bez zniżek a nawet czytałem o jakichś zwyżkach za wiek... tak czy inaczej Lepiej kupić któregoś z tych mniejszych czy szukać czegoś większego? a jeśli coś większego to co? Dysponuje kwotą 7tys, ale w razie jakiejś inwestycji na dłuższy czas mógłbym ja powiększyć do maxymalnie 9tys zł ale te w tych 9 tysiakach to musze się zmieścic ze wszystkim (ubezpieczenie, rejestracja, nawet kask i ewantualnie jakieś naprawy czy wymiany części) Pozdrawiam i proszę o porady :)
myszaa55
Świeżak

Postprzez Sykopson » 13/7/2012, 14:20

Kask to nie wszystko. Przydałoby się policzyć też za jakąś kurtkę i rękawice no i buty też by się przydały. Więc z 1000-1500zł odłóż sobie na jakieś podstawowe ciuchy...

Z motocykli za te 7 koła to polecałbym popularne 500:
-Suzuki GS 500
-Kawasaki ER5
-Honda CB500
-Kawasaki GPZ500

Ewentualnie Yamaha XJ600 no i pewnie inni userzy tez coÅ› zaraz dorzucÄ…...
:)
Suzuki Bandit 400 był

Suzuki SV650 S jest
Sykopson
Stały bywalec

Postprzez motoluka » 13/7/2012, 14:36

Dokładnie tak jak kolega wyżej prawi, dorzuciłbym jeszcze Bandita 600. Na ubranie powinieneś liczyć 2000PLN i to tak średnia niższa półka. Rejestracja w zależności od tego czy ze zmianą tablic czy nie. Jeśli ze zmianą to coś koło 600PLN z tego co pamiętam. Do tego ubezpieczenie, podstawowe wymiany tzw. pakiet startowy w zależności od stanu motocykla. Nie chcę Cię martwić, ale jeśli na wszystko masz 9000PLN to na sam motocykl masz 5500-6000PLN.
motoluka
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez grucha91 » 13/7/2012, 15:05

Ja mam 20 lat i OC na siebie, zapłaciłem 99zł za bandita600 z 200roku. Jedynie tyle że w dowodzie mam na współwłasność brata(28 lat). Niedługo zamierzam iść do urzędu by go wykreślili z dowodu żebym był sam właścicielem. Więc jak Ci wujek doradza to zaproponuj mu takie rozwiązanie na współwłasność (jeżeli on ma oczywiście jakieś zniżki), nie pamiętam po jakim czasie 1, 3-msc przejmuje się składki?

A podaj jeszcze swoje wymiary to będzie łatwiej Ci doradzić bo teraz to wróżenie z fusów. Bo bandit dość ciężki więc nie wiadomo czy będzie się dla Ciebie nadawał.

Najlepiej wypełnij formularz tak jak masz opisane -> viewtopic.php?t=49590
grucha91
Świeżak

Postprzez myszaa55 » 13/7/2012, 16:39

A od czego jest uzaleznione czy zmienia sie tablice czy nie? Od mojego miejsca zamieszkania i poprzedniego właściciela? Przyznam że troche zgasiliscie mój zapał... A za te 6 tys kupie jakiś egzemlarz w miarę dobry? Bo w wiekszości przypadków na allegro i innych portalach aukcyjnych pisza że nic nie trzeba przy motorach robic tylko lać paliwo i jeździć... No i co sprawdzać jak juz jestem przy motorze który mnie zainteresuje? Wiem że najlepiej byloby iść z kimś kto sie na tym zna ale przynam sie że osobiście nie znam nikogo takiego To jak juz jakiś wpadnie mi w oko to co mam w nim posprawdzać A i juz zostałem uprzedzony o tym, że będę musiał ubezpieczyc motocykl na siebie także o jakimkolwiek wspolwlascicielu i jago znizkach moge zapomniec :? A i przeczytałem gdzieś że najlepiej jest kupować motocykl juz po sezonie albo pod jego koniec bo wtedy niektorzy potrzebuja kaski i sprzedaja swoje maszyny, inni chca sprzedac mniejsze zeby kupic wieksze itd Prawda to?
myszaa55
Świeżak

Postprzez Brekekeks » 13/7/2012, 17:26

Jak chcesz to Ci mojÄ… NinjÄ™ 250 odsprzedam:) Wizualnie do bani, ale idzie jak burza:)
Growing old is mandatory. Growing up is optional.
Brekekeks
Świeżak

Postprzez motoluka » 13/7/2012, 17:34

Od Twojego miejsca zamieszkania i obecnego miejsca zarejestrowania pojazdu. Za 6000PLN kupisz zadbany egzemplarz modeli, które wymienił Sykopson. Co posprawdzać? To obszerny temat i taki też był artykuł na ścigaczu, musisz poszukać. Wszystko było tam jasno opisane. Czy lepiej kupować po sezonie? Ubrania na pewno, motocykl niekoniecznie. Zapamiętaj, że okazje nie istnieją i nikt zadbanego egzemplarza specjalnie taniej Ci nie sprzeda.
motoluka
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Sykopson » 13/7/2012, 17:49

Co do końca sezonu to zdarza się okazja. Ale tez trzeba uważać, szczególnie przy kupnie w zimie przy braku możliwości jazdy próbnej, bo wtedy ludzie lubią sprzedawać ulepy, bo zdają sobie sprawę z tego że jazda próbna jest nie możliwa i łatwiej wcisnąć złom. Ale za 6000 wyrwiesz bardzo ładny motorek, choćby właśnie taką Xj600. Mógłby być problem dostać ładna Kawe ER5 ale resztę dorwiesz w tej cenie bez problemu.

Co do rejestracji to chyba przesadziłeś z tymi 600 motoluka. Jak sprzęt jet zarejestrowany w Polsce to wymiana tablic nie jest chyba taka droga. Z tego co wiem to tyle co za tablice czyli ok. 100-200zł.

Także spokojnie jak masz 9000 na wszystko to kupisz ciuchy, zarejestrujesz i kupisz któryś z wymienionych motocykli i zaaplikujesz mu pakiet startowy o którym wspomniał motoluka (mowa tu o oleju, filtrze na pewno i innej eksploatacji która będzie wymagała wymiany, także trzeba szukać takiego co ma to wszystko na bieżąco wymieniane). Dobrze żebyś kogoś wziął ze sobą do oględzin, bo jak nie masz pojęcia to Ci wcisną złomka. Możesz podejść do jakiegoś serwisu motocyklowego i zapytać czy nie zabierają się do kupna moto ale to na pewno będzie kosztować. Albo na forum ogłosić że poszukujesz pomocy w tym temacie, w twojej okolicy ktoś się powinien znaleźć. No i oczywiście z góry przynajmniej flaszkę zaproponuj :D
Suzuki Bandit 400 był

Suzuki SV650 S jest
Sykopson
Stały bywalec

Postprzez motoluka » 13/7/2012, 19:12

Możliwe, że coś namieszałem bo nie jestem na bieżąco, ale przeczytaj ten artykuł http://www.motogen.pl/artykuly/porady/r ... art24.html masz tutaj wszystko ładnie opisane.
motoluka
VIP Åšcigacz.pl

Powrót do Oceny ofert sprzedaży.

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości

na górê