Dziwny problem z elektrykÄ… ..
• Strona 1 z 1
Dziwny problem z elektrykÄ… ..
Mam następujący problem - gdy motor stoi na wolnych obrotach to jest ok - są światła ,podświetlanie licznika ,migacze itd.Gdy przegazuje i przekroczy równo 5 tys. obrotów to wyłączają się światła itp.Nie wiem czego może to być powodem.Pomocy
Z góry dzięki.
Z góry dzięki.
- kisel
- Świeżak
To jest Aprilia Af1 125.Te motory zaczynają ciągnąć dopiero od zakresu 5 tys. obrotów.Jak normalnie motor stoi na wolnych obrotach to jest ok.Gdy gazuje do ponad 4 tys. obrotów nic sie nie zmienia.Natomiast gdy wskazówka równo przekroczy 5 tys. obrotów traci sie prąd.A odnośnie ładowania to chyba jest ,bo ostatnio go ładowałem (tydzień temu),motor jest odpalany z rozrusznika i narazie nie widze ,żeby coś było nie tak.
- kisel
- Świeżak
Odpalasz motocykl, bierzesz miernik ustawiasz na napięcie stałe i przystawiasz do akumulatora. Na wolnych obrotach powinno Ci wskazywać 13 V, wraz z dodawaniem gazu powinno Ci rosnąć tak max do 15 V, jak masz powyżej 15 V to znaczy że masz walnięty regulator.
Jak sprawdzisz to i będziesz miał dobrze to rozbierz go i posprawdzaj wiązkę, od przekaźnika do rozrusznika, od magneta do stacyjki....poruszaj i patrz czy masz światła.
Jeśli nawet migacze ci gasną powyżej 5 tys obr to znaczy że musi być coś z instalacja bo zasilanie migaczy jest bezpośrednio z akumulatora.
I sprawdź świece i przerwę na świecy, przerwa na świecy będzie tak 0.7 mm
Jak sprawdzisz to i będziesz miał dobrze to rozbierz go i posprawdzaj wiązkę, od przekaźnika do rozrusznika, od magneta do stacyjki....poruszaj i patrz czy masz światła.
Jeśli nawet migacze ci gasną powyżej 5 tys obr to znaczy że musi być coś z instalacja bo zasilanie migaczy jest bezpośrednio z akumulatora.
I sprawdź świece i przerwę na świecy, przerwa na świecy będzie tak 0.7 mm
Zuber
- zuberek
- Świeżak
Dzięki wielkie !Postaram się jeszcze dzisiaj skoczyć do garażu i spr. to co napisałeś ... oby to pomogło .A czy regulator można naprawić w razie popsucia ?Czy trzeba kupić nowy ?
AAAAAAaaaa,i jeszcze jedno ,z tego co wiem to ten przekaźnik jest nie oryginalny,jest z czegoś innego bo oryginalny sie popsuł czy może to być powodem tracenia sie tego prądu ?Bo jak zauważyłem to wraz ze światłami wyłącza się też "chłodzenie" wskazówka z temp. spada (tak chodźby motor był wyłączony).
AAAAAAaaaa,i jeszcze jedno ,z tego co wiem to ten przekaźnik jest nie oryginalny,jest z czegoś innego bo oryginalny sie popsuł czy może to być powodem tracenia sie tego prądu ?Bo jak zauważyłem to wraz ze światłami wyłącza się też "chłodzenie" wskazówka z temp. spada (tak chodźby motor był wyłączony).
- kisel
- Świeżak
O widzisz, może tu jest przyczyna!!!!.
Nieoryginalny przekaźnik w niczym nie przeszkadza. O ma za zadanie ,,uruchomić rozrusznik" i dać prąd na cała wiązek: światła, sygnał, wentylator.....na wszystko.
Sprawdzić przekaźnik, może tam jest coś nie tak, rozbierz go i sprawdź czy sie załącza....znaczy załącza to on sie na pewno, bo kreci ci rozrusznikiem, tylko czy on później sie nie rozłącza.
Jeśli nie poradzisz sobie z przekaźnikiem poradź sie jakiegoś elektryka, dla niego to parę minut. Jeśli będzie zepsuty, na pewni Ci coś podpasuje.
Nieoryginalny przekaźnik w niczym nie przeszkadza. O ma za zadanie ,,uruchomić rozrusznik" i dać prąd na cała wiązek: światła, sygnał, wentylator.....na wszystko.
Sprawdzić przekaźnik, może tam jest coś nie tak, rozbierz go i sprawdź czy sie załącza....znaczy załącza to on sie na pewno, bo kreci ci rozrusznikiem, tylko czy on później sie nie rozłącza.
Jeśli nie poradzisz sobie z przekaźnikiem poradź sie jakiegoś elektryka, dla niego to parę minut. Jeśli będzie zepsuty, na pewni Ci coś podpasuje.
Zuber
- zuberek
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 2 gości