Zobacz wątek - AM - Jak to będzie?
NAS Analytics TAG

AM - Jak to będzie?

Przepisy, prawo
_________

AM - Jak to będzie?

Postprzez Tomekjk » 3/6/2012, 21:29

Mam kilka pytań odnośnie wejscia nowej ustawy ( o ile w ogole wejdzie)

Czytałem w internecie ale sam z tego dużo nie wywnioskowałem, a więc pytam:

Kategoria AM - czyli jak wiadomo.

Jest jakas oficjalna informacja czy na <50ccm będzie można jeździć na dowód osobisty czy tylko praw. kat AM?

Dalej .... co za tym idzie. Jeśli już uzyskamy prawo jazdy kat. AM po tych dwóch latach będzie trzeba robić A1 > A2 > A

Czy każde przejście z kat na wyższą będzie wiązało się z dużymi kosztami robienia prawa jazdy? Czy to tylko egzamin jakiś? Pewnie sami nie wiecie ale może jakieśdomysły? Przypuszczenia?

I ostatnie pytanie finalne.

W zeszłym roku zacząłem prawo jazdy kat. A wyjeździłem 5 godzin po czym byłem zmudzony pauzować z powodu wyjazdu do irlandii, w przyszłym roku chciałbym je wznowić bo wiem że dokumenty są ważne 5 lat.

Jeśli wznowie prawo jazdy a beda funkcjonować nowe przepisy to przejdzie mi to rozpoczete prawko z kat A na kat AM ?

Prosze o odp. w miare mozliwosci i posiadania takiej wiedzy
Tomekjk
Świeżak

Postprzez Boshi » 3/6/2012, 22:30

Nie na AM tylko na ewentualnie A2 zależnie od posiadanego wieku. Am będzie od 14 lat i zastąpi kartę motorowerową. Na dowód też nie będzie można już jeździć tylko trzeba będzie mieć AM. A1 nie jest obowiązkowe. Za to jeżeli w wieku 20 lat chcesz mieć A to 2 lata wcześniej musisz wyrobić A2. Bez niego dopiero wiek 24 lat pozwoli ci na robienie kategorii A.

Co do cen, to nikt nie wie jak to wyglądać będzie, dlatego domysł sensu nie mają, bo mijać się będa z prawdą i wprowadzać w błąd.
Zastrzeżenia na PW.
Boshi
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez mati22252 » 3/6/2012, 22:57

Jeżeli w momencie wejścia ustawy będzie już po 18-nastce to będzie mógł prowadzić motorower na dowód. W Polsce nie mogą zabrać Ci bez powodu nadanych uprawnień - prawo nie działa wstecz
mati22252
VIP Åšcigacz.pl

Powrót do Prawo

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

na górê