Zobacz wÄ…tek - Kask i buty - porady
NAS Analytics TAG

Kask i buty - porady

Jakie rękawice, kask, gmole?
_________

Kask i buty - porady

Postprzez arcisz14 » 23/4/2012, 22:22

Witam. Jestem początkującym motocyklistą. Właśnie zaczynam swoja przygodę z motocyklami. Chcę kupić sobie motor, ale wiadomo najpierw potrzebny ubiór i reszta. Dzisiaj byłem w sklepie motocyklowym i po przymierzałem kilka rzeczy. Z kasków wybrałem Nolan N 90S szczękowy, bo mam zamiar go głównie użytkować w mieście. Kolega mi polecił firmę Nolan ponieważ sam już używa takiego kasku od 3 lub 4 sezonów i nic się mu z tym nie dzieje. Z butów wybrałem Model Vertigo firmy sidi. Ponieważ jest możliowśc wymiany elementów którę się mogą zetrzeć oraz jest wentylacja buta. Proszę o rady od starszych kolegów po fachu czy znają lub polecają kask lub buty o podobnych parametrach, wytrzymałości i może w trochę tańszych okolicach. Z góry dzięki za pomoc
arcisz14
Świeżak

Postprzez kravec » 23/4/2012, 22:32

okresl lepiej te okolice cenowe
Pamietaj ze praktycznie zawsze drozsze będzie lepsze.
kravec
Administrator

Postprzez arcisz14 » 24/4/2012, 06:36

tzn na razie jestem w stadium gromadzenia pieniędzy. Chciałbym po prostu mieć bardzo dobre akcesoria jesli jest to w ogóle możliwe w miarę nie dużych pieniądzach. Powiedzmy tak Kask do 1000. Buty do 900.
arcisz14
Świeżak

Postprzez kravec » 24/4/2012, 15:08

No to wybrałeś bardzo dobrze. Jeśli kask Ci odpowiada (dobrze leży, nie uwiera, trzyma się ciasno, podoba się) to bierz i się nie zastanawiaj. Buty tak samo bardzo dobry wybór. W tej cenie możesz zerknąć jeszcze na alpinestarsy smx-plusy, smx-r czy smx-4. Poczytaj dokładniej które jaki poziom bezpieczeństwa oferują, jednak jeśli Sidi również Ci dobrze przypasiło to jak najbardziej będzie to dobry wybór.
kravec
Administrator

Postprzez arcisz14 » 24/4/2012, 19:14

Dzieki. No jesli chodzi o kask to bardzo mi pasował i wszytsko. Jeśli chodzi o buty to niestety nie było mojego rozmiaru, bo mam dość mała stopę i potrzebuję rozmiar 41 lub 42. Ale poszukam jeszcze gdzies sklepu żeby przymierzyć. Dzięki za radę.
arcisz14
Świeżak

Postprzez kravec » 24/4/2012, 20:06

Z sidi nie wiem jak jest z rozmiarami.. w alpinie jest tak że jeśli np, w nike'u masz 43 to alpinestars będzie najprawdopodobniej 44 (chyba że chodzisz w butach pumy to rozmiar ten sam).

W vertigo jeszcze musisz pokombinować jak sprawnie ten but załozyć a następnie dopasować go do stopy ściągaczami. Dopiero wtedy oceniaj jak leży. W smx-plusach jakbyś mierzył też się pomęczysz na początku z wkładaniem, ale nie przejmuj się tym- nauczysz się to będzie szło w moment.
kravec
Administrator

Postprzez HaykaBusta » 25/4/2012, 15:56

Kask Nolana to dobry wybór... ja posiadam X-lite (czyli sportowy nolan) i po 3 sezonach nie ma na nim zadnych oznak zmeczenia, zuzycia, wszystko dziala jak od nowosci, wysciolka wyglada rowniez bardzo dobrze.
Sidi Vertigo... ten podstawowy model jest chyba najlepiej sprzedajacym sie sposrod wszystkich sidi, jezdzilem troche w wersji Corsa Air i jak na lato byly ok, jednak dokupilem A* Supertech i sidiki leza sobie bo moim subiektywnym zdaniem techy sa bardziej uniwersalne, a przy czym chyba tez troche bezpieczniejsze ... wydaje mi sie ze w sidi po porzadnym szlifie wszystkie te odstajace elementy ladnie odbija sie na nodze ... w A* raczej nie ma co sie odbic, system 2 butow w jednym z platami usztywnien
HaykaBusta
Świeżak

Postprzez kravec » 25/4/2012, 20:24

Vertigo to nie jest podstawowy model. Na chwilę obecną wyżej stoi tylko Vortice- nastepca vertigo corsa o których pisałeś. Panele są po to żeby to one ucierpiały nie noga więc powinno być ok- w końcu sidi to nie firma krzak:)
kravec
Administrator

Postprzez HaykaBusta » 26/4/2012, 09:20

kravec napisał(a):Vertigo to nie jest podstawowy model. Na chwilę obecną wyżej stoi tylko Vortice- nastepca vertigo corsa o których pisałeś. Panele są po to żeby to one ucierpiały nie noga więc powinno być ok- w końcu sidi to nie firma krzak:)

Nie pisałem, że Vertigo jest podstawowym modelem w ofercie SIDI, bo niżej są B2 i Cobra, pewnie jeszcze coś by się znalazło ... Ani też nie napisałem, że Vertigo jest topowym modelem SIDI, bo wyżej (jak z resztą napisałeś) jest Vortice ... Miałem po prostu na myśli, że podstawowy model/wzór Vertigo, nie Rain/Corsa(Air)/..., jest najbardziej popularny wśród oferty SIDI.
Nie mówie też, że sidi jest firmą krzak, jest jedną z najlepiej rozpoznawalnych firm robiących buty motocyklowe. Pisząc, że te wszystkie panele i usztywnienia mogą odbić się na nodze miałem na myśli wypadek, w którym noga może zostać zmiażdżona, a nie przypadku buta, który tylko szlifuje po asfalcie.
HaykaBusta
Świeżak

Postprzez kravec » 26/4/2012, 20:36

Z tym podstawowym nie zrozumieliśmy się:)

W takim wypadku o jakim piszesz chyba nie będzie już miało znaczenia w jakim bucie się ma nogę. Pójdzie w kilka kawałków i tak i tak. Był taki chłopak pare lat temu. B12 spadło mu na nogę. Chodził z takimi drutami wokół goleni- chyba 12 kawałków było.. buty nie pomogły.

Sidi z tymi panelami nastawia się raczej (tak jak chyba wszyscy producenci) na lekkie uderzenia o glebę i szorowanie nie o przyciśnięcie cięzkim motocyklem- od tego się nie uchroni. Takie moje zdanie.

A z vertigo nie wymieniłeś już chyba tylko wersji tepor o ile jeszcze ją robią:)
Pozdrawiam
kravec
Administrator

Powrót do Akcesoria motocyklowe

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości

na górê