RM125 cewki,wyzwalacz,modul....i co jescze
• Strona 1 z 1
RM125 cewki,wyzwalacz,modul....i co jescze
Witam.
Kur.....jest pogoda na jazde a ja jestem w du.....nie moge dojsc z moja rm do ladu.Przerywa w średnich obrotach tak jakby wypadal zaplon (swieca mokra)Po wyeleminowaniu wszystkiego po stronie mechaniki teraz przyszedl czas na elektryke.Swieca oczywiscie nowka irydowka 9 ,a zreszta na dziesieciu innych to samo.Zaczalem robic pomiary profesjonalnym miernikiem (z marketu
)I to co mi wyszlo:
*cewka zasilajaca daje 35V(na wolnych)i zmierzylem opor a tam 115 ohm
*wyzwalacz 3V i 100 ohm
*napiecie z modulu na cewke WN ok40V (na wolnych)najwyzsza wartosc jaka udalo mi sie uzyskac krecac manetka to 110V.
Aha i jeszcze moj rm jest z ok 96 roku i cewki wraz z wyzwalaczem sa pod magnetem.
Doradzcie cos bo normalnie rece juz mi opadaja
Kur.....jest pogoda na jazde a ja jestem w du.....nie moge dojsc z moja rm do ladu.Przerywa w średnich obrotach tak jakby wypadal zaplon (swieca mokra)Po wyeleminowaniu wszystkiego po stronie mechaniki teraz przyszedl czas na elektryke.Swieca oczywiscie nowka irydowka 9 ,a zreszta na dziesieciu innych to samo.Zaczalem robic pomiary profesjonalnym miernikiem (z marketu

*cewka zasilajaca daje 35V(na wolnych)i zmierzylem opor a tam 115 ohm
*wyzwalacz 3V i 100 ohm
*napiecie z modulu na cewke WN ok40V (na wolnych)najwyzsza wartosc jaka udalo mi sie uzyskac krecac manetka to 110V.
Aha i jeszcze moj rm jest z ok 96 roku i cewki wraz z wyzwalaczem sa pod magnetem.
Doradzcie cos bo normalnie rece juz mi opadaja

Japan maszine
Suzuki TS (Trochę Słabe:) )
Suzuki RM full
Suzuki RM full
- nippon
- Świeżak
To sie o tak nagle stalo, czy kupiles motor z taka wada?
Jezeli jestes pewien, ze wyczysciles gaznik to i tak wyczysc go jeszcze raz :d to samo zrob z filtrem.Rozgrzej moto, odkrecaj manete i ustawiaj gaznik jak nic to nie da to zobacz jeszcze jak bez filtra powietrza bedzie pracowal.
Jezeli jestes pewien, ze wyczysciles gaznik to i tak wyczysc go jeszcze raz :d to samo zrob z filtrem.Rozgrzej moto, odkrecaj manete i ustawiaj gaznik jak nic to nie da to zobacz jeszcze jak bez filtra powietrza bedzie pracowal.
Honda CR 500
-
WojciechW - Świeżak
Moto już kupiłem z takim lekkim defektem.Gaznik tez podmienialem i nadal nic.Jak zaczyna przerywać to zaczyna kopcic na niebiesko(wymienilem uszczelniacza na wale i nadal nic,oleju i płynu nie ubywa.
Niemam nikogo od kogo muglbym na chwile podmienic elektryke,a kupowanie znowu na pale nowych elementów mija się z celem.
Także dalej szukam przyczyny
Niemam nikogo od kogo muglbym na chwile podmienic elektryke,a kupowanie znowu na pale nowych elementów mija się z celem.
Także dalej szukam przyczyny
Japan maszine
Suzuki RM full
Suzuki RM full
- nippon
- Świeżak
Modul zaplonowy, moziwe, ze jest wsadzony od czego innego i jest inna mapa zaplonu.To samo mialem u siebie na innym module.Krecil sie do polowy i za cholere nie mogl tego przelamac.Wsadzilem inny modul i smiga.
Honda CR 500
-
WojciechW - Świeżak
- Damianooo1998
- Świeżak
- Damianooo1998
- Świeżak
Cala instalacje wywloklem na zewnatrz moto razem ze statorem i modulem.Modul wyglada jakos podejzanie jakby ktos tam wtykal te swoje lapska,widac czerwony silikon.Kurde musze poszukac gdzies modulu
(otwórz link)

Japan maszine
Suzuki RM full
Suzuki RM full
- nippon
- Świeżak
serwisówka nic nie mówi ? u mnie pisze chyba wszystko co jest potrzebne do sprawdzenia, popatrz dokładnie
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
bo KTM to pro maszyny dla każdego ;D i w kazdej szopie mozna naprawic ;P w sumie do CR uzywałem serwisówki jak cos składałem czy cos. ale nie czytałem całej. do ktma przeczytałem praktrycznie całą ( mijałem wiekszosc elektryki
) i sie ździwiłem zawartoscią wiedzy. sporo rzeczy jest takich przyziemnych tak jakby to miał serwisować własnie laik w szopie 

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
w serwisówce suzuki rm 125 z 2003 roku są dane dotyczące oporów na module i jeszcze jakieś dane (pewnie są też ze statora)
sx 200 | chomikuj.pl/godzillaaaa | http://schematy.netai.net
-
kris514 - VIP Åšcigacz.pl
Mam serwisówkę powyżej 2001 ale tam jest inny zaplon i dziwne opory.Podane tam jest np,że cewka ładujaca cdi powinna miec od 18-30 ohm. ,ale wedlug danych z neta odnoscie cewki ładującej powinno być napewno powyżej 100ohm i więcej.Sam już niewiem czy w manualu wkradł się błąd czy ma tak być?
Aaa najlepiej było by jeśli byłby ktoś kto ma setę RM i zmierzył fizycznie opór był bym bardzo wdzięczny.
Aaa najlepiej było by jeśli byłby ktoś kto ma setę RM i zmierzył fizycznie opór był bym bardzo wdzięczny.

Japan maszine
Suzuki RM full
Suzuki RM full
- nippon
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości