Zobacz wątek - Wybór pierwszego crossa
NAS Analytics TAG

Wybór pierwszego crossa

Enduro, Cross
_________

Wybór pierwszego crossa

Postprzez MaSs911 » 6/8/2011, 09:14

Witam wszystkich zmotoryzowanych, dotychczas jeżdżę na Bandicie 400 i cbr f4, jednak po przejechaniu sie na crossie znajomego była to yamaha yz400f, zachciało mi się spróbować czegoś nowego tak więc powoli zaczynam planować zakup jakiegoś crossa. Prosiłbym o jakieś linki czy krótkie streszczenia jak wygoda spalanie w tych motorkach i koszty eksploatacji bo jedni gadają ze co chwile sie coś wymienia inni znowu mówią ze to przesadzone z wymiana tych tłoków co do zębatek łańcuchów i opon to wiadomo ze przy tej mocy sie to szybko zużywa. Tak więc proszę o napisanie jak to wygląda z tą eksploatacją no i jaki motorek polecacie na początek 2T czy lepiej 4T? Dzięki za każdą poradę
MaSs911
Świeżak

Postprzez henio12323 » 6/8/2011, 09:26

czy 2T czy 4T to zalezy od ciebie. bo tu chodzi o technike jazdy i nastawienie. jedni wolą to inni tamto. jezeli kupujesz wyczynówke to musisz liczyc sie z kosztami rzędu 1000 ( z b. okazyjną jazdą) do 2000 zł rocznie na sam serwis, o ile robisz wszystko sam bo do tego trzxeba by doliczyc ew. mechanika. jeszcze to zalezy od stanu sprzętu który kupisz i od rocznika, im starszy i bardziej dobity to więcej kosztuje. musisz sie tez nastawic na jakas pojemnosc. ciezko cokolwiek ocenic. bo doswiadczenia w terenie nie masz w ogóle :P umiesz jedynie zmieniac biegi :D na początek dobry sprzęt to 125 w 2T ew 250 w 4T. ( ta sama klasa ) jednak jak juz masz szybkie sprzety za tobą przy lataniu po lasach mogą byc wolne ;D i wtedy mozna popatrzeć na cos wiekszego, z tym że tutaj wieksze - trudniejsze do ogarnięcia, a bez doswiadczenia łatwo o glebe. chociaz na początek mógł bym ci smialo polecic taką pół wyczynówke. kawasaki klx 250 albo 300 ccm. kosztuje nie duzo, nie jest to stricte wyczynówka która wymaga serwisu po kazdym wyjeździe, ale też nie jest to spokojny soft endurak. zawieszenie ma w miare, da sie nawet na torze poskakac :D i to taki wszędołaz, i spoko mozna poganiac po lesie, i po torze. jak dla mnie lepiej nie kupowac wyczynówki, tylko własnie enduro czyli ze swiatłami ( które mozna wywalic ;P ) a to z racji przełożen, i oddawania mocy. na lasy pola czasem tor crossowy, enduro sprawdza sie lepiej, mniej sie meczy, mniej pali i wiecej wytrrzymuje ;P.
co do spalania palą róznie 2T pali 2-3 litry na godzine. 4T spala około 7-9 w terenie na 100km.

napisz jeszcze gdzie chcesz jeździc czy to bedzie głownie tor, czy moze tylko lasy i dalsze wypady. no i ile masz na to kasy
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
henio12323
Moderator

Postprzez mikozniak » 6/8/2011, 09:28

Może trochę byś poszukał. Ten temat jest najczęściej poruszany i są ich setki. Zależy gdzie będziesz jeżdził. Czy stać Cię na utrzymanie takiego motoru?.
mikozniak
Świeżak

Postprzez MaSs911 » 6/8/2011, 09:38

dzięki bardzo kolego za wypowiedz, a wiec tak mam nie daleko siebie do dyspozycji tor na którym właśnie skaczą jeżdżą a że mieszkam na śląsku tu lasów i hołd mam dużo właśnie tak jak mówisz najlepszy motorek to taki co i będzie szło ewentualnie poskakać i np pojeździć w enduro znajomi właśnie wjeżdżają pod hołdy takie duże wzniesienia. Myślę ze na tor szybko nie wjadę bo to jednak całkiem inna bajka ścigacz a cross całkiem inaczej oddają moc sam nie przekonałem po przejechaniu się na crossie gdy odkręciłem na 1/4 manetki a ten motor mi się postawił na jedno koło :P. hmm chciałbym sprzedać mojego bandita trochę swojej kasy odłożonej mam hmm no nie wiem 5000-6000tyś to chyba wystarczająca kwota na pierwszego crossa czy lepiej dozbierać więcej kasy? napisz jak uważasz
MaSs911
Świeżak

Postprzez mikozniak » 6/8/2011, 09:42

Na Kawasaki Klx 250, starczy. A możesz napsiać swoje parametry?/ Ile ważysz i ile wzrostu. Wtedy może jakieś Suzuki Dr 350 albo Suzuki Drz 400, Co Wy na to ?? DObrze myśle?
mikozniak
Świeżak

Postprzez MaSs911 » 6/8/2011, 09:46

moje parametry 182cm waga 75-80kg wagi :P
MaSs911
Świeżak

Postprzez henio12323 » 6/8/2011, 09:47

no to juz zalezy co chcesz ;P bo teraz tak polecony wyzej KLX 250 albo 300 wjedzie wszędzie. to dobry moto i na lekka jazde po torze, i na lasy i hałdy. choc moto którym jeździłes jest szybsze i mocniejsze ;P mozesz za to kupic też wyczynówke - ona jest mocna, lekka ale b duzo wymaga i w zasadzie nadaje sie głownie na tor. a mozesz kupic cos z np z KTM lc4 620 albo nowsze. z tym że to juz takie cieższe moto ( ze 140-150 kg wagi) a nie (ok 95 - 125 ccm w 2T, 115 - klx 250 itp ) ale te moto sie nie meczy nigdy na lasach itp, na tor też da sie wjechac, ale juz tak nie polatasz jak wyczynówką. lc4kami ludzie smigaja po bagnach, torach lasach, a potem zakladaja kurtki i lecą w trase kilkaset km za granice PL itd :P moto nie wymaga duzo serwisu. tylko to juz tez całkiem inna kategoria :D co dla ciebie to juz musisz sam wybrac
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
henio12323
Moderator

Postprzez MaSs911 » 6/8/2011, 11:18

No dobra to dzieki chłopaki za pomoc w temacie jedno wiem ze na pewno zanim kupie cos z powyżej wymienionych motorków przejadę sie z nim na serwis albo do jakiegoś mechanika bo tych sprzętów sie nie oszczędza a z doświadczenia wiem że lepiej się nie napalać na pierwszą lepsza okazje :P
MaSs911
Świeżak

Powrót do Offroad

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości

na górê