Zobacz wÄ…tek - A1 nie ukonczone 17/ 500cc
NAS Analytics TAG

A1 nie ukonczone 17/ 500cc

Przepisy, prawo
_________

A1 nie ukonczone 17/ 500cc

Postprzez Golona » 27/5/2011, 14:36

Panowie wiem ze podobne tematy juz byly i po pierwsze przepraszam ze zasmiecam forum ale potrzebuje szybko informacji na ten temat.
Mój rocznik to 1994 tyle ze grudzien.
Czy zawsze jest tak ze policjant kieruje sprawe do Sądu jesli nie ma sie 17 lat ukonczonych czy raczej mało który o tym wie ?
I czy oni patrzą na rok czy na dokładne daty ? bo rocznikiem mam +1 do przodu ;p

proszę o szybką odpowiedz i rade. ( jezdze od 12 roku zycia i wydaje mi sie ze czas przesiąść sie na cos wiekszego. Wczesniej : skuter -> 50-> 125-> 250 (3 miesiace) -> ?)
Golona
Świeżak

Postprzez madcap » 27/5/2011, 14:57

różnie,
jak zbyt nie przegniesz, to raczej pogrozi palcem
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
madcap
Administrator

Postprzez Golona » 27/5/2011, 15:08

no mój kolega zawsze płaci okolo 150 albo daje w łape 100 ale jeszcze nigdy mu nie dali wezwania do sądu .... ale zeby puścili ??
Golona
Świeżak

Postprzez madcap » 27/5/2011, 15:21

sporządzenie dokumentów z wnioskiem do prokuratury o skierowanie sprawy do sądu przeciwko opiekunom prawnym (jeśli jak napisałem zbytnio nie przegniesz), w perspektywie tego, że sąd może na posiedzeniu niejawnym po rozpatrzeniu wniosku odrzucić go, za znikomą szkodliwość społeczną czynu jest niewarte całej pracy, którą trzeba włożyć

ale to nie oznacza, że tak za każdym razem musi się stać
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
madcap
Administrator

Postprzez Golona » 27/5/2011, 15:46

Dziekuje bardzo za rade :D kamien spadł mi z serca. Ale mimo to proszę o dalsze komentarze i własne doświarczenia innych motocyklistów.
Golona
Świeżak

Postprzez adam_89 » 27/5/2011, 16:52

Golona napisał(a):no mój kolega zawsze płaci okolo 150 albo daje w łape 100 ale jeszcze nigdy mu nie dali wezwania do sądu .... ale zeby puścili ??

jakoś 6lat temu kolege rówieśnika zatrzymali na skuterze bo nie zatrzymał sie na czerwonym przed pasami i coś tam jeszcze nabroił, miał wtedy 16 lat i powiedział do nich wprost: macie chłopaki stówke i jade dalej :) sprawa do sadu dostał kuratora i był sławny dzięki ogólnopolskim mediom
adam_89
Stały bywalec

Postprzez Bany93 » 27/5/2011, 18:36

Zastanów się czy warto. Być może jeździsz dobrze, ale ktoś już nie. Myślałeś o konsekwencjach jeśli będziesz uczestnikiem wypadku (już nie wspominam o tym, że to Ty możesz go spowodować)? Co prawda 17 lat jeszcze nie masz i nie będziesz karany jak dorosły, ale powoli do tego wieku się zbliżasz. Nie warto obciążać rodziców i siebie ewentualnym powiedzmy kuratorem.
Bany93
Świeżak

Postprzez Golona » 28/5/2011, 20:11

Oj kolego chyba nie doczytałes ze A1 informuje ze osoba posiadająca tą kategorię zna przepisy ruchu drogowego i jest traktowana jako osoba z prawem jazdy w wypadku drogowym normalnie koszty pokrywa ubezpieczyciel z wyjątkiem mandatu za brak kategorii :D wiec tym sie nie martwię.
Golona
Świeżak

Postprzez Bany93 » 29/5/2011, 08:34

Jeśli jesteś tego pewien, to nie widzę przeszkód byś zrobił tak jak chcesz. Ale wydaje mi się to zbyt łatwe. Ubezpieczyciele szukają byle powodu by uniknąć pokrycia szkód, czy też wypłacenia odszkodowania.
Bany93
Świeżak

Postprzez madcap » 29/5/2011, 09:53

Bany i Golona
TU w tej sytuacji wypłaci z OC koszty naprawy itd, ale...

jednocześnie ma prawo wystąpić z powództwem cywilnym o zwrot wypłaconego odszkodowania na mocy art. 43 punkt 3 ustawy z dn. 22.05.2003 późn. zm. o ubezpieczeniach obowiązkowych...
madcap
Administrator

Postprzez Hunti » 29/5/2011, 20:48

madcap napisał(a):sporządzenie dokumentów z wnioskiem do prokuratury o skierowanie sprawy do sądu przeciwko opiekunom prawnym (jeśli jak napisałem zbytnio nie przegniesz), w perspektywie tego, że sąd może na posiedzeniu niejawnym po rozpatrzeniu wniosku odrzucić go, za znikomą szkodliwość społeczną czynu jest niewarte całej pracy, którą trzeba włożyć

Madcap, nie mieszaj w to od razu całej prokuratury.
Policja kieruje wnioski o ukaranie bezpośrednio do sądu. W zależności od przedstawionego materiału dowodowego prezes sądu decyduje czy sprawa kwalifikuje się na skierowanie jej na posiedzenie niejawne, czy też ze względu na jakieś braki lub inne wątpliwości należałoby przeprowadzić rozprawę.
Z powołanego przez Ciebie działania(czyli skierowanie sprawy przeciwko opiekunom prawnym), policja powiadamia o zajściu prokuratora, a ten, jeżeli uzna, że należałoby wszcząć dochodzenie, wydaje stosowne postanowienie w przedmiotowej sprawie.

W skrócie:
1.Jak wniosek do sądu o ukaranie - to Policja bezpośrednio (i w 99% przypadków przez nas omawianych tak będzie).
2.Policja nic nie sugeruje prokuratorowi, a wykonuje jego polecenia. Prokurator jest hierarchicznie wyżej postawiony i nadzoruje działania policji.
3. Prokurator zajmuje się co do zasady przestępstwami ściganymi z powództwa publicznoskargowego. Natomiast większość spraw przez nas omawianych to nawet nie są występki, są to wykroczenia i prokurator po prostu ma poważniejsze rzeczy do roboty.

Rozumiem, że miałeś dobre chęci, ale tak to można piekło wybrukować, a później ludzie to czytają i powtarzają na lewo i prawo udając domorosłych prawników.
Hominum causa omne ius constitutum sit
Hunti
Świeżak

Postprzez madcap » 30/5/2011, 09:17

hunti, z mojej strony było to duże uproszczenie - i wcale temu nie zaprzeczam, chodziło mi tylko o skrótowe przedstawienie istoty problemu
tym bardziej, że rozpatrujemy tu układ - kierowca jest w wieku między lat 16 a 17, czyli co do istoty moglibyśmy rozważać stosowanie wobec niego środków przewidzianych w ustawie o postępowaniu w sprawach nieletnich
(ale to też jest duże naciągnięcie)
madcap
Administrator

Powrót do Prawo

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości

na górê