Zobacz wÄ…tek - Dylemat z wyborem maszyny.
NAS Analytics TAG

Dylemat z wyborem maszyny.

Tutaj tylko zadajemy pytania o ocenę oferty motocykla, którą sobie upatrzyłeś. Dotyczy motocykli o pojemności większej niż 125 ccm.
_________

Dylemat z wyborem maszyny.

Postprzez Ryumari » 9/5/2011, 13:55

Witam Panowie.
Piszę, ponieważ mam straszny dylemat z tym, jaką maszynę wybrać.

Zastanawiam siÄ™ nad:

Yamaha r1 1998-2001rok. Niestety odrzuca mnie padająca skrzynia przez co mogę ładnie wybulić kasy za naprawę tego drugiego biegu. Po drugie, możliwe, że będę miał od czasu do czasu pasażerkę, a ponoć r1 piekielnie niewygodna na 2 osoby. Poza tym, nie wiem czy dostatecznie mam doświadczenie aby wsiąść na to. Jestem dość wysoki, bo 1,86 więc może i mi być niewygodnie. Kusi mnie moc i łatwość stawiania maszyny od czasu do czasu na 1 koło.

Honda CBR 929, 2001r. Motor masywny, co mi pasuję. Myślę, że i pasażer ma na nim wygodniej. Bardziej podchodzi pod turystyczny motor, ale czytałem dużo i ma znakomite osiągi. No i CBRa, klasa sama w sobie, motor który żeby zajechać trzeba się ładnie namęczyć.

Suzuki GSX-R 600 - Za tym sprzętem wygląd u mnie przemawia, przy czym jeździłem już 600tką i było mi trochę mało tej mocy, dlatego chciałbym coś większego. Jak z awaryjnością w tych modelach ?

Honda CBR SC33 - Rocznik jakoś 97/98/99 - Wygląd ładny, motor ma moc, łatwo wchodzi na 1 z tego co widziałem i oglądając kształty to także wygodny dla pasażera. Tutaj się zastanawiam, bo ciężko znaleźć na allegro jakiś piękny. Wiadomo, lata robią swoje i każdy będzie miał swoje wady.

Z góry dodaję, że w trasy będę jeździł okazyjnie, prawdopodobnie więcej miasto.

Dziękuję za jakiekolwiek odpowiedzi z małym uzasadnieniem.

edit: Zapomniałem najważniejszego - środki jakie mogę wyłożyć to Max 11,5 tysiąca.

Dodam jeszcze, co by było przejrzyście:
- Ok. 7tys. na RF 600, 5tys. na Hondzie Hornet, - oczywiście pomijam tutaj jakieś ETZty, WSKi itp, bo na tym siedzę od dzieciństwa. Okazyjnie jeździłem też CBRką 600, Ninja 600tą itp.
- 21lat - 90kg - 186cm
- Do jakich celów chcesz używać motocykla (jazda po mieście + weekendowe wypady poza miasto z kumplami)
- Ile kilometrów chcesz przelatać w sezonie? - Ile tylko się da :D Myśle, że około 3-4tys.
- 11tysięcy - Ciuchy mam.
- Jakie motocykle Ci siÄ™ podobajÄ… - Sportowe, zabudowane owiewkami.
- Które modele na tą chwilę przyciągnęły Twoją uwagę? - Podane są wyżej.
RF 600R
Ryumari
Świeżak

Postprzez regis440 » 9/5/2011, 15:31

chyba musisz sobie podpowiedziec na pytanie czy ma byc bardziej sportowo czy bardziej turystycznie z pasazerem

oprocz gsxr 600 jest jeszcze gsxr 750 , chyba od 2000 roku te modele roznia sie tylko pojemnoscia i przez to moca, porownywalny bardziej z litrem niz SS

wygoda na gsxr i r1/r6 to chyba porownywalna, honda troche wygodniejsza

awaryjnosc suzuki to jak sie dba tak sie ma, honde tez mozna zajechac, zadbane motocykle sa raczej bezawaryjne

jak ma byc bardziej turystycznie to moze do listy dadac honde VFR
regis440
Świeżak

Postprzez Ryumari » 9/5/2011, 17:55

Jeżdżenie z pasażerem na r1 to naprawdę taki sajgon jest ? Może się wypowiedzieć jakiś posiadacz r-ki 1998-2001 jak to rzeczywiście jest z tym?

Pozdrawiam.
RF 600R
Ryumari
Świeżak

Postprzez Shogun80 » 10/5/2011, 08:14

Dla pasażera na każdym sporcie jest sajgon, ale jezeli chcesz latać głównie po mieście to podane wyżej motocykle średnio się sprawdzą, a miasto z pasażerem to już wogle lipa.
W R1 faktycznie często padały dwójki w skrzyniach, naprawa jest kosztowna, ale nie można mówić ,że każda tak ma! Zależy jak trafisz
929 nie jest bez wad, może okazać się że będziesz z nią mieć więcej problemów niż z R1, wszystko zależy od stanu, a pamiętaj że nie bierzesz dwu latka, czy nówki salonówki
Shogun80
Świeżak

Postprzez Aimar » 10/5/2011, 09:01

929 to świetny sprzęt ale niestety... ma już swoje lata i zdecydowana większość jest zamęczona. Trafić dobrą sztukę będzie baaardzo ciężko i wcale nie tanio.
Nie brałeś pod uwagę Thunderace z końca produkcji? Duży mocny sprzęt, plecaczek ma całkiem wygodnie a jednocześnie mało popularny więc za sensowną kasę można coś trafić. Sam takim śmigam i po mieście jest mi na nim dużo wygodniej niż na ZX 12R którą teraz latam głównie w trasy.
Aimar
Świeżak

Postprzez Ryumari » 10/5/2011, 12:25

Eh... Ciężki wybór. Myślicie, że podołałbym na tej r1 ? Cały czas sądzę, że mogę mieć problemy z nią z takim doświadczeniem. Ktoś mi opowiadał, że za dużo gazu i od razu leci na 1...

Thunderace łada maszyna, ale tylko w niebieskim kolorze, a to także ciężko spotkać.

No nic, dalej siÄ™ zastanawiam.
RF 600R
Ryumari
Świeżak

Postprzez Przemo_rene » 10/5/2011, 13:54

Jak się ktoś boi możliwość dawania w palnik tak, że podnosi koło to nie powinien nawet myśleć o zmianie na litra. Ba - nawet 600 jest za dużo bo i te poderwiesz z gazu na 1 biegu.
http://www.tinyurl.pl?PlJBVNPo PrzeglÄ…d Twojego moto w P-N!
Przemo_rene
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Ryumari » 10/5/2011, 15:11

Zdecydowałem się na r1 jednak.

Teraz potrzebuje małej pomocy w wyborze, bo nie chce robić km na darmo.

Najbardziej jestem za tÄ…:
http://allegro.pl/yamaha-r1-bez-wkladu-i1599255736.html

Sprzedawca w porządku, używa motoru do jazdy do pracy, wysyłał filmik jak maszyna chodzi i nie ma nic podejrzanego. 2gi bieg wymieniany, mógłby załatwić potwierdzenie od mechanika jeżeli bym się uparł. Do roboty tylko synchro gaźników, co mogę zrobić u brata za darmo. Zdecydowany byłbym na tą ale możecie wyrazić opinie o reszcie.

Zastanawiałem się jeszcze nad:

http://allegro.pl/yamaha-r1-i1603066332.html - przy tej zastanawia mnie lakier, bo raczej oryginalny nie jest, no ale aż takim znawcą nie jestem.

http://allegro.pl/yamaha-r1-i1595466885.html

http://allegro.pl/yamaha-yzf-r1-okazja-i1593518495.html - tutaj widać, że malowana.

http://allegro.pl/yamaha-r1-gdynia-okaz ... 75100.html

Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc.
Pozdrawiam.
RF 600R
Ryumari
Świeżak

Powrót do Oceny ofert sprzedaży.

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

na górê