Aprilia Gs 125 Nie odpala 0,5 atmosfery
• Strona 1 z 1
Aprilia Gs 125 Nie odpala 0,5 atmosfery
A więc jak to wiadomo w 2 suwach trzeba wymieniać takie rzeczy , jadę jadę i nagle zgasł , nic nie walnęło , nic nie wybuchło , zwalniał normalnie
, zmierzone manometrem 0,5 kręcił na 1 tyś a tera prawie na nic Pytanie co JEST Z NIM?
Do wymiany tłok / szlif cylindra / pierscień ? Coś innego ? czy silnik do śmieci

Do wymiany tłok / szlif cylindra / pierscień ? Coś innego ? czy silnik do śmieci
- infinity051
- Świeżak
Tłok sie zkonczył,
czeka cie wymiana tłoka na nadwymiar i szlif jesli masz zeliwny cylinder,
skoro sie nic nie tłukło to nie poszły pierscienie ale to ie dowiesz jak sciagniesz głowice,
ewentualnie mogło ci wydmuchac jeszcze uszczelke pod głowica ale wtedy by płyn chłodniczy wywalało albo by uciekał do silnika
czeka cie wymiana tłoka na nadwymiar i szlif jesli masz zeliwny cylinder,
skoro sie nic nie tłukło to nie poszły pierscienie ale to ie dowiesz jak sciagniesz głowice,
ewentualnie mogło ci wydmuchac jeszcze uszczelke pod głowica ale wtedy by płyn chłodniczy wywalało albo by uciekał do silnika
- tomera
- Stały bywalec
A to nie mogła sama uszczelka od głowicy ?
Albo co mogło się stać w najgorszym przypadku ?i ile to będzie kosztować wszystko
W pierwszym poście napisałeś jeden wyraz dużymi literami! to oznacza na forum krzyk wiec nie rób tego na przyszłość.
senekkorzenna
Albo co mogło się stać w najgorszym przypadku ?i ile to będzie kosztować wszystko
W pierwszym poście napisałeś jeden wyraz dużymi literami! to oznacza na forum krzyk wiec nie rób tego na przyszłość.
senekkorzenna
- infinity051
- Świeżak
1) jak by poszła uszczelka tzn ja wydmuchało to duze prawdopodobienstwo ze albo by ci wywalilo płyn chłodniczy(gdy jeszcze jechałes) albo by ci go ubylo bo by sie mógł do cylindra wlac lub lac po silniku,
2) jesli pekł pierscien co jest mało prawdopodobne bo nic nei strzeliło to masz cyl do szlifu(zeliwo) albo kupno nowego cylka jesli zrobilo duze rysy, jezeli małe to regeneracja.
3)poprstu skonczył sie tłok i trzeba go wymienic tak jak w moim poscie wyżej
Jutro rozbierzesz to sie wszystkiego dowiez bo takie gdybanie do niczego nie prowazi,
a ceny to allegro zaprasza.
2) jesli pekł pierscien co jest mało prawdopodobne bo nic nei strzeliło to masz cyl do szlifu(zeliwo) albo kupno nowego cylka jesli zrobilo duze rysy, jezeli małe to regeneracja.
3)poprstu skonczył sie tłok i trzeba go wymienic tak jak w moim poscie wyżej
Jutro rozbierzesz to sie wszystkiego dowiez bo takie gdybanie do niczego nie prowazi,
a ceny to allegro zaprasza.
- tomera
- Stały bywalec
Ja w tym nie grzebie bo to mój pierwszy moto , to mój znajomy on coś tam pewnie coś będzie chciał ale to zależy ile będzie dłubał
Po 1. Strzela przy próbie odpaleniu (rzadko) ale on powiedział że to normalne
A nigdy nie strzelał ale po tym jak się zatrzymał i chciałem odpalić to strzelił
po.2 Ile to będzie robocizny i czy tylko tłok + szlif czy jeszcze coś ?
I na ile wytrzymają te nowe części i czy tak jak mówi mój znajomy , czy będzie na nowych częściach "2x większa moc"
Dzięki
Po 1. Strzela przy próbie odpaleniu (rzadko) ale on powiedział że to normalne
A nigdy nie strzelał ale po tym jak się zatrzymał i chciałem odpalić to strzelił
po.2 Ile to będzie robocizny i czy tylko tłok + szlif czy jeszcze coś ?
I na ile wytrzymają te nowe części i czy tak jak mówi mój znajomy , czy będzie na nowych częściach "2x większa moc"
Dzięki

- infinity051
- Świeżak
Nie wiem jaki masz sprzet, ale zakladajc ze markowy, dobre czesci i bedziesz dbal to ok 20k nakrecisz, moze byc i 50k na dobrych olejach bez dzidowania. Jesli faktycznie az taka slaba komprecha byla to mocy odczujesz, a roboty dla zielonego to 1-2 godziny.
- magik2208
- Bywalec
a Gdzie znajdę jak to zrobić ? BO kolega chce za sprawdzenie co się stało , za wymianę tłoka i uszczelek itp 100 złoty
Więc po 1 , jakiś poradnik jak to wymienić , i jak rozkręcę to jak poznam że coś jest do śmieci?
Sorry że tka pytam ale naprawdę się nie znam pozdro i dzięki
Więc po 1 , jakiś poradnik jak to wymienić , i jak rozkręcę to jak poznam że coś jest do śmieci?
Sorry że tka pytam ale naprawdę się nie znam pozdro i dzięki
- infinity051
- Świeżak
Kolega powiedział że w świece chyba coś uderzyło ,przeczyścił ją i nic , włożył manometr zamiast świecy i wyszło 0,5 dobra kolega go jutro rozbierze - ja będę patrzał i powie mi co jest 5 , dzięki
- infinity051
- Świeżak
magik,
padała mu stopniowo az sie zatrzymał i klapa,
kosztów sie nei dowiemy jak nie sciagniesz głowicy,
co to za kolega skoro chce kase od ciebie ciagnac wiec to nie kolega tylko pasożyt,
jak sciągniesz głowice to sie dowiemy co moze byc,
z tego co piszesz to nie jestes zbyt w temacie mechaniki wiec daj to komus innemu(nie koniecznie "koledze")
padała mu stopniowo az sie zatrzymał i klapa,
kosztów sie nei dowiemy jak nie sciagniesz głowicy,
co to za kolega skoro chce kase od ciebie ciagnac wiec to nie kolega tylko pasożyt,
jak sciągniesz głowice to sie dowiemy co moze byc,
z tego co piszesz to nie jestes zbyt w temacie mechaniki wiec daj to komus innemu(nie koniecznie "koledze")
- tomera
- Stały bywalec
TO jest kolega z którym się mało zadaje , a to jest "osiedlowy mechanik" wszystkie moto idą do niego , i od wszystkich bierze kasę
To może tak , ile wezmą za robociznę na warsztacie jakimś
To może tak , ile wezmą za robociznę na warsztacie jakimś
- infinity051
- Świeżak
mówisz, że kolega i nie powinien brać kasy...
a z czego ma żyć jak to np jego jedyne źródło utrzymania? Może wziąć taniej po znajomości, ale też trzeba się jakoś utrzymać. nikt nie jest organizacją charytatywną.
Zaprowadź do mechanika i zapytaj, w ciemno Ci nikt nie powie ile ktoś weźmie za robotę i jakie są ceny robocizny plus ewentualnych części...
a z czego ma żyć jak to np jego jedyne źródło utrzymania? Może wziąć taniej po znajomości, ale też trzeba się jakoś utrzymać. nikt nie jest organizacją charytatywną.
Zaprowadź do mechanika i zapytaj, w ciemno Ci nikt nie powie ile ktoś weźmie za robotę i jakie są ceny robocizny plus ewentualnych części...
Kawa zx6r, 1998
-
Kaniuszy - Świeżak
Kaniuszy, jesli to jego zródł zarobku to czemu nie, niech wezmie swoja czesci i niech zrobi dobrze,
jak ci zrobi to wszzystko i koszty robocizny wyjda cie 100zł to czemu nie, lepiej zapłacic ze 100 niz pożniej 1000 bo cos zle zrobiłes
jak ci zrobi to wszzystko i koszty robocizny wyjda cie 100zł to czemu nie, lepiej zapłacic ze 100 niz pożniej 1000 bo cos zle zrobiłes
- tomera
- Stały bywalec
Generalnie to mam zaufanie ponieważ miał taki sam motor i zmieniał sobie sam wszystko w silniku włącznie z tłokiem ... byłem w szczecinie w "Motomar" powiedzieli że za sam rozbiór i złożenie silnika 700 złoty
- infinity051
- Świeżak
Ok a więc ogółem:
To jest mój 1 motor , kolega powiedział że to przez to że na nie rozgrzanym silniku dawałem mu w pi***
Więc :Tłok rozwalony , nicasyl na cylindrze porysowany +wał o 40 mikromilimetrów skrzywiony + z magneta trochę magnesu wypadło
A więc , podobno nicasylu się nie robi , więc na allegro kupię za około
400 złoty cylinder+ tłok używany
Wał naprostuje domowym sposobem młotek i (to cos co mierzy dokładnie)
Magneto nie wiem co z nim zrobić? samemu naprawić albo szukać gdzieś go , bo za 400 złoty ! bo za tyle jest nie mam zamiaru kupować.....
Proszę o jakąś pomoc
To jest mój 1 motor , kolega powiedział że to przez to że na nie rozgrzanym silniku dawałem mu w pi***
Więc :Tłok rozwalony , nicasyl na cylindrze porysowany +wał o 40 mikromilimetrów skrzywiony + z magneta trochę magnesu wypadło
A więc , podobno nicasylu się nie robi , więc na allegro kupię za około
400 złoty cylinder+ tłok używany
Wał naprostuje domowym sposobem młotek i (to cos co mierzy dokładnie)
Magneto nie wiem co z nim zrobić? samemu naprawić albo szukać gdzieś go , bo za 400 złoty ! bo za tyle jest nie mam zamiaru kupować.....
Proszę o jakąś pomoc
- infinity051
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Motorowery do 50 ccm