Zobacz wątek - Który łańcuch? Abus, OnGuard czy Oxford.
NAS Analytics TAG

Który łańcuch? Abus, OnGuard czy Oxford.

Jakie rękawice, kask, gmole?
_________

Który łańcuch? Abus, OnGuard czy Oxford.

Postprzez Dr_Acula » 13/3/2011, 14:49

Lada dzień zmieniam sprzęta i na poważnie zastanawiam się nad blokadą. Kiedyś już pytałem na forum o zabezpieczenia do 200zł ale stwierdziłem, że za te pieniądze nie można kupić nic dobrego. Ogólnie zabezpieczenie ma służyć w enduro Rieju, sprzęt jest lekki więc pod uwagę biorę tylko łańcuch, najlepiej z osobną kłódką (aby w razie czego kupić samo zamknięcie). Zastanawiam się nad tymi trzema modelami:

:arrow: Abuss Platinum Chain (otwórz link), długość 140cm, ogniwa z pręta 10mm, cena na ścigaczu 410zł.
:arrow: Oxford Monster OF17 (otwórz link), długość 150cm, ogniwa z pręta 14mm, cena na inter-cars 450zł.
:arrow: OnGuard BeastChain (otwórz link), długość 110cm, ogniwa z pręta 12mm, cena 380zł.

Abus wygląda solidnie i to znana marka, ale nie do końca do mnie przemawia. Oxford wygląda solidnie, ale na pierwszy rzut oka zamek (klucz) ma taki sam jak tanie modele. O OnGuard nic nie słyszałem, zachęca mnie ATEST, ale z wyglądu nie wydaje się solidny (obudowa przypomina tandetny plastikowy odlew). Mile widziane opinie posiadaczy zabezpieczeń poszczególnych firm ;).
Ostatnio edytowano 13/3/2011, 19:35 przez Dr_Acula, Å‚Ä…cznie edytowano 1 raz
Rieju RRX 70
Dr_Acula
Świeżak

Postprzez Seba_ER5 » 13/3/2011, 18:07

drogi ten abus na moto-akcesoraich maja najtanszego Abusa wiem bo u nich kupilem z disclockie mcos tam plus :D tak baczek za 499. Co do lancuch wszyskie przetna jak bedzie lezal na ziemi.
Seba_ER5
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Dr_Acula » 13/3/2011, 19:34

Jak ogólnie szukałem co można kupić za daną kwotę to dotarłem na moto-akcesoria, ale chyba tam ograniczyli asortyment: klik (otwórz link). No i niestety sporo asortymentu mają dostępne u dostawcy/oczekiwanie 10 dni = jeszcze nie ma sezonu...
Rieju RRX 70
Dr_Acula
Świeżak

Postprzez avekamil » 14/3/2011, 02:59

Ojj Seba dobrze wiesz że jest łańcuch który jest nie do przecięcia - nawet jak leży na ziemi :) Jak sobie go kupię to też spróbuje przeciąć :)

viewtopic.php?t=59473
avekamil
Świeżak

Postprzez Dr_Acula » 14/3/2011, 20:30

Byłem dzisiaj w inter-cars obejrzeć Monstera - wielki jak cholera, ledwo co go podniosłem (nie byłem przygotowany na lekko 7kg) :lol: . Na szczęście był też inny Oxford za 200zł i chyba właśnie tego wybiorę. Do tego jakaś dobra markowa kłóda i starczy ;).
Dr_Acula
Świeżak

Postprzez avekamil » 14/3/2011, 22:33

Jakby był z ołowiu to by ważył więcej. Ale czy był by wytrzymalszy ? :D
avekamil
Świeżak

Postprzez Dr_Acula » 15/3/2011, 19:57

Też fakt ;). Sprawa przesądzona, kupiłem Oxforda, 2m i ogniwa o przekroju 10mm. Zanim w pełni zacznie się sezon dokupię jakąś dobrą kłódę, bo ta co jest to taki najtańszy szajs: http://moto.allegro.pl/blokada-lancuch- ... 34103.html Już ta kłódka byłaby lepsza http://allegro.pl/klodka-atest-gerda-hs ... 96373.html ale poszukam jakiejś dobrej z atestem w Castoramie :).
Dr_Acula
Świeżak

Postprzez avekamil » 15/3/2011, 21:01

Moim zdaniem pieniądze wyrzucone w błoto. Nie wiem jaki model OXFORDA posiadasz ale jeżeli ma 10mm to można go z łatwością przeciąć ręcznymi nożycami:

Oxford Monster?
Hand Bolt cropped by Peter Walker of M.A.G (who had never cropped a chain before) in 3 seconds

Oxford Boss?

Hand Bolt cropped in approx 22 seconds
avekamil
Świeżak

Postprzez Dr_Acula » 15/3/2011, 22:23

Widziałem kolego ten filmik. Trochę bzdury pisze ta firma, bo mają filmik z przecinania Monstera i zajęło im to 14s. A Abus Granit poszedł 1 strona po 4 sekundach i druga tak samo, ale musieli najpierw podnieść spowrotem łańcuch - stąd 25s. Lipa, że tak szybko poddają się te zabezpieczenia ale wiadomo, że takie nożyce to nie sekator ogrodowy, a moment na takiej dźwigni jest zabójczy. Blokada musiałaby być z tytanu aby to wytrzymać albo mieć właśnie 19mm średnicę.

Kamil widziałem Twój załączony temat. Niestety, nie ma takiego zabezpieczenia którego by się nie dało obejść, złodzieje zawsze będą o krok przed właścicielami - jak napisał Pan_Wiewiórka "jak będą chcieli podp**lić, to nic nie pomoże, nawet alarm i zdalna detonacja ukrytego ładunku antykradzieżowego". Jak upolują akurat Twoje moto to podjadą z flexem albo czymś podobnym i nawet te 19mm też przetną. Poza tym jak w moim przypadku kupno zabezpieczenia za 200 funtów do enduro wartego 8k trochę mija się z celem. Wiadomo, że szkoda stracić sprzęt przez "za słabe" zabezpieczenia, ale żeby mieć kompletną ochronę to łańcuch i alarm z radiopowiadomieniem albo gps i ac. Inaczej to jest dupa.
Dr_Acula
Świeżak

Postprzez avekamil » 16/3/2011, 17:07

Moim zdaniem nawet moto za 8 tyś szkoda stracić.
Wiem że jak się uprą to upierdolą mi to zwykła akumulatorową szlifierką kątową. Ale większa część tych skurwieli nie chodzi z aż tak profesjonalnym sprzętem ( większość to frajerzy którzy ładują moto do samochodu i wywożą. Tak więc połamią sobie zęby już przy Twoim oxfordzie... Ja mojego motocykla nie chce stracić dlatego zainwestuje w ten 16mm łańcuch.
avekamil
Świeżak

Postprzez PrimoGhost » 16/3/2011, 18:55

Upewnij się, że ten który chcesz kupić ma zamek ryglowany... jeśli trafisz jednak na profesjonalistę, to normalny otworzy w kilka sekund. Często widzę na aukcjach wypasiony łańcuch, gruby, hartowany z kłódką jak do blaszaka...
Obrazek
<b>ZxR 636 2006</b>
PrimoGhost
Stały bywalec

Postprzez Dr_Acula » 16/3/2011, 21:16

Standardowa do Oxforda ma ryglowany z dwóch stron ale płaskimi wypustkami. Dlatego chce wymienić, łańcuch jest niezły, ale kłódka ssie. Jutro obadam w inter-cars kłódkę Monster, jeżeli ma lepszy system mocowania to zamówię. Sama kłódka 240zł, może warta swej ceny ;).

Avekamil nikt nie chce żeby mu ukradli sprzęta :). Zgadzam się, połowa szuka okazji żeby łatwo ukraść. Jak widzą dobre zabezpieczenie to już im przechodzi ochota. Mimo wszystko gdy patrzę na RejestMotocykli do działu Skradzione to aż się słabo robi jakie sprzęty kradną... A jak jest z wysyłką tych łańcuchów, wiesz już coś?
Rieju RRX 70
Dr_Acula
Świeżak

Postprzez avekamil » 17/3/2011, 00:38

Jeszcze nie wiem .. ale na stronie jest wzmianka żeby do nich zadzwonić jeżeli nie mieszka sie w UK

If you wish to place an order for delivery to a non-UK address please call us on
0044 191 264 2748.

Ciekawe co by zrobili jakbym zaczął nawijać po polsku :P

Ja mam o tyle dobrze że mój znajomy może to kupić w UK i przesłać do Polski. Sądzę, że w dzisiejszych czasach każdy z nas ma bliższego lub dalszego znajomego w UK, więc to nie problem.

Właśnie zastanawiałem się na temat kłódki do tego Almaxa - nigdzie nie ma jej testów ( na przecięcie i otwieranie ) Mam nadzieje, że nie jest ona słabym punktem tego łańcucha.
avekamil
Świeżak

Postprzez Seba_ER5 » 17/3/2011, 09:22

O dziwo mi lancuch wraz z disclockiem i PCIII mieszcza sie w zadupku.
Seba_ER5
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Dr_Acula » 17/3/2011, 14:12

Dziś domówiłem tego Monstera :). Trzpień 11mm i podwójne ryglowanie kulkami - wystarczy ;).

U mnie w enduro w ogóle nie mam gdzie tego schować - kanapa przykręcana i pod nią nie ma miejsca, bagażnika brak... Zastanawiam się właśnie co wykombinować, chodzą mi po głowie sakwy tekstylne, ale pod to to musiałbym mieć stelaż do ramy dokręcony. Póki co pozostaje wozić łańcuch w plecaku :cry: .
Rieju RRX 70
Dr_Acula
Świeżak

Powrót do Akcesoria motocyklowe

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

na górê