zimowe doładowanie fz6
• Strona 1 z 1
zimowe doładowanie fz6
Witam , jestem szczesliwym posiadaczem fz6 z 2007 roku , byl to mój pierwszy sezon
i teraz mam problem jak zająć sie moto przez zime, postanowilem napisać na forum , bardzo prosze o wyrozumialość i cierpliwe podejscie do pytania ;p
Mianowicie motor stoi juz bez jazdy ponad miesiąc w ogrzewanym pomnieszczeniu ale zaczalem bać się o problemy jakie moge mieć z odpaleniem juz niedlugo... i teraz mysle o zakupie ładowarki
jaką polecacie zeby ladowanie bylo proste do wykonania ?
W jaki sposób takie ladowanie musi przebiegac w fz6 w ktorej aku jest troszke schowany i jak dla mnie laika w temacie mechaniki slabo dostępny , czy ladowanie moze odbywac sie bez wypięcia akumulatora ?
drugim pomyslem jest uruchomienie moto co jakis czas i "jazda" na podnózkach przez pewien czas tak zeby troszke energii nakrecic...
Ale nie mam pojecia czy wogole cos takiego sie praktykuje...
Bardzo prosze o jakies praktyczne rady...
Z gory dzieki i sorry jesli temat byl gdzies wałkowany a ja go dubluje
pozdrawiam wszytkich

Mianowicie motor stoi juz bez jazdy ponad miesiąc w ogrzewanym pomnieszczeniu ale zaczalem bać się o problemy jakie moge mieć z odpaleniem juz niedlugo... i teraz mysle o zakupie ładowarki
jaką polecacie zeby ladowanie bylo proste do wykonania ?
W jaki sposób takie ladowanie musi przebiegac w fz6 w ktorej aku jest troszke schowany i jak dla mnie laika w temacie mechaniki slabo dostępny , czy ladowanie moze odbywac sie bez wypięcia akumulatora ?
drugim pomyslem jest uruchomienie moto co jakis czas i "jazda" na podnózkach przez pewien czas tak zeby troszke energii nakrecic...
Ale nie mam pojecia czy wogole cos takiego sie praktykuje...

Bardzo prosze o jakies praktyczne rady...
Z gory dzieki i sorry jesli temat byl gdzies wałkowany a ja go dubluje
pozdrawiam wszytkich
- bucz
- Świeżak
czesc nie trzeba wypinac aku z moto jezeli ci nie odpali podlacz pod prostownik odpowiedni do mocy aku poczekaj chwile niech sie podladuje i jazda wszystko dziala na tej samej zasadie jak w samochodach jezeli masz kase mozesz kupic sobie prostownik z wyswietlaczem ktory wskazuje stopien naladowania
jesze jakes 3 miechy i mozna bedzie wyjechac

-
eryk79 - Świeżak
Przecież napisał, że chce go odpalić aby ewentualnie podładować akumulator.
Absolutnie nie słuchaj kolegi eryka i nie ładuj akumulatora bez jego wypinania. W taki sposób można tylko zrobić sobie kuku. W razie jakiegoś przepięcia (wszak to tylko elektryka i elektronika) może Ci polecieć wszystko łącznie z komputerem. Jak ładujesz wypięty akumulator, to w razie czego będziesz 200 zł do tyłu.
Ładowanie akumulatora "jazdą" jest nieskuteczna - musiałbyś naprawdę długo trzymać go na włączonym aby się podładował. Lepiej jest wypiąć i podłączyć pod ładowarkę.
Absolutnie nie słuchaj kolegi eryka i nie ładuj akumulatora bez jego wypinania. W taki sposób można tylko zrobić sobie kuku. W razie jakiegoś przepięcia (wszak to tylko elektryka i elektronika) może Ci polecieć wszystko łącznie z komputerem. Jak ładujesz wypięty akumulator, to w razie czego będziesz 200 zł do tyłu.
Ładowanie akumulatora "jazdą" jest nieskuteczna - musiałbyś naprawdę długo trzymać go na włączonym aby się podładował. Lepiej jest wypiąć i podłączyć pod ładowarkę.
<a href="http://maclife.pl">serwis ipad iphone mac</a>
-
lutecki - Świeżak
dzieki za odp
"A po co go chcesz odpalać w trakcie zimowania ?"
myslalem o przejechaniu na podnosniku jakiegos dystansu;]
zeby podladowac aku , nie chce go odpalac dla samego odpalenia i rozgrzania...
Kółko sie pokreci i baterie podladuja i bedzie dobrze ?
"A po co go chcesz odpalać w trakcie zimowania ?"
myslalem o przejechaniu na podnosniku jakiegos dystansu;]
zeby podladowac aku , nie chce go odpalac dla samego odpalenia i rozgrzania...
Kółko sie pokreci i baterie podladuja i bedzie dobrze ?
- bucz
- Świeżak
Lutecki , tylko ze ja jestem do tego stopnia zielony ze chcialem uniknac dochodzenia do akumulatora bo niestety nie ma go pod siedzeniem tylko musialbym grzebac pod bakiem , chyba ze sie myle ...
Ale jesli taka "jazda" jest bezsensu to chyba tego nie unikne
Jesli chodzi o ladowarke to mozecie cos polecic ?
Dzieki za zainteresowanie..
Ale jesli taka "jazda" jest bezsensu to chyba tego nie unikne
Jesli chodzi o ladowarke to mozecie cos polecic ?
Dzieki za zainteresowanie..
- bucz
- Świeżak
Ale wyjęcie akumulatora w FZ6 to ok. 10 min roboty również dla zielonego. Zbiornika nie musisz demontować, wystarczy, że odkręcisz 2 śruby mocujące i podniesiesz go do góry. Później już tylko osłona filtra powietrza (6 lub 8 Philipsów).
<a href="http://maclife.pl">serwis ipad iphone mac</a>
-
lutecki - Świeżak
dzieki bardzo
i wrzuce jeszcze co znalazlem , moze sie przyda komus
http://www.youtube.com/watch?v=tdWw8LGrwHA
i wrzuce jeszcze co znalazlem , moze sie przyda komus
http://www.youtube.com/watch?v=tdWw8LGrwHA
- bucz
- Świeżak
ma być ciepło teraz znaczy +1 jak ci pozwoli aura i chęci to odpal i się przejedz. ps. ja miałem rozładowany aku odpaliłem kablami wolne obroty 10km jazdy i się naładował
TL1000R- Odszedł została Hayabusa i
Nowy nabytek KTM RC8
Nowy nabytek KTM RC8
-
RUTRA.RD - VIP Ścigacz.pl
RUTRA.RD napisał(a): ja miałem rozładowany aku odpaliłem kablami wolne obroty 10km jazdy i się naładował
Jeśli już to podładował, bo naładowany to na pewno nie był.
Polecam taką ładowarkę http://www.******/Ladowarka- ... -s,p,26327
Używam od jakiegoś czasu i jestem zadowolony. Aku nigdy nie odłączam. Tylko trochę zdrożała od czasu jak ja ją kupowałem.
,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
-
Landryss25 - VIP Ścigacz.pl
a to możliwe ale na drugi dzień już palił sam a był do 0 rozładowany zostawiłem kluczyk w stacyjce na 3 dni i paliły się kontrolki
TL1000R- Odszedł została Hayabusa i
Nowy nabytek KTM RC8
Nowy nabytek KTM RC8
-
RUTRA.RD - VIP Ścigacz.pl
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa