Czy TO się właśnie stało??
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Czy TO się właśnie stało??
Czy ustawa, której bało się tak wielu przyszłych kierowców w końcu weszła w życie? Chodzi mi o ten artykuł:
http://moto.onet.pl/1632103,1,za-24-punkty-nie-stracisz-prawka,artykul.html?node=2 (otwórz link)
ustawa od kilku tygodni czeka na głosowanie:
http://orka.sejm.gov.pl/SQL.nsf/poskomprocall?OpenAgent&6&2879 (otwórz link)
http://moto.onet.pl/1632103,1,za-24-punkty-nie-stracisz-prawka,artykul.html?node=2 (otwórz link)
ustawa od kilku tygodni czeka na głosowanie:
http://orka.sejm.gov.pl/SQL.nsf/poskomprocall?OpenAgent&6&2879 (otwórz link)
- Bartek08/92
- Świeżak
nooo własnie tez chciałbym sie dowiedziec. szukałem tez ostatnio o tym info ale 0 konkretów ;/ mnie co prawda to nie dotyczy ale jestem ciekaw jakby to miało wygladac w praktyce ...
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
-
henio12323 - Moderator
spójrz na koniec tego topicuhttp://forum.scigacz.pl/viewtopic ... 134#603134
a będziesz miał odpowiedź
co do punktów to jest chore, lepszy jest aktualny stan prawny - nowa propozycja jest bardzo drakońska
1. kurs reedukacyjny - świetnie - tyle, że po nim punkty będą się kasowały dopiero po 5 latach, a nie tak jak obecnie po 1 roku
2. złapiesz 24 punkty w tym okresie i tracisz uprawnienia - od nowa kurs nauki jazdy i egzamin
3. jak stracisz prawko, to definitywnie - wszystkie zniżki na OC i AC za iluśletnią jazdę pójdą w pisdoo - bo po sytuacji jak opisałem w pkt. 2. będziesz z mocy ustawy "świeżakiem"
(widać od razu kto lobbował przy takich zapisach prawnych)
a będziesz miał odpowiedź
co do punktów to jest chore, lepszy jest aktualny stan prawny - nowa propozycja jest bardzo drakońska
1. kurs reedukacyjny - świetnie - tyle, że po nim punkty będą się kasowały dopiero po 5 latach, a nie tak jak obecnie po 1 roku
2. złapiesz 24 punkty w tym okresie i tracisz uprawnienia - od nowa kurs nauki jazdy i egzamin
3. jak stracisz prawko, to definitywnie - wszystkie zniżki na OC i AC za iluśletnią jazdę pójdą w pisdoo - bo po sytuacji jak opisałem w pkt. 2. będziesz z mocy ustawy "świeżakiem"
(widać od razu kto lobbował przy takich zapisach prawnych)
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
-
madcap - Administrator
niestety, to co napisałem, to prawda
będzie się tracić wszelkie kursy i uprawnienia
oczywiście dotyczy to "nowelizacji" nowego prawa
przez nowe prawo rozumiem ostatnią dużą nowelizację pord z października tego roku
przez nowelizacjÄ™ rozumiem zmiany jakie zostanÄ… wniesione przez ustawÄ™ o kierujÄ…cych pojazdami
ponadto jest jeszcze kilka radosnych perełek w ustawie o kierujących, ale dotyczą one kat. B
będzie się tracić wszelkie kursy i uprawnienia
oczywiście dotyczy to "nowelizacji" nowego prawa
przez nowe prawo rozumiem ostatnią dużą nowelizację pord z października tego roku
przez nowelizacjÄ™ rozumiem zmiany jakie zostanÄ… wniesione przez ustawÄ™ o kierujÄ…cych pojazdami
ponadto jest jeszcze kilka radosnych perełek w ustawie o kierujących, ale dotyczą one kat. B
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
-
madcap - Administrator
Szopico napisał(a):
Przeciez teraz też tak jest. Przekroczysz liczbę pkt to zabierają Ci wszystkie kategorie
ale kurs masz ważny . Musisz tylko egzamin zdac i tyle i to sie zmieni wlasnie .
YZF R6 2007
-
Trener - Stały bywalec
a przez przypadek tatuś nie powiedział ci, że murzyni mają białe d*py? (nie jestem rasistą)
-
madcap - Administrator
- Bartek08/92
- Świeżak
WTF?! Przez 5 lat za same pierdoły można uzbierać wielokrotność tych 24 punktów. Mydlą oczy bezpieczeństwem, ale to nic innego jak szturm na portfele kierowców. Ustawa tak absurdalna, że aż trudno uwierzyć!
-
bryk77 - Stały bywalec

ps. Czy ten okres wazności prawka na 15lat tyczy ise także tych co już dawno mają?? Tzn. czy ja bede musiał tez za 200zł wymienić je na nowe po tym czasie?? A co ze świeżymi kierowcami co np 3 miechy temu zdali prawko na kat. A i teraz co?? Przez 2 lata nie moga dostać 3 mandatów bo inaczej zabieraja im to prawko??
http://www.tinyurl.pl?PlJBVNPo PrzeglÄ…d Twojego moto w P-N!
-
Przemo_rene - VIP Åšcigacz.pl
Z tym nadzorem dla młodych kierowców to też debilizm. Przez 2 lata po 3 wykroczeniach zabrane prawko, paranoja.
Ja mam prawko ok 1,5 roku. Rocznie robię puszką ok 40-50tyś km plus kilka na moto. Robiąc takie przebiegi łatwo złapać mandat za jakąś głupotę np zagadać się z pasażerem (pozdro dla Ani przez którą dostałem pierwszy mantat
) i jechać na 50 te 70kilka km/h albo pasy, światła, czy tel.
Nowe kategorie na szczęście na razie nie wejdą.
Ja mam prawko ok 1,5 roku. Rocznie robię puszką ok 40-50tyś km plus kilka na moto. Robiąc takie przebiegi łatwo złapać mandat za jakąś głupotę np zagadać się z pasażerem (pozdro dla Ani przez którą dostałem pierwszy mantat

Nowe kategorie na szczęście na razie nie wejdą.
,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
-
Landryss25 - VIP Åšcigacz.pl
nie wejdą? A ja myślałem że już weszły.
http://www.tinyurl.pl?PlJBVNPo PrzeglÄ…d Twojego moto w P-N!
-
Przemo_rene - VIP Åšcigacz.pl
Przemo_rene napisał(a):nie wejdą? A ja myślałem że już weszły.
http://www.kodeksdrogowy.com.pl/dodatki ... d2010.html
Polecam przeczytanie art.139

- Szopico
- Świeżak
@przemo
wymiana co 15 lat dotyczyć będzie wszystkich amatorów
ci co mają/będą mieć uprawnienia zawodowe (C, E/C, D, E/D) wymiana będzie obligatoryjna co 5 lat wraz z przedstawieniem zaświadczenia o odbyciu szkolenia przypominającego i aktualnych badań lekarskich
@Bartek
ile OSK powstanie po wprowadzeniu przepisów, tego nie wie nikt
ile z nich się utrzyma - regulatorem będzie rynek (1. cena, 2. opinia)
z wytyczanych perełek najbardziej podoba mi się ta o ograniczeniu prękości dla "świerzaczków"
dopuszczalna prędkość - 50 na obszarze zabudowanym, 80 poza obszarem zabudowanym
lużna myśl dotycząca tego zapisu:
chooj z tym, że "świerzaczek" będzie jechał drogą ekspresową lub autostradą (bo tego mu nikt nie broni), problem w tym, że wiele odcinków tych dróg jest na obszarze zabudowanym jako obwodnice, więc jak to będzie odnosić się do art. 19.2.1) PORD
wszak w treści zapisu nie ma, że będzie on stanowił artykuł szczególny czyli wykluczający wywołany przeze mnie artykuł 19 PORD
efekt: sprawa lÄ…duje w sÄ…dzie
następstwo: machnie 3 takie same wykroczenia, w efekcie skierowanie na kurs reedukacyjny a przecież sprawy będą w sądzie
można wyciągać dalsze implikacje
(otwórz link)
wymiana co 15 lat dotyczyć będzie wszystkich amatorów
ci co mają/będą mieć uprawnienia zawodowe (C, E/C, D, E/D) wymiana będzie obligatoryjna co 5 lat wraz z przedstawieniem zaświadczenia o odbyciu szkolenia przypominającego i aktualnych badań lekarskich
@Bartek
ile OSK powstanie po wprowadzeniu przepisów, tego nie wie nikt
ile z nich się utrzyma - regulatorem będzie rynek (1. cena, 2. opinia)
z wytyczanych perełek najbardziej podoba mi się ta o ograniczeniu prękości dla "świerzaczków"
dopuszczalna prędkość - 50 na obszarze zabudowanym, 80 poza obszarem zabudowanym
lużna myśl dotycząca tego zapisu:
chooj z tym, że "świerzaczek" będzie jechał drogą ekspresową lub autostradą (bo tego mu nikt nie broni), problem w tym, że wiele odcinków tych dróg jest na obszarze zabudowanym jako obwodnice, więc jak to będzie odnosić się do art. 19.2.1) PORD
wszak w treści zapisu nie ma, że będzie on stanowił artykuł szczególny czyli wykluczający wywołany przeze mnie artykuł 19 PORD
efekt: sprawa lÄ…duje w sÄ…dzie
następstwo: machnie 3 takie same wykroczenia, w efekcie skierowanie na kurs reedukacyjny a przecież sprawy będą w sądzie

można wyciągać dalsze implikacje

-
madcap - Administrator
I jak zwykle burzą się tylko te osoby, które mają coś na sumieniu, a to za głośny wydech, a świeżaki są najgorszymi kierowcami i bardzo dobrze, że przez okres 2 lat będą musieli bardziej uważać a nie jak teraz. Zrobi prawko i on panem dróg i co to nie on...
a jeździć mądrzej to nie łaska? Jak się po mieście zapierdziela setką to się nie dziwić, że mandaty lecą...jak się w trasce leci 150 to też się nie ma co dziwić.
No risk, no fun jak to niektórzy mawiają.
Czyli jak jest fun to i jest risk
a jeździć mądrzej to nie łaska? Jak się po mieście zapierdziela setką to się nie dziwić, że mandaty lecą...jak się w trasce leci 150 to też się nie ma co dziwić.
No risk, no fun jak to niektórzy mawiają.
Czyli jak jest fun to i jest risk
Honda cb 450s -> FZS600
- mianps
- Świeżak
mianps napisał(a):I jak zwykle burzą się tylko te osoby, które mają coś na sumieniu, a to za głośny wydech, a świeżaki są najgorszymi kierowcami i bardzo dobrze, że przez okres 2 lat będą musieli bardziej uważać a nie jak teraz. Zrobi prawko i on panem dróg i co to nie on...
Osobiście na sumieniu nic nie mam pomimo iż regularnie łamię przepisy ruchu drogowego jak większość z nas. Robię to z głową. Nie zapi***lam tam gdzie nie powinienem i odpowiednio dostosowuję prędkość.
Są takie drogi w Radomiu gdzie nie jeżdżę więcej niż 50 km/h, ale są i takie gdzie spokojnie mogę setką polecieć. Grunt to wyobraźnia.
150 km/h w trasie to normalna prędkość przelotowa. Rzekłbym nawet bezpieczna prędkość przelotowa..
Chcesz wiedzieć dlaczego tak naprawdę się obawiam nowej ustawy? Otóż dlatego, że w Polsce nie da się jeździć przepisowo. Dookoła tylko absurdalne ograniczenia prędkości, poje**ne oznaczenia dróg i fotoradary ustawiane w lesie żeby strzec bezpieczeństwa gryzoni tam żyjących (bo napewno nie okolicznych mieszkańców).
Dwa miesiące temu (2 może 3..) wybrałem się ze znajomymi na zachodnie wybrzeże Irlandii. Wynająłem auto i w trzy dni zrobiłem 800 km po różnych drogach. Gdy widziałem ograniczenie do 80 km/h wiedziałem, że więcej niż te 80 się nie da pojechać - drogi kręte, z górki i pod górkę, budynki w pobliżu. Tam gdzie prosty odcinek drogi z czystym widokiem na pobocze ograniczenie do 100 km/h (a droga wcale jakaś rewelacyjna nie była). Po prostu ktoś miał wyobraźnię stawiając ograniczenia prędkości. Oznakowanie dróg (a raczej jego brak) to już totalna porażka, ale to już poza tematem..
-
bryk77 - Stały bywalec
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości