fz6 wężykuje
• Strona 1 z 1
fz6 wężykuje
witam od pewnego czaso po przekroczeniu granicy 190-200 km zaczyna wężykowac(nie shimy) przód motocykle co może byc przyczyną tego. wymieniałem joz przednia opona kilka razy całe koło tez zmieniałem,koła sa wyważone i proste,tylne koło jest prawidłowo ustawione,moto nie ma luzów.prosze o facowe opinie.
- jedrzej56
- Świeżak
FZ6 czyli naked czy wersja Fazer z owiewkÄ… ?
Wężykowanie może być spowodowane:
- nie prawidłowym ciśnieniem w oponach
- zbyt dużym luzem na łożyskach (czy koła były poskręcane z odpowiednim momentem)
- nie prawidłowo ustawionym tylnym kołem (na regulacjach naciągu łańcucha)
- pęknięta sprężyna zawieszenia
- uszkodzone łożyska główki ramy
- zużyty olej w przednim zawieszeniu lub nie odpowiedni, za niski poziom
- zużyte łożyska wahacza tylnego
- skrzywiona główka ramy
ewentualnie pozycja kierowcy.
Tyle przychodzi mi do głowy.
Czasami efekt może być przenoszony z tyłu
Wężykowanie może być spowodowane:
- nie prawidłowym ciśnieniem w oponach
- zbyt dużym luzem na łożyskach (czy koła były poskręcane z odpowiednim momentem)
- nie prawidłowo ustawionym tylnym kołem (na regulacjach naciągu łańcucha)
- pęknięta sprężyna zawieszenia
- uszkodzone łożyska główki ramy
- zużyty olej w przednim zawieszeniu lub nie odpowiedni, za niski poziom
- zużyte łożyska wahacza tylnego
- skrzywiona główka ramy
ewentualnie pozycja kierowcy.
Tyle przychodzi mi do głowy.
Czasami efekt może być przenoszony z tyłu
Moto Theodor - nieautoryzowany serwis Ducati
- Raczek_6
- VIP Åšcigacz.pl
fazer
cisnienie prawidlowe,kola poskrecane momentem,koło tylne prawidłowo ustawione,nie ma luzów na łożysku głowki ramy ani oporów przy skrecaniu,łozyska tez nie beda zużyte,rama prosta moto ma najechane zaledwie 16000km czy może to byc związane z ukl, napedowym?
cisnienie prawidlowe,kola poskrecane momentem,koło tylne prawidłowo ustawione,nie ma luzów na łożysku głowki ramy ani oporów przy skrecaniu,łozyska tez nie beda zużyte,rama prosta moto ma najechane zaledwie 16000km czy może to byc związane z ukl, napedowym?
- jedrzej56
- Świeżak
fazer potrafi zawezykowac ale to raczej w szybkich lukach. obstawiam slabe wywazenie kol jesli wszystko inne zostalo sprawdzone i wyeliminowane jako mozliwosc.
ps. jak wezykuje czy na bardzo szybkim przyspieszaniu do tych 190 tez delikatnie wezykuje tak symbolicznie ?
ps. jak wezykuje czy na bardzo szybkim przyspieszaniu do tych 190 tez delikatnie wezykuje tak symbolicznie ?
TL1000R- Odszedł została Hayabusa i
Nowy nabytek KTM RC8
Nowy nabytek KTM RC8
-
RUTRA.RD - VIP Åšcigacz.pl
moze przyczyna w tylnim kole jest ustaw je ponownie. wiekszosc motorow co ja znam co mialy problem z prowadzeniem ich problem wynikah z wywarzenia kol. wraz ze zmniejszaniem sie bierznika z tylu sklonnosc do wezykowania spadala.
TL1000R- Odszedł została Hayabusa i
Nowy nabytek KTM RC8
Nowy nabytek KTM RC8
-
RUTRA.RD - VIP Åšcigacz.pl
Może spróbujmy ustalić, co masz na myśli mówiąc wężykuje?
Czy jest to odchylanie siÄ™ toru jazdy w zawsze jednÄ… stronÄ™ czy w dwie strony w dowolnych cyklach?
Jeśli jest to tendencja zawsze w tę samą stronę to musiało dojść do utraty geometrii ramy a w jej następstwie zmiany usytuowania główki ramy.
Czy jest to odchylanie siÄ™ toru jazdy w zawsze jednÄ… stronÄ™ czy w dwie strony w dowolnych cyklach?
Jeśli jest to tendencja zawsze w tę samą stronę to musiało dojść do utraty geometrii ramy a w jej następstwie zmiany usytuowania główki ramy.
- dawca.nerek
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 15 gości