Zobacz wątek - Chcę kupić full crossa 125, i jak wygląda jego exploatacja
NAS Analytics TAG

Chcę kupić full crossa 125, i jak wygląda jego exploatacja

Enduro, Cross
_________

Chcę kupić full crossa 125, i jak wygląda jego exploatacja

Postprzez Suchyq » 19/10/2010, 18:37

Witam jak w temacie rozglądam się za full crossem 125 chodzi mi o ( honde cr, ktm sx , suzuki rm, yamaha yz, husqvarna, kawasaki kx), do wydania mam nie zadużo bo tylko 7 tys. Będzie to mój pierwszy tego typu motor (wcześniej romet ogar200 do "zabawy w terenie" no i aprilia sr 50 '04). Jestem niezbyt duży mam 15 lat 178cm wzrostu no i 55 kg wagi nie wiem czy dam rade na takim moto. No i który z tych motorów najbardziej polecacie lub, którego mam unikać. No i jak wygląda exploatacja co robić przed i po każej jeździe no i co sezon :). Z góry dzięki za pomoc.
P.S- prosze o niestosowanie skrótów bo nieznam się zbytnio :)
Suchyq
Świeżak

Postprzez JÄ™drekZDW » 19/10/2010, 18:46

polecam użytkownika o nicku Grunder ma CR możę Ci o niej powiedziec to i owo
sc33 FireBlade
JędrekZDW
Bywalec

Postprzez Kamusial » 19/10/2010, 19:12

polecam dział offroad na takie pytania. Poza tym portale: enduro-adventure, motox, advrider.pl albo com.

Szczerze mówiąc pogooglaj najpierw zanim zaczniesz pytać o takie rzeczy- po prostu już setki ludzi miało podobne rozkminki, wystarczy poszukać.
Yamaha XJ600 -> TDM 900 -> DRZ 400e
Kamusial
Bywalec

Postprzez Kazmir » 19/10/2010, 19:26

Myślę,że wszystkie te motorki które wymieniłeś oprócz Kawasaki można śmiało polecić. Generalnie to podobne maszyny,różnią się tylko drobnymi zmianami konstrukcyjnymi.
Ja mam YZ 125(akurat wał do wymiany :P). Jest to mój 1 motocykl i naprawdę daje radę. Jak ktoś ogarnie moc to naprawdę fajne rzeczy można nim podziałać. Użyj opcji szukaj to znajdziesz parę podobnych tematów.
Kazmir
Świeżak

Postprzez henio12323 » 19/10/2010, 20:24

kawa dobra ale nowsza.
wszystkie z reszta sa dobre o ile sa zadbane. ale kolego mam zle wiadomosci :D za takie pytanka moze byc warn ;P poczytaj sobie bo o tym bylo setki razy. takich ludzi jak ty jest tysiace. i kazdy pyta mniej wiecej o to samo. to ze rozni sie nieco prog cenowy to nie ma co sie tym sugerowac bo czy kupisz z 95 roku czy 2002 to i tak kazdy moto jest dobry o ile jest zadbany. poczytaj bo na prawde te forum to kopalnia wiedzy tylko górników mało :P
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
henio12323
Moderator

Postprzez Suchyq » 19/10/2010, 21:26

nie no sory nieogarniam forum jestem pierwszy dzien tutaj wiec sorry
Suchyq
Świeżak

Postprzez henio12323 » 19/10/2010, 21:58

wiec tym bardziej powinienes przeczytac regulamin. jest on ogolnie dostepny nie trzeba go szukac. jest napisany po to zeby tacy jak ty - czyli ludzie ktorzy sie loguja 1 raz mieli wszystko podane w przystępnej formie.
a swoja droga na zdrowy rozum mozna pomyslec ze takich zapytac byly setki :D 125 to najpopularniejsza klasa i głownie ludzi mlodzi w twoim wieku o to sie pytaja wiec tez logicznym jest ze takich tematów jest setki :D normalnie sie za to banuje bo to jest wręcz spam ;D ale ze jako jestes tu nowy masz czas zeby zrozumiec zasady forum :d moze to sie wydawac glupie z poczatku :P ze jakies zasady trzeba pytac w przyklejonych ale uwierz mi po jakims czasie wszystko ogarniesz :d póki co moge cie jedynie nakierowac (ja tak jak i koledzy) ze na 99% pytan zwiazanych z pcozatkami juz znajdziesz tu na forum. jezeli dalej cos jest nie jasne lub nie znalazles nic - wtedy zakladaj temat lub pytaj w przyklejonych :D i my szybko Ci doradzimy :d
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

henio12323
Moderator

Postprzez rezyser_offroad » 28/10/2010, 12:24

a nie zastanawiałeś się nad 85ccm na dużych kołach? idealne na wkręt w temat (mówisz, że jesteś nie duży) a po sezonie-dwóch przejść na 125 i może akurat uzbierasz więcej kasy :) za 7tyś. masz już świeżą 85...
Co do 125 to jak nie zmęczona to raczej każda dobra. Sęk w tym, że różnie się exploatują. Moja skala:
Yamaha
v
Honda
v
KTM (tylko dlatego, że dobrze się jeździ)
v
Suzuki/Kawasaki
v
TM i te wszystkie inne pozostałości...

Pozdr,

aha pytałeś jeszcze o serwisowanie..

-straszliwe spalanie (do benzyny lać tylko olej z najwyższej półki!! np Motul 800)
-napęd czyli czyścić i smarować łańcuch polecam firmę BEL RAY
-filtr powietrza; firma: j/w
-radziłbym Ci również myć motor aby nie dopuszczać do długotrwałego brudu, błota i innego syfu na elementach zawieszenia

Technicznie:
-mi tłok w 125 chodź nowy, skończył się bardzo szybko =]. jeżeli zaczynasz śmigać to myślę że przelatasz z pół sezonu, ale wymieniaj dla zasady jak osłabnie a nie jak pęknie i porysuje nicasil (taka moja filozofia).
-korbę zmieniłbym również dla zasady co sezon.
-nie kupiłbym 2paka na wbitej tulei (straszliwie się grzeje!)
-dbaj o olej w silniku, lej również Motula zmieniaj co jakieś 2 tygodnie katowania lub jeżeli masz licznik mh to co 15 z marginesem wg własnego uznania.

Myślę że serwisując w ten sposób motor, kiedy już się zepsuje, nie będziesz mógł sobie nic zarzucić Smile))
rezyser_offroad
Świeżak

Postprzez Pawel221 » 28/10/2010, 13:52

Mam 15 lat 170 cm i ważę 55kg ..
Mam hondę cr 125 i to był mój pierwszy motor
I spokojnie daję radę więc ty tym bardziej nie powinieneś mieć problemu

Też mialem 7 tys do wydania i udało mi się wyrwać za to hondę cr 125 z 2006 roku w super stanie .. tzw. igła :)

Pozdrawiam i życzę dobrego zakupu :)a ja coś to pisz gg : 2487795
Honda cr 125 2006 rok :)
Pawel221
Świeżak

Postprzez henio12323 » 28/10/2010, 14:22

dokladnie 85 ccm sa dobre. ale dla kogos mlodszego do nauki albo dla kogos starszego kto wie ze sobie nie poradzi ze 125 ccm. i wada 80tek ze niestety ale szybciej sie sypia. z racji tego ze latwiej je opanowac i praktycznie ciagle sie je piłuje :D

co do tego porownania moto to ja bym sie nie zgodzil ;D jak dla mnie jest to obojetne czy smgiam tym czy tym. wazne aby moto sie nie sypalo. a raczej trudno znalesc cos co przelata dłuzej niz konkurencja. kazdy sie sypie tak samo i tylko czy zawiedzie cie czy nie to kwestia dbania o moto :D no i co do marek nie do konca bym sie zgodzil. bo np TMki wcale nie są zle. jak dla mnie to jeden z lepszzych motocykli. lecz malo kasy w niego sie inwestuje bo to raczej niszowa i jeszcze malo znana marka. ale malo kto wie ze TMki biora pomysly od pozostalych marek. np silnik w CR 80 byl bardzo dobry. wiec TM wzielo go na warsztat wsadzili mu wieksze chlodnice zmienili dekielki i maja silnik TM. zawieszenie jest dobre np z KTMa WP to samo sprzeglo hydrauliczne i hamulce brembo. wszystko żywcem z KTMa z yamahy wzieli rame bo ma dobra sztywnosc i tak powstal motor czasem lepszy niz pojedyncze motocykle :D bo oczywiscie na seryjnym wyposarzeniu sa sportowe kola kierownica gruba itp itd. fakt pierdoły ale honda tego nie daje np :P wiec nie mowil bym tu ze to lub to jest gorsze ;P zaloze sie ze gdyby komus dac TM i dostep do czesci bo to najwiekszy ból TMek to kazdy by chwalil ten motor. to samo jakby ktos smigal hondą ;p np spytaj grundera czy by zamienil honde na inna 125 ccm ;P a kto ma yztke nie zamieni jej nigdy na nic innego :D proste d
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

henio12323
Moderator

Powrót do Offroad

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości

na górê