Chcę kupić full crossa 125, i jak wygląda jego exploatacja
• Strona 1 z 1
Chcę kupić full crossa 125, i jak wygląda jego exploatacja
Witam jak w temacie rozglądam się za full crossem 125 chodzi mi o ( honde cr, ktm sx , suzuki rm, yamaha yz, husqvarna, kawasaki kx), do wydania mam nie zadużo bo tylko 7 tys. Będzie to mój pierwszy tego typu motor (wcześniej romet ogar200 do "zabawy w terenie" no i aprilia sr 50 '04). Jestem niezbyt duży mam 15 lat 178cm wzrostu no i 55 kg wagi nie wiem czy dam rade na takim moto. No i który z tych motorów najbardziej polecacie lub, którego mam unikać. No i jak wygląda exploatacja co robić przed i po każej jeździe no i co sezon
. Z góry dzięki za pomoc.
P.S- prosze o niestosowanie skrótów bo nieznam się zbytnio

P.S- prosze o niestosowanie skrótów bo nieznam się zbytnio

- Suchyq
- Świeżak
-
JędrekZDW - Bywalec
polecam dział offroad na takie pytania. Poza tym portale: enduro-adventure, motox, advrider.pl albo com.
Szczerze mówiąc pogooglaj najpierw zanim zaczniesz pytać o takie rzeczy- po prostu już setki ludzi miało podobne rozkminki, wystarczy poszukać.
Szczerze mówiąc pogooglaj najpierw zanim zaczniesz pytać o takie rzeczy- po prostu już setki ludzi miało podobne rozkminki, wystarczy poszukać.
Yamaha XJ600 -> TDM 900 -> DRZ 400e
-
Kamusial - Bywalec
Myślę,że wszystkie te motorki które wymieniłeś oprócz Kawasaki można śmiało polecić. Generalnie to podobne maszyny,różnią się tylko drobnymi zmianami konstrukcyjnymi.
Ja mam YZ 125(akurat wał do wymiany
). Jest to mój 1 motocykl i naprawdę daje radę. Jak ktoś ogarnie moc to naprawdę fajne rzeczy można nim podziałać. Użyj opcji szukaj to znajdziesz parę podobnych tematów.
Ja mam YZ 125(akurat wał do wymiany

- Kazmir
- Świeżak
kawa dobra ale nowsza.
wszystkie z reszta sa dobre o ile sa zadbane. ale kolego mam zle wiadomosci
za takie pytanka moze byc warn ;P poczytaj sobie bo o tym bylo setki razy. takich ludzi jak ty jest tysiace. i kazdy pyta mniej wiecej o to samo. to ze rozni sie nieco prog cenowy to nie ma co sie tym sugerowac bo czy kupisz z 95 roku czy 2002 to i tak kazdy moto jest dobry o ile jest zadbany. poczytaj bo na prawde te forum to kopalnia wiedzy tylko górników mało 
wszystkie z reszta sa dobre o ile sa zadbane. ale kolego mam zle wiadomosci

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
wiec tym bardziej powinienes przeczytac regulamin. jest on ogolnie dostepny nie trzeba go szukac. jest napisany po to zeby tacy jak ty - czyli ludzie ktorzy sie loguja 1 raz mieli wszystko podane w przystępnej formie.
a swoja droga na zdrowy rozum mozna pomyslec ze takich zapytac byly setki
125 to najpopularniejsza klasa i głownie ludzi mlodzi w twoim wieku o to sie pytaja wiec tez logicznym jest ze takich tematów jest setki
normalnie sie za to banuje bo to jest wręcz spam ;D ale ze jako jestes tu nowy masz czas zeby zrozumiec zasady forum :d moze to sie wydawac glupie z poczatku
ze jakies zasady trzeba pytac w przyklejonych ale uwierz mi po jakims czasie wszystko ogarniesz :d póki co moge cie jedynie nakierowac (ja tak jak i koledzy) ze na 99% pytan zwiazanych z pcozatkami juz znajdziesz tu na forum. jezeli dalej cos jest nie jasne lub nie znalazles nic - wtedy zakladaj temat lub pytaj w przyklejonych
i my szybko Ci doradzimy :d
a swoja droga na zdrowy rozum mozna pomyslec ze takich zapytac byly setki

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
a nie zastanawiałeś się nad 85ccm na dużych kołach? idealne na wkręt w temat (mówisz, że jesteś nie duży) a po sezonie-dwóch przejść na 125 i może akurat uzbierasz więcej kasy
za 7tyś. masz już świeżą 85...
Co do 125 to jak nie zmęczona to raczej każda dobra. Sęk w tym, że różnie się exploatują. Moja skala:
Yamaha
v
Honda
v
KTM (tylko dlatego, że dobrze się jeździ)
v
Suzuki/Kawasaki
v
TM i te wszystkie inne pozostałości...
Pozdr,
aha pytałeś jeszcze o serwisowanie..
-straszliwe spalanie (do benzyny lać tylko olej z najwyższej półki!! np Motul 800)
-napęd czyli czyścić i smarować łańcuch polecam firmę BEL RAY
-filtr powietrza; firma: j/w
-radziłbym Ci również myć motor aby nie dopuszczać do długotrwałego brudu, błota i innego syfu na elementach zawieszenia
Technicznie:
-mi tłok w 125 chodź nowy, skończył się bardzo szybko =]. jeżeli zaczynasz śmigać to myślę że przelatasz z pół sezonu, ale wymieniaj dla zasady jak osłabnie a nie jak pęknie i porysuje nicasil (taka moja filozofia).
-korbę zmieniłbym również dla zasady co sezon.
-nie kupiłbym 2paka na wbitej tulei (straszliwie się grzeje!)
-dbaj o olej w silniku, lej również Motula zmieniaj co jakieś 2 tygodnie katowania lub jeżeli masz licznik mh to co 15 z marginesem wg własnego uznania.
Myślę że serwisując w ten sposób motor, kiedy już się zepsuje, nie będziesz mógł sobie nic zarzucić Smile))

Co do 125 to jak nie zmęczona to raczej każda dobra. Sęk w tym, że różnie się exploatują. Moja skala:
Yamaha
v
Honda
v
KTM (tylko dlatego, że dobrze się jeździ)
v
Suzuki/Kawasaki
v
TM i te wszystkie inne pozostałości...
Pozdr,
aha pytałeś jeszcze o serwisowanie..
-straszliwe spalanie (do benzyny lać tylko olej z najwyższej półki!! np Motul 800)
-napęd czyli czyścić i smarować łańcuch polecam firmę BEL RAY
-filtr powietrza; firma: j/w
-radziłbym Ci również myć motor aby nie dopuszczać do długotrwałego brudu, błota i innego syfu na elementach zawieszenia
Technicznie:
-mi tłok w 125 chodź nowy, skończył się bardzo szybko =]. jeżeli zaczynasz śmigać to myślę że przelatasz z pół sezonu, ale wymieniaj dla zasady jak osłabnie a nie jak pęknie i porysuje nicasil (taka moja filozofia).
-korbę zmieniłbym również dla zasady co sezon.
-nie kupiłbym 2paka na wbitej tulei (straszliwie się grzeje!)
-dbaj o olej w silniku, lej również Motula zmieniaj co jakieś 2 tygodnie katowania lub jeżeli masz licznik mh to co 15 z marginesem wg własnego uznania.
Myślę że serwisując w ten sposób motor, kiedy już się zepsuje, nie będziesz mógł sobie nic zarzucić Smile))
- rezyser_offroad
- Świeżak
Mam 15 lat 170 cm i ważę 55kg ..
Mam hondę cr 125 i to był mój pierwszy motor
I spokojnie daję radę więc ty tym bardziej nie powinieneś mieć problemu
Też mialem 7 tys do wydania i udało mi się wyrwać za to hondę cr 125 z 2006 roku w super stanie .. tzw. igła
Pozdrawiam i życzę dobrego zakupu
a ja coÅ› to pisz gg : 2487795
Mam hondę cr 125 i to był mój pierwszy motor
I spokojnie daję radę więc ty tym bardziej nie powinieneś mieć problemu
Też mialem 7 tys do wydania i udało mi się wyrwać za to hondę cr 125 z 2006 roku w super stanie .. tzw. igła

Pozdrawiam i życzę dobrego zakupu

Honda cr 125 2006 rok 

-
Pawel221 - Świeżak
dokladnie 85 ccm sa dobre. ale dla kogos mlodszego do nauki albo dla kogos starszego kto wie ze sobie nie poradzi ze 125 ccm. i wada 80tek ze niestety ale szybciej sie sypia. z racji tego ze latwiej je opanowac i praktycznie ciagle sie je piłuje
co do tego porownania moto to ja bym sie nie zgodzil ;D jak dla mnie jest to obojetne czy smgiam tym czy tym. wazne aby moto sie nie sypalo. a raczej trudno znalesc cos co przelata dłuzej niz konkurencja. kazdy sie sypie tak samo i tylko czy zawiedzie cie czy nie to kwestia dbania o moto
no i co do marek nie do konca bym sie zgodzil. bo np TMki wcale nie są zle. jak dla mnie to jeden z lepszzych motocykli. lecz malo kasy w niego sie inwestuje bo to raczej niszowa i jeszcze malo znana marka. ale malo kto wie ze TMki biora pomysly od pozostalych marek. np silnik w CR 80 byl bardzo dobry. wiec TM wzielo go na warsztat wsadzili mu wieksze chlodnice zmienili dekielki i maja silnik TM. zawieszenie jest dobre np z KTMa WP to samo sprzeglo hydrauliczne i hamulce brembo. wszystko żywcem z KTMa z yamahy wzieli rame bo ma dobra sztywnosc i tak powstal motor czasem lepszy niz pojedyncze motocykle
bo oczywiscie na seryjnym wyposarzeniu sa sportowe kola kierownica gruba itp itd. fakt pierdoły ale honda tego nie daje np
wiec nie mowil bym tu ze to lub to jest gorsze ;P zaloze sie ze gdyby komus dac TM i dostep do czesci bo to najwiekszy ból TMek to kazdy by chwalil ten motor. to samo jakby ktos smigal hondą ;p np spytaj grundera czy by zamienil honde na inna 125 ccm ;P a kto ma yztke nie zamieni jej nigdy na nic innego
proste d

co do tego porownania moto to ja bym sie nie zgodzil ;D jak dla mnie jest to obojetne czy smgiam tym czy tym. wazne aby moto sie nie sypalo. a raczej trudno znalesc cos co przelata dłuzej niz konkurencja. kazdy sie sypie tak samo i tylko czy zawiedzie cie czy nie to kwestia dbania o moto

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości