Motocykl na co dzień ok 10.000 zł
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Motocykl na co dzień ok 10.000 zł
Na początku przywitam się serdecznie i zaczne od dwóch słów o sobie, a potem przejde do opisania kwestii...
Mam 27 lat, nigdy nie jezdzilem na niczym co ma dwa koła i silnik.
Mam prawo jazdy od 10 lat, przez ostatnie 4-5 lat zrobiłem około 150.000km... przez ten czas nie miałem wypadku, ze 3 stłuczki (pekniety zderzak czy rozbite swiatlo). Mimo, iz auto bez problemu jedzie 200km/h, jechalem tyle moze 2 razy po kilka sekund, testowo. Na ogol nie jezdze szybciej niz 130-140km/h.
Nie dokładam więc cm do członka bijąc kolejne rekordy predkosci w miescie...
Ale spedzanie 3-4h dziennie w korkach skłania mnie do rozważenia motocykla...
ale do rzeczy:
- Jakie masz doświadczenie (ile km na jakim sprzęcie),
dokładnie zerowe
- Wiek, waga, wzrost,
28lat, 83 kilo, 182cm
- Do jakich celów chcesz używać motocykla ?
jazda na co dzień - do pracy po mieście - 94% - 40km dziennie w korkach (w obie strony)
weekendowe latanie z kumplami dla rozrywki - 0.5%
jazda po torze, jazda po szutrach lub cięższym terenie - 0%
na weekend odwiedzić rodziców - trasa 200km - 5.5% - (w obie strony)
- Ile kilometrów chcesz przelatać w sezonie?
policzmy maksymalnie: 40 km dziennie * 20 dni = 800km miesięcznie
od IV do X to jest 7 miesiecy co daje 5 600km
mysle, ze rozsadnie założyć jest realne 50% co daje ok 3000 km + czasem wypadzik weekendowy.
Realnie nie przekroczy 5 000km.
- Ile gotówki masz na sam motocykl i czy pomyślałeś o ciuchach?
Chce kupić moto za ok. 10-12 kPLN + jeszcze na kurtke, rekawice, buty i kask. Powiedzmy, ze 10 czy 15 nie robi mi aż tak duzej roznicy, szczegolnie, ze dobra kurtke, buty moge dokupic po miesiacu...
- Jaki budżet możesz przeznaczyć na jego utrzymanie w sezonie?
a ile trzeba?
- Jakie motocykle Ci siÄ™ podobajÄ… -
sportowe
- Które modele na tą chwilę przyciągnęły Twoją uwagę?
Zanim odpowiem napisze jeszcze coÅ›.
Motocykl bedzie dla mnie głównie środkiem transportu, a nie zabawką.
Bede chcial sie nauczyc jezdzic przeze wszystkim bezpiecznie.
Nie bede zatem wymieniał moto co sezon, a ten ktory kupie najprawdopodobniej (jesli bedzie bezawaryjny) zostanie za mną na długo.
Podobają mi sie moto sportowe, ale nie cisnę na KM, bo i nie bede miał okazji ich wykorzystac w miejskich korkach, ale nie chce żeby był mułem... ma jezdzic sprawnie i ekonomicznie...
komentując mój wybór zachęcam do ostrej krytyki, jesli uwazacie, że pierwsze moto wybralem za mocne.
1. Kawasaki Ninja 250R (33KM)
2. Suzuki GS 500F (45KM)
3. Kawasaki ER-6f (72KM)
4. Suzuki GSX 650F (85KM)
jeśli pominąłem jakiś, który jest konkurentem wymienionych powyżej, to proszę o info. Nie znam sie na moto, wiec moglem nie wyczaić w googlach
Moje osobiste preferencje idÄ… w odwrotnym kierunku od 4 do 1...
Czekam na opinie i bardzo proszę pamietajcie, że w tym przypadku nie będzie prawdziwej ewolucji motocyklowej:
250R -> GSX650F -> CBR1000 -> Hayabusa
ten motor zostanie ze mną tak długo, jak to mozliwe...
Mam 27 lat, nigdy nie jezdzilem na niczym co ma dwa koła i silnik.
Mam prawo jazdy od 10 lat, przez ostatnie 4-5 lat zrobiłem około 150.000km... przez ten czas nie miałem wypadku, ze 3 stłuczki (pekniety zderzak czy rozbite swiatlo). Mimo, iz auto bez problemu jedzie 200km/h, jechalem tyle moze 2 razy po kilka sekund, testowo. Na ogol nie jezdze szybciej niz 130-140km/h.
Nie dokładam więc cm do członka bijąc kolejne rekordy predkosci w miescie...
Ale spedzanie 3-4h dziennie w korkach skłania mnie do rozważenia motocykla...
ale do rzeczy:
- Jakie masz doświadczenie (ile km na jakim sprzęcie),
dokładnie zerowe
- Wiek, waga, wzrost,
28lat, 83 kilo, 182cm
- Do jakich celów chcesz używać motocykla ?
jazda na co dzień - do pracy po mieście - 94% - 40km dziennie w korkach (w obie strony)
weekendowe latanie z kumplami dla rozrywki - 0.5%
jazda po torze, jazda po szutrach lub cięższym terenie - 0%
na weekend odwiedzić rodziców - trasa 200km - 5.5% - (w obie strony)
- Ile kilometrów chcesz przelatać w sezonie?
policzmy maksymalnie: 40 km dziennie * 20 dni = 800km miesięcznie
od IV do X to jest 7 miesiecy co daje 5 600km
mysle, ze rozsadnie założyć jest realne 50% co daje ok 3000 km + czasem wypadzik weekendowy.
Realnie nie przekroczy 5 000km.
- Ile gotówki masz na sam motocykl i czy pomyślałeś o ciuchach?
Chce kupić moto za ok. 10-12 kPLN + jeszcze na kurtke, rekawice, buty i kask. Powiedzmy, ze 10 czy 15 nie robi mi aż tak duzej roznicy, szczegolnie, ze dobra kurtke, buty moge dokupic po miesiacu...
- Jaki budżet możesz przeznaczyć na jego utrzymanie w sezonie?
a ile trzeba?
- Jakie motocykle Ci siÄ™ podobajÄ… -
sportowe
- Które modele na tą chwilę przyciągnęły Twoją uwagę?
Zanim odpowiem napisze jeszcze coÅ›.
Motocykl bedzie dla mnie głównie środkiem transportu, a nie zabawką.
Bede chcial sie nauczyc jezdzic przeze wszystkim bezpiecznie.
Nie bede zatem wymieniał moto co sezon, a ten ktory kupie najprawdopodobniej (jesli bedzie bezawaryjny) zostanie za mną na długo.
Podobają mi sie moto sportowe, ale nie cisnę na KM, bo i nie bede miał okazji ich wykorzystac w miejskich korkach, ale nie chce żeby był mułem... ma jezdzic sprawnie i ekonomicznie...
komentując mój wybór zachęcam do ostrej krytyki, jesli uwazacie, że pierwsze moto wybralem za mocne.
1. Kawasaki Ninja 250R (33KM)
2. Suzuki GS 500F (45KM)
3. Kawasaki ER-6f (72KM)
jeśli pominąłem jakiś, który jest konkurentem wymienionych powyżej, to proszę o info. Nie znam sie na moto, wiec moglem nie wyczaić w googlach

Moje osobiste preferencje idÄ… w odwrotnym kierunku od 4 do 1...
Czekam na opinie i bardzo proszę pamietajcie, że w tym przypadku nie będzie prawdziwej ewolucji motocyklowej:
250R -> GSX650F -> CBR1000 -> Hayabusa

ten motor zostanie ze mną tak długo, jak to mozliwe...
- Grosheck
- Świeżak
Ja jeżdzę od 2 lat do pracy na Hondzie CB 500, codziennie w korkach ok 20km w jedna stronę w Warszawie .
Wydaje mi się, że o niej zapomniałeś, a to moto :
-Mało pali (4,3l/100km),
- wygodny, sprytny,
- jak trzeba da się odkręcić 6s do 100km/s.
- Ma opinie nie do zajeżdzenia - w Angli listonosze na nim jeżdżą.
Polecam wskoczyc na forum www.CB500.pl i przeczytać test na Ściagaczu.
A dodam tylko, że mam 37 lat i przed zakupem 0 dosciwadczenia.
Wydaje mi się, że o niej zapomniałeś, a to moto :
-Mało pali (4,3l/100km),
- wygodny, sprytny,
- jak trzeba da się odkręcić 6s do 100km/s.
- Ma opinie nie do zajeżdzenia - w Angli listonosze na nim jeżdżą.
Polecam wskoczyc na forum www.CB500.pl i przeczytać test na Ściagaczu.
A dodam tylko, że mam 37 lat i przed zakupem 0 dosciwadczenia.
- Szoti11
- Świeżak
Honda CB500 jest niewątpliwie fajnym motocyklem, ale tak jak napisałem, mnie nieco bardziej podobają się te sportowe, a CB500 bez owiewek wyglada nieco jak Bandit..
pytanie do osób polecających ER6F...
skoro polecacie Kawasaki z 72KM, czy to oznacza, że GSX650F równiez nie bedzie dla mnie za mocny i mogę się kierować przy wyborze wyglądem?
Tak jak pisałem na początku rozważam głównie:
3. Kawasaki ER-6f (72KM)
i najbardziej interesuje mnie porównanie tych dwóch motocykli...
opinie w necie mówią, że:
- Suzuki jest cięższy, nie ma ABS, pali więcej ok 6.5l, trzeba go nieco bardziej wkręcić na obroty, żeby dorównał ER6f, dłuższa droga hamowania
- Kawasaki jest lżejszy, moze miec ABS, pali mniej ok. 4.5l i ciągnie równo od samego dołu...
w wyglądzie różni je na pewno "brak" tłumika u Kawasaki
pytanie do osób polecających ER6F...
skoro polecacie Kawasaki z 72KM, czy to oznacza, że GSX650F równiez nie bedzie dla mnie za mocny i mogę się kierować przy wyborze wyglądem?
Tak jak pisałem na początku rozważam głównie:
3. Kawasaki ER-6f (72KM)
i najbardziej interesuje mnie porównanie tych dwóch motocykli...
opinie w necie mówią, że:
- Suzuki jest cięższy, nie ma ABS, pali więcej ok 6.5l, trzeba go nieco bardziej wkręcić na obroty, żeby dorównał ER6f, dłuższa droga hamowania
- Kawasaki jest lżejszy, moze miec ABS, pali mniej ok. 4.5l i ciągnie równo od samego dołu...
w wyglądzie różni je na pewno "brak" tłumika u Kawasaki

- Grosheck
- Świeżak
poczytałem teraz trochę tematow o kupowaniu moto i jestem wstrząśniety co tam znalazlem...
cala masa wałków, szrotów itp...
wybaczcie że zadam, być może głupie pytanie, ale jestem nowy na forum...
jakie są szanse, że uda mi się znaleźć osobę na forum, która podjechałaby ze mna i oblukała moto...
jestem z Wawy, wiadomo, że pokryje koszty i bez przysłowiowej flaszki nie wypuszcze
nie mam znajomych ktorzy znaja sie na moto, a wożenie każdego moto, ktore znajde na allegro do serwisu i sprawdzanie chyba nie jest sensowne...
jakies inne pomysly?
cala masa wałków, szrotów itp...
wybaczcie że zadam, być może głupie pytanie, ale jestem nowy na forum...
jakie są szanse, że uda mi się znaleźć osobę na forum, która podjechałaby ze mna i oblukała moto...
jestem z Wawy, wiadomo, że pokryje koszty i bez przysłowiowej flaszki nie wypuszcze

nie mam znajomych ktorzy znaja sie na moto, a wożenie każdego moto, ktore znajde na allegro do serwisu i sprawdzanie chyba nie jest sensowne...
jakies inne pomysly?
- Grosheck
- Świeżak
wrzuć w tym dziale temat ze swoim opisem i linkami do aukcji i czeja na odzew
ewentualnie sprawdź dział pomocna dłoń i skieruj pytanie na priv do jakiegoś usera z danej okolicy, który w tym dziel się podzielił chęcia i możliwością oblukania
ewentualnie sprawdź dział pomocna dłoń i skieruj pytanie na priv do jakiegoś usera z danej okolicy, który w tym dziel się podzielił chęcia i możliwością oblukania
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
-
madcap - Administrator
zawsze ma znaczenie, jak by nie patrzeć to system wspomagania hamowania
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
-
madcap - Administrator
ABS na suchym asfalcie trochę wydłuża drogę hamowania, ale jak będziesz do pracy dojeżdżał to deszcz Cię pewnie nie ominie, więc się przyda.
Co do kwestii GSX-F vs ER6F to jak sam zauważyłeś do miasta lepsza Kawa. Suzuki raczej głównie (jak nie tylko) do turystyki się nadaje, do codziennej eksploatacji po mieście na pewno nie.
Co do ankiety to zaznaczyłem GSa, według mnie do miasta najlepszy, najtańszy w eksploatacji. Sam też takowego posiadałem w zeszłym sezonie. Jednak jeśli moto ma być na dłużej to już lepiej ta Kawa, GSa byś pewnie sprzedawał góra po 2 sezonach.
btw. Takim ludziom (autor) przyjemnie się odpowiada, dokładnie opisana sytuacja, znajomość ortografii... a nie jak przyjdzie jakaś lama z pytaniem "mam 6000 zł chcem motor co polecacie?????"
Co do kwestii GSX-F vs ER6F to jak sam zauważyłeś do miasta lepsza Kawa. Suzuki raczej głównie (jak nie tylko) do turystyki się nadaje, do codziennej eksploatacji po mieście na pewno nie.
Co do ankiety to zaznaczyłem GSa, według mnie do miasta najlepszy, najtańszy w eksploatacji. Sam też takowego posiadałem w zeszłym sezonie. Jednak jeśli moto ma być na dłużej to już lepiej ta Kawa, GSa byś pewnie sprzedawał góra po 2 sezonach.
btw. Takim ludziom (autor) przyjemnie się odpowiada, dokładnie opisana sytuacja, znajomość ortografii... a nie jak przyjdzie jakaś lama z pytaniem "mam 6000 zł chcem motor co polecacie?????"

GS500F --> SV650S --> Bandit 600N --> XV535 Virago
-
C-bool - Mieszkaniec forum
C-bool napisał(a):
Tez mi sie to spodobalo

- abc12333
- Świeżak
Że tak napisze ciutkę nie na temat:
Czy ewentualnie można gdzieś ten temat przykleić i wielkimi literami oznaczyć na forum:
"tak wygląda idealne zapytanie jaki motocykl kupić"
Oby więcej takich ludzi tutaj
A tak ode mnie: Jeśli moto ma być użytkowane głównie po mieście na dojazdy do pracy to ilość KM nie ma znaczenia. Ja mam tylko 27KM i na miasto jest to wystarczające. Jedynie troszkę zaczyna mi brakować na trasie ;p
Jak po mieście - to spalanie w takim moto powinno być jak najmniejsze
Lepiej jakby był to naked ale jeśli podobają się bardziej z owiewkami to trudno - będą po prostu częściej wymieniane/klejone owiewki ;p
Czyli z tych dostępnych w ankiecie modeli wybór pada na Kawasaki ER-6f lub na Suzuki GS 500F (a z racji, że miasto to 94% jazdy to jednak Suzuki)
Czy ewentualnie można gdzieś ten temat przykleić i wielkimi literami oznaczyć na forum:
"tak wygląda idealne zapytanie jaki motocykl kupić"
Oby więcej takich ludzi tutaj

A tak ode mnie: Jeśli moto ma być użytkowane głównie po mieście na dojazdy do pracy to ilość KM nie ma znaczenia. Ja mam tylko 27KM i na miasto jest to wystarczające. Jedynie troszkę zaczyna mi brakować na trasie ;p
Jak po mieście - to spalanie w takim moto powinno być jak najmniejsze
Lepiej jakby był to naked ale jeśli podobają się bardziej z owiewkami to trudno - będą po prostu częściej wymieniane/klejone owiewki ;p
Czyli z tych dostępnych w ankiecie modeli wybór pada na Kawasaki ER-6f lub na Suzuki GS 500F (a z racji, że miasto to 94% jazdy to jednak Suzuki)
Honda cb 450s -> FZS600
- mianps
- Świeżak
hehe... koledzy, mam nadzieje, że jestem tu na dłużej, więc nie wypadało wleźć jak do stodoły i ani be ani me
inna sprawa jest taka, że jestem uczestnikiem paru innych for i wystarczyło:
1. przeczytać to, co juz napisane
2. zastosować się do tego
3. po to żeby uzyskac odpowiedz: szybko, zwieźle i konkretnie, a nie ustalać konkrety przez kolejny tydzień
zauważcie, że na Kawe zdecydowałem się tego samego dnia, w ktorym zadałem pytanie
po trzecie wreszcie, to robiędobre wrażenie, bo potrzebuję jeszcze Waszej pomocy przy:
kupnie moto, kupnie bielizny do moto
, i nauce jazdy
ER-6F vs GSX650F (otwórz link)

inna sprawa jest taka, że jestem uczestnikiem paru innych for i wystarczyło:
1. przeczytać to, co juz napisane
2. zastosować się do tego
3. po to żeby uzyskac odpowiedz: szybko, zwieźle i konkretnie, a nie ustalać konkrety przez kolejny tydzień

zauważcie, że na Kawe zdecydowałem się tego samego dnia, w ktorym zadałem pytanie

po trzecie wreszcie, to robiędobre wrażenie, bo potrzebuję jeszcze Waszej pomocy przy:
kupnie moto, kupnie bielizny do moto

ER-6F vs GSX650F (otwórz link)
- Grosheck
- Świeżak
@mianps, jest taki temat w tym dziele
Jak pytać aby się czegoś dowiedzieć
@Grosheck przejrzyj w miarę uważnie, to co jest dziale akcesoria motocyklowe
Jak pytać aby się czegoś dowiedzieć
@Grosheck przejrzyj w miarę uważnie, to co jest dziale akcesoria motocyklowe
-
madcap - Administrator
szkoda to jak krowa w buraki wejdzie
versys jest bardziej jak naked... kwestia gustu
faktycznie, nie mam kasku, wiec i za brame osiedla nie moge wyjechac, bo mieszkam przy komisariacie
dzis jade przymierzyć tego HJC R1, i jak dobiore rozmiar to go zamowie z allegro...
w weekend kupie troche garderoby byc moze
a jak przyjdzie kask to bede mogl troche poćwiczyć poza osiedlem...
5km ode mnie jest plan manewrowy na Tesco... tylko weź tam dojedź

versys jest bardziej jak naked... kwestia gustu

faktycznie, nie mam kasku, wiec i za brame osiedla nie moge wyjechac, bo mieszkam przy komisariacie

dzis jade przymierzyć tego HJC R1, i jak dobiore rozmiar to go zamowie z allegro...
w weekend kupie troche garderoby byc moze
a jak przyjdzie kask to bede mogl troche poćwiczyć poza osiedlem...
5km ode mnie jest plan manewrowy na Tesco... tylko weź tam dojedź

- Grosheck
- Świeżak
Po przymiarce powiedz sprzedającemu, że bierzesz za tyle co na allegro + koszt przesyłki- koniec sezonu więc myślę, że pójdzie na taką ofertę.
A do listy rzeczy do kupna dołóż: Motocyklistę Doskonałego
A do listy rzeczy do kupna dołóż: Motocyklistę Doskonałego
Yamaha XJ600 -> TDM 900 -> DRZ 400e
-
Kamusial - Bywalec
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Powrót do Oceny ofert sprzedaży.
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 17 gości