Egzamin na kat.A manewr omijania, wyprzedzania i zmiany pasa
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Egzamin na kat.A manewr omijania, wyprzedzania i zmiany pasa
Witam!
Mam pytanko. Gdy uczyłam się jeździć z instruktorem, ten kazał mi przy wyprzedzaniu, omijaniu i zmianie pasa patrzeć za siebie, potem włączać kierunkowskaz i znów popatrzeć za siebie czy nic nie jedzie i dopiero wykonać manewr. Mówił,że jest to obowiązkowe...czy tak faktycznie jest? Od czego są lusterka, przecież w każdej chwili może mi ktoś z przodu wyskoczyć i ja tego nie przyuważę i bum gotowe. Więc jak wy mieliście na egzaminie? Patrzyliście w lusterka czy tak jak ten gościu mi kazał?
Dzięki za odpowiedzi z góry.
Mam pytanko. Gdy uczyłam się jeździć z instruktorem, ten kazał mi przy wyprzedzaniu, omijaniu i zmianie pasa patrzeć za siebie, potem włączać kierunkowskaz i znów popatrzeć za siebie czy nic nie jedzie i dopiero wykonać manewr. Mówił,że jest to obowiązkowe...czy tak faktycznie jest? Od czego są lusterka, przecież w każdej chwili może mi ktoś z przodu wyskoczyć i ja tego nie przyuważę i bum gotowe. Więc jak wy mieliście na egzaminie? Patrzyliście w lusterka czy tak jak ten gościu mi kazał?
Dzięki za odpowiedzi z góry.
- Rachael
- Świeżak
Tak, należy tak robić. Egzaminatorzy bardzo zwracają uwagę na wyraźne odkręcanie głowy przy takich manewrach. Spojrzenie w lusterka są chyba dla nich niewystarczające bo nie widzą czy kierujący motocyklem naprawdę to robi.
Poza tym będąc na placyku przed ruszaniem z miejsca (po każdym zatrzymaniu nie tylko za pierwszym razem) i ze wzniesienia też należy się rozejrzeć. Wiele osób oblewa właśnie przez to, że nie kręcą łbem
Poza tym będąc na placyku przed ruszaniem z miejsca (po każdym zatrzymaniu nie tylko za pierwszym razem) i ze wzniesienia też należy się rozejrzeć. Wiele osób oblewa właśnie przez to, że nie kręcą łbem
- _teddy_
- Świeżak
Bo szczerze mówiąc to robię to jeśli nie ma zbyt dużego ruchu, ale jak jest większy to się boję,że coś z przodu wyjedzie. Wolę popatrzeć w lusterko , kierunek i znów popatrzeć i dopiero zrobić manewr, bo tak to widzę bynajmniej co się wokół mnie dzieje.
- Rachael
- Świeżak
a tak wogole ma ktos z Was drodzy koledzy prawko ? bo przypuszczam ze z 70% zarejestrowanych uzytkownikow nie posiada lacznie zemna
- pithblackex
- Świeżak
Ja mam prawko, zrobiłem je niecały miesiąc temu więc dokładnie pamiętam egzamin.
Kręcenie głową to jest debilizm, ale co zrobić :/
edit: Po prostu nie trzymaj się samochodom bezpośrednio na tyłku to bez problemu zdążysz odkręcić głowę
Kręcenie głową to jest debilizm, ale co zrobić :/
edit: Po prostu nie trzymaj się samochodom bezpośrednio na tyłku to bez problemu zdążysz odkręcić głowę
Ostatnio edytowano 17/8/2010, 14:09 przez _teddy_, Å‚Ä…cznie edytowano 1 raz
- _teddy_
- Świeżak
- pithblackex
- Świeżak
- pithblackex
- Świeżak
- pithblackex
- Świeżak
To chyba nie jest temat na takie rozważania, ale ok. Kupiłem Hondę CBR 125.
To trzeba po prostu wyćwiczyć i się do tego przyzwyczaić. Mi po pewnym czasie nie sprawiało to problemu i weszło w nawyk. Ja w ogóle zdałem na farcie bo nie wbijałem kierunków podczas wymijania np. rowerzysty. Instruktor powiedział mi, że jak nie wjeżdżam na przeciwległy pas ruchu to nie muszę wbijać kierunku. Egzaminator mnie za to opieprzył, ale powiedział, że "dobrze, że uważnie pan się rozglądał przed wykonaniem każdego manewru"
To trzeba po prostu wyćwiczyć i się do tego przyzwyczaić. Mi po pewnym czasie nie sprawiało to problemu i weszło w nawyk. Ja w ogóle zdałem na farcie bo nie wbijałem kierunków podczas wymijania np. rowerzysty. Instruktor powiedział mi, że jak nie wjeżdżam na przeciwległy pas ruchu to nie muszę wbijać kierunku. Egzaminator mnie za to opieprzył, ale powiedział, że "dobrze, że uważnie pan się rozglądał przed wykonaniem każdego manewru"
- _teddy_
- Świeżak
- pithblackex
- Świeżak
moze wybierzesz sie zemna na przejazdzke albo jak kupisz pojezdzimy gdzies jaki motor masz zamiar kupic?
- pithblackex
- Świeżak
- pithblackex
- Świeżak
pithblackex napisał(a):moze wybierzesz sie zemna na przejazdzke albo jak kupisz pojezdzimy gdzies jaki motor masz zamiar kupic?
Nie myślałam o tym. Trzeba zdać najpierw. Z resztą jak wprowadzą zmiany jakie chcą wprowadzić to będę w d*pi*. Pozostanie pewnie tylko 125 do wyboru jakaś...
- Rachael
- Świeżak
to Ty robisz na A1 ? ............................125 tez sa niezle ... a co do zmian to raczej ta ustawa nie przejdzie mam nadzieje
- pithblackex
- Świeżak
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość