Yamaha YBR 250 czy Zipp NITRO 250
• Strona 1 z 1
Yamaha YBR 250 czy Zipp NITRO 250
Witam wszystkich - to mój pierwszy post na tym forum i nie wiem czy dobrze trafiłem z tematem ale potrzebuję porady fachowców.
Zamierzam poszerzyć swoją flotę nauki jazdy o kolejny motor - obecnie posiadam 2 szt. Suzuki GN250. Uczę jazdy w Tarnowie - ostatnio ośrodek egzaminowania zafundował sobie nowy motor Yamaha YBR 250. Bardzo chciałbym aby moi podopieczni byli dobrze przygotowani do egzaminu ale...
Yamaha YBR wypada bardzo marnie jeżeli chodzi o stosunek jakości do ceny. Używkę 2-3 letnią bez gwarancji kupię za ok 15 tys. Ostatnio pojawił się nowy motorek ZIPP NITRO 250 -bardzo dobrze wyposażony, a przede wszystkim w cenie 8 tys. za nówkę z 2 letnią gwarancją. Jestem skłonny kupić właśnie jego ale nie mam możliwości sprawdzenia - postawienia 2 tych motorów obok siebie i porównania. Chodzi mi konkretnie o sposób siedzenia, trzymania kierownicy, zwrotność - samo siedzenie i zachowanie motoru w czasie jazdy. Proszę nie porównywać osiągów, trwałości, jakości wykonania itp. - tu wiem na co się decyduję. Proszę o poradę praktyczną - czy ktoś jeżdżący na NITRO 250 po przesiadce na YBR 250 poczuje się "swojsko" czy jak na zupełnie innym motorze.
Dzięki !
Zamierzam poszerzyć swoją flotę nauki jazdy o kolejny motor - obecnie posiadam 2 szt. Suzuki GN250. Uczę jazdy w Tarnowie - ostatnio ośrodek egzaminowania zafundował sobie nowy motor Yamaha YBR 250. Bardzo chciałbym aby moi podopieczni byli dobrze przygotowani do egzaminu ale...
Yamaha YBR wypada bardzo marnie jeżeli chodzi o stosunek jakości do ceny. Używkę 2-3 letnią bez gwarancji kupię za ok 15 tys. Ostatnio pojawił się nowy motorek ZIPP NITRO 250 -bardzo dobrze wyposażony, a przede wszystkim w cenie 8 tys. za nówkę z 2 letnią gwarancją. Jestem skłonny kupić właśnie jego ale nie mam możliwości sprawdzenia - postawienia 2 tych motorów obok siebie i porównania. Chodzi mi konkretnie o sposób siedzenia, trzymania kierownicy, zwrotność - samo siedzenie i zachowanie motoru w czasie jazdy. Proszę nie porównywać osiągów, trwałości, jakości wykonania itp. - tu wiem na co się decyduję. Proszę o poradę praktyczną - czy ktoś jeżdżący na NITRO 250 po przesiadce na YBR 250 poczuje się "swojsko" czy jak na zupełnie innym motorze.
Dzięki !
- przeklusek
- Świeżak
jezdzilem na Nitro na jezdzie testowej i musze przyznac, ze motorek jest swietny. skrzynia srednia, za to bajecznie przeklada sie w zakretach. troche za mocne i za slabo dozowalne hamulce jak na moto na kurs. z YBR ciezko mi bedzie porownac bo jezdzilem nia tylko na egzaminie i byla ona zajechana. mysle jednak ze przesiadka z Nitro na YBR nie bedzie dla nikogo wielkim szokiem
jesli wybieralbym sposrod tych 2 moto cos dla siebie, bez wachania bralbym Nitro

jesli wybieralbym sposrod tych 2 moto cos dla siebie, bez wachania bralbym Nitro

Peugeot Vivacity -> '06 Kawasaki Ninja 250

-
SHVAYA - Bywalec
YBR 250 za 15k? Jeszcze używane? Co to takie drogie... Jak ktoś tyle chce to zwyczajnie zdziera.. Ja za YBR 250 z 2007 roku powiedzmy bym nie dał na pewno więcej jak 8000 zł.
GS500F --> SV650S --> Bandit 600N --> XV535 Virago
-
C-bool - Mieszkaniec forum
niestety te YBR 250 po tyle chodzą. To jest chore (bo powinno być grubo poniżej 10tyś zł za 2007) ale z racji tego, że jest to egzaminacyjne moto to przez to jego cena jest nieadekwatnie wysoka.
http://www.tinyurl.pl?PlJBVNPo PrzeglÄ…d Twojego moto w P-N!
-
Przemo_rene - VIP Åšcigacz.pl
dokładnie
poza tym gro używanych egzemplarzy z rynku skupują instruktorzy nauki jazdy z przyczyn wiadomych (zaznaczam, że nic do nich nie mam, stwierdzam tylko fakt)
poza tym gro używanych egzemplarzy z rynku skupują instruktorzy nauki jazdy z przyczyn wiadomych (zaznaczam, że nic do nich nie mam, stwierdzam tylko fakt)
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
-
madcap - Administrator
a ja stwierdzam taki fakt że zipp nigdy nie dorówna yamasze pod względem jakości wykonania. myślę że lepiej dopłacić i kupić używany markowy sprzęt niż nowy chiński szit.
SPRZEDAM r1 rn04 8500zł
-
wasil1993p - Bywalec
I dlatego prosiłem żeby nie brać pod uwagę jakości wykonania i ewentualnej awaryjności sprzętu. Za ZIPEM przemawia cena i gwarancja (motorem pojeżdżę maksymalnie 3 lata więc przez większość czasu mam gwarancję). Plusy Yamahy to fakt, że dokładnie taka jest na egzaminie i może mniejsza awaryjność (może, bo za 15 tys. kupię sprzęt używany, bez gwarancji i niewiadomego pochodzenia). Wyposażenia w sumie też nie biorę pod uwagę.
Ale tak na marginesie to jak YAMAHA w nowej konstrukcji za 20 tys. zł (model wyszedł dopiero w 2007r.) mogła oszczędzać na hamulcach ??? - w YBR 250 nie mamy tarczowego hamulca z tyłu.
Ale tak na marginesie to jak YAMAHA w nowej konstrukcji za 20 tys. zł (model wyszedł dopiero w 2007r.) mogła oszczędzać na hamulcach ??? - w YBR 250 nie mamy tarczowego hamulca z tyłu.
- przeklusek
- Świeżak
przeklusek napisał(a):I dlatego prosiłem żeby nie brać pod uwagę jakości wykonania i ewentualnej awaryjności sprzętu. Za ZIPEM przemawia cena i gwarancja (motorem pojeżdżę maksymalnie 3 lata więc przez większość czasu mam gwarancję). Plusy Yamahy to fakt, że dokładnie taka jest na egzaminie i może mniejsza awaryjność (może, bo za 15 tys. kupię sprzęt używany, bez gwarancji i niewiadomego pochodzenia). Wyposażenia w sumie też nie biorę pod uwagę.
No więc jak nie brać pod uwagę jakości i awaryjności to sam sobie odpowiedziałeś na pytanie co wybrać.
Zipp - 2 lata gwarancji
Yamaszka - nie wiadomo prawie nic o przeszłości sprzętu i zero gwarancji
A tak na marginesie:
Ja nie rozumiem jednego. Czemu wszyscy uważają, że takie zipy, romety to chińszczyzna niewiele warta? Takie polskie piekiełko normalnie, grrr... To są polskie firmy, polska myśl techniczna a to, że produkcja w Chinach to co z tego? A Wy myślicie, że części do nowiutkich Hond, Yamah, Suzuki, Kawasaki to niby gdzie są robione? W Japonii może? Może kiedyś tak było, ale mamy 2010 rok i prawie wszytko jest produkowane w Chinach, Indiach, Wietnamach i kto tam wie gdzie jeszcze.
Długo nie szukałem:
http://www.autoinfo.pl/wiadomosci/honda ... nowa-marka
"W związku ze wzrostem sprzedaży, japoński producent [Honda] zamierza wybudować także nowe fabryki w Tajlandii, Wietnamie (produkcja motocykli), Indiach i Argentynie."
http://serwisy.gazeta.pl/motocykle/1,56420,2885320.html
http://serwisy.gazeta.pl/motocykle/1,59 ... hanie.html
Otóż, Yamaha YBR 250 jest produkowana w Brazylii...i co jest lepsze? Chiny czy Brazylia?
Koszul z Wólczanki też nie kupujecie bo to chińszczyzna?
Honda cb 450s -> FZS600
- mianps
- Świeżak
nie ważne gdzie ale ważne jak są produkowane motocykle. wiem na przykładzie skuterów zipp czy romet że nie są niczym lepsze od chińskich skuterów kingway.
SPRZEDAM r1 rn04 8500zł
-
wasil1993p - Bywalec
ja uwazam, ze Zipp jako firma troche dorosl i o tym wlasnie swiadcza najnowsze modele, jak chocby Nitro. dodam tylko, ze Nitro ma 2 tarcze z przodu, jedna z tylu i do wszystkich sa przewody w stalowym oplocie, a tego nie ma czesto nawet w supersportach

Peugeot Vivacity -> '06 Kawasaki Ninja 250

-
SHVAYA - Bywalec
jeśli masz OSK, to w sumie nie masz co się zastanawiać
zasady sprawdzenia moto (zadanie egzaminacyjne nr 1) są ściśle zdefiniowane.
czy kursant będzie sprawdzał oczko czy poziom płynu w zbiorniczku wyrównawczym, to jest już detal o którym warto go tylko poinformować (nauczyć), dlatego inho nie ma sensu patrzeć na ybr-kę.
za przemawia również fakt zakupów orgganizowanych przez word-y w formie przetargów.
trudno będzie jakiejkolwiek firmie przy wymianie moto w wordach przebić cenowo oferty zipp-a (jakby nie patrzył 40% ceny nowej ybr-ki), nadto zipp na 100% będzie zainteresowany lub jego dilerzy udziałem w przetargach, bo to implikuje dość dużą ilość maszyn do sprzedaży (wiadomo następstwo, jak word-y, to i OSK).
poza tym (to już w formie dygresji) cieszy mnie ten fakt, ponieważ wymusi znaczny spadek cen u producentów i importerów, więc czekać, kiedy zipp będzie chciał wchodzić na rynek z 400/600.
zasady sprawdzenia moto (zadanie egzaminacyjne nr 1) są ściśle zdefiniowane.
czy kursant będzie sprawdzał oczko czy poziom płynu w zbiorniczku wyrównawczym, to jest już detal o którym warto go tylko poinformować (nauczyć), dlatego inho nie ma sensu patrzeć na ybr-kę.
za przemawia również fakt zakupów orgganizowanych przez word-y w formie przetargów.
trudno będzie jakiejkolwiek firmie przy wymianie moto w wordach przebić cenowo oferty zipp-a (jakby nie patrzył 40% ceny nowej ybr-ki), nadto zipp na 100% będzie zainteresowany lub jego dilerzy udziałem w przetargach, bo to implikuje dość dużą ilość maszyn do sprzedaży (wiadomo następstwo, jak word-y, to i OSK).
poza tym (to już w formie dygresji) cieszy mnie ten fakt, ponieważ wymusi znaczny spadek cen u producentów i importerów, więc czekać, kiedy zipp będzie chciał wchodzić na rynek z 400/600.
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
-
madcap - Administrator
• Strona 1 z 1
Powrót do Oceny ofert sprzedaży.
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość