Gilera DNA czy Aprilia RS? Pare waznych pytan.
• Strona 1 z 1
Gilera DNA czy Aprilia RS? Pare waznych pytan.
Siemka mam dylemat co do tych 2 motorów. Na poczatku powiem zebyscie nie pisali zebym kupil tzr czy jakies inne drogasy bo mam do dyspozycji maximum 4000 zl, wiec i tak kupie uzywane tylko nie wiem ktory, mam 14 prawie 15 lat, wysokim na 165 cm, waze 55kg, chce sobie kupic wersje 125 ccm i zarejestrowac na 50 ccm zeby jezdzic na karcie motorowerowej.
Poradzicie który z tych jest najlepszy? Mieszkam w ruchliwym miescie, ludzie mi mowia ze najlepsza bylaby gilera dna bo ma automat i nie trzeba co sekunde zmieniac biegów, ze lepiej sie steruje i skreca, ze ma bardzo przydatna skrytke na kask czy co sie chce, i co najwazniejsze jest zrywna lubie CZUC ze jade tym motorem, o aprilii rs wiem malo ale ludzie mowili ze lepsza niz dna, moziecie mnie wiec oswiecic w czym lepsza jesli w ogole? Jeszcze tez nie wiem ktore ile pali, wolalbym zeby nie palilo za duzo bo nie jestem czlowiekiem pieniądzem, chcialbym takze zdjac blokady [wszystkie] by jechac jak najszybciej, i zrobic tez cos tam trzeba bylo, odkrecic manetke czy jakos tak.
Pare pytan: Czy zdjecie blokad jest legalne? Jak nie, to policja sie dowie ze sa zdjete? Czy za 125 zarejestrowane na 50 policja moze mi cos zrobic? A moze lepsza jest manualna?
Najwazniejsze :Co kupic?
PS: Bedzie to moj pierwszy motocykl, poza motorynkÄ….
PS2:JESZCZE KTOS MI NAPISAL ZE HONDA NSR 125 MOZE BYC DOBRA ALE MALO O TYM SLYSZE WIEC TO CHYBA GORSZA NIZ TE 2 CO NIE?
Dzieki z góry za pomoc!
Poradzicie który z tych jest najlepszy? Mieszkam w ruchliwym miescie, ludzie mi mowia ze najlepsza bylaby gilera dna bo ma automat i nie trzeba co sekunde zmieniac biegów, ze lepiej sie steruje i skreca, ze ma bardzo przydatna skrytke na kask czy co sie chce, i co najwazniejsze jest zrywna lubie CZUC ze jade tym motorem, o aprilii rs wiem malo ale ludzie mowili ze lepsza niz dna, moziecie mnie wiec oswiecic w czym lepsza jesli w ogole? Jeszcze tez nie wiem ktore ile pali, wolalbym zeby nie palilo za duzo bo nie jestem czlowiekiem pieniądzem, chcialbym takze zdjac blokady [wszystkie] by jechac jak najszybciej, i zrobic tez cos tam trzeba bylo, odkrecic manetke czy jakos tak.
Pare pytan: Czy zdjecie blokad jest legalne? Jak nie, to policja sie dowie ze sa zdjete? Czy za 125 zarejestrowane na 50 policja moze mi cos zrobic? A moze lepsza jest manualna?
Najwazniejsze :Co kupic?
PS: Bedzie to moj pierwszy motocykl, poza motorynkÄ….
PS2:JESZCZE KTOS MI NAPISAL ZE HONDA NSR 125 MOZE BYC DOBRA ALE MALO O TYM SLYSZE WIEC TO CHYBA GORSZA NIZ TE 2 CO NIE?
Dzieki z góry za pomoc!
Niedlugo kupie motor
- kankuro
- Świeżak
Moja rada - po tym co napisałeś o 125/50, żeby jechać jak najszybciej, itd. lepiej wiej z tego forum, bo za chwile każdy Cie pojedzie jak dzieciaczka buhhahahha ;]
GS500F --> SV650S --> Bandit 600N --> XV535 Virago
-
C-bool - Mieszkaniec forum
Jesteś już wzorem dla wszystkich forumowiczów bo czytasz od miesiąca o motocyklach <lol> biję pokłony
Masz 14 lat czyli jest to pierwsza gim . nie możesz robić A1 czyli nawet nie myśl o motocyklu o pojemności 125cm3
i już wyczerpałem twój temat i dostatecznie uargumentowałem swoje zdanie
Dziękuje motocyklowy guru , ode mnie to wszystko 

Honda XL 600 r
- winio09
- Świeżak
kankuro napisał(a):od miesiaca czytam o wszystkich motorach, ty nie masz pojecia o czym piszesz, a zdan nawet argumentowac nie potrafisz
on nie umie? to patrz:
po 1: masz 14 lat wiec prawnie mozesz prowadzic pojazdy po pojemnosci mniejszej niz 50ccm i nie przekraczajace 45km/h (pominmy kwestie ze juz zaden skuter tyle nie jezdzi)
po 2; kupujac skuter po tuningu czyli o cylindrze wiekszym niz fabryczny tj 60, 70, 80 ccm. juz lamiesz prawo poniewaz taki motorower w swietle prawa staje sie juz motocyklem.
po 3: kupujac nowy skuter z salonu, jesli zdecydujesz sie na odblokowanie w tymze salone, mechanicy zrobia to pod warunkiem ze podpiszesz dokument w ktorym zawarte jest ze po odblokowaniu zarejestrujesz ten skuter jako motocykl.
po 4: do motocykli o pojemnosci <125ccm i mocy nie przekraczajacej 11kW (15KM) wymagane jest prawo jazdy kategorii A1 lub A.
po 5: o uprawnienia kategorii A1 mozna starac sie w wieku 16 lat natomiast kategorii A od 18 lat.
po 6: rejestrowanie motocykli o pojemnosci przekraczajacej 50ccm jako motorowery jest przestepstwem za ktore grozi Ci mandat za jazde bez uprawnien, oraz odroczenie mozliwosci wyrobienia uprawnien (np do lat 20 czy nawet 25.) jednak z cala pewnoscia sprawa zakonczy sie w sadzie.
po 7: kary opisane w pkt 6 dotycza tylko Ciebie samego. ale nie zapomnij ze do odpowiedzialnosci zostanie takze pociagniety szereg osob ktore braly udzial w tym procederze, czyli diagnosta ktory wystawil przeglad motocyklowi 125/50, czlowiek ktory sflaszowal dokumenty, czlowiek z wydzialu komunikacji ktory zarejestrowal taki motocykl, oraz Twoi rodzice poniewaz jestes nieletni i oni odpowiadaja za Ciebie.
po 8: jesli bedziesz uczestniczyl w wypadku motocyklem 125/50 to wina automatycznie spada na Ciebie.
po 9: akcja scigacz.pl wraz z allegro ktora tepi ogloszenia 125/50 rozwinela sie do tego stopnia ze coraz wiecej ludzi przestaje sie decydowac na taki wyczyn.
po 10: masz 14 lat, to jest Twoj pierwszy motocykl, jestes maly i chudy (i pyskaty) wiec nie masz zadnego doswiadczenia w kierowaniu jednosladami, a rwiesz sie na 30konne maszyny. stajesz sie zagrozeniem nie tylko dla siebie ale takze dla innych.
po 11: w swoim pierwszym poscie dales wyraznie do zrozumienia ze nie jestes pasjonatem, nie kupujesz motocykla dlatego ze lubisz, lecz dlatego ze twoi koledzy maja, chcesz zap***dalac i szpanowac a to w polaczeniu z kompletnym brakiem doswiadczenia skonczy sie katastrofa.
po 12: wszystkie pieniadze chcesz przeznaczyc na motocykl nie pozostawiajac ani grosza na kombinezon, a kask pewnie kupisz u wujka wieśka pod sklepem. no comment.
po 13: skoro masz kolegow oslow ktorzy maja motocykle xxx/50 to badz madrzejszy albo zmien kolegów.
po 14: nie placz teraz ze na ciebie wsiadlem bo ostrzegali cie o tym na poczatku.
po 15: chciales wyjasnien to prosze bardzo
po 16: czeka Cie ostrzezenie albo ban za probe przestepstwa
po 17: własnie stales sie gwiazda wieczoru i bedziesz zabawial wszystkich forumowiczow. SERDECZNIE DZIEKUJEMY
po 18: zycze madrej decyzji i nie zawracania mi głowy.
kankuro napisał(a):...i zrobic tez cos tam trzeba bylo, odkrecic manetke czy jakos tak.
w sumie jak sobie odkrecisz manetke to mozesz kupic nawet r1/50 tylko nie zostawiaj na sloncu bo Cie kierownica w łape poparzy. (metal dobrze przewodzi ciepło)

LeFfA FfF GuUuRrEe... PosSdRruFFFFFkA!

Wole jak człowiek na dwóch, niż jak zwierze na czterech...
Honda XLV 125 Varadero V-8
http://www.polskajazda.pl/Profil,Honda,XLV,125,Varadero,TGB,F409,Royal,Cruise/42971 (otwórz link)
Honda XLV 125 Varadero V-8
http://www.polskajazda.pl/Profil,Honda,XLV,125,Varadero,TGB,F409,Royal,Cruise/42971 (otwórz link)
-
gruby19 - Stały bywalec
Gruby, to nie głupota dzieci bo one w tym wieku jeszcze nie myślą realnie. To głupota rodziców którzy się na to godzą.
Jak wiadomo 125/50 to przestępstwo a my przestępcom nie pomagamy.
Jak wiadomo 125/50 to przestępstwo a my przestępcom nie pomagamy.
,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
-
Landryss25 - VIP Åšcigacz.pl
• Strona 1 z 1
Powrót do Oceny ofert sprzedaży.
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości