Zobacz wątek - Początek zabawy w dwukołowe cuda
NAS Analytics TAG

Początek zabawy w dwukołowe cuda

Tutaj tylko zadajemy pytania o ocenę oferty motocykla, którą sobie upatrzyłeś. Dotyczy motocykli o pojemności większej niż 125 ccm.
_________

Początek zabawy w dwukołowe cuda

Postprzez b0dy » 7/6/2010, 17:03

Witam!

Mam 15 lat, dokładniej 16 będę kończył we wrześniu tego roku.
Mieszkam w Warszawie.

Otóż od małego mam zamiłowanie do dwukołowców, teraz mam okazję spełnić jedno ze swoich marzeń ale potrzebna jest mi wasza pomoc.

Ostatnio udało mi się zebrać trochę gotówki, którą chciałbym przeznaczyć na swój pierwszy sprzęt.

Myślałem nad jakimś porządnym skuterem bądź o ile to możliwe jakimś cross'em.

Problem polega bardziej na tym jakie pozwolenie muszę mieć ? Gdzie mogę w Warszawie takie dostać (tzn. egzaminy itp)? Oraz jaką maszynę możecie mi polecić ?

Pozdrawiam, Alek.
b0dy
Świeżak

Postprzez tigerman » 7/6/2010, 17:33

16lat, wiec kat. A1 do 125 ccm - polecam
A moto to jest duzy wybór np. cross Yamaha dt 125, lub jezeli masz tylko karte motorowerowa to dt 50
tigerman
Świeżak

Postprzez gruby19 » 7/6/2010, 18:15

rob A1, jesli nie chcesz to smigaj na 50ccm. odpal allegro i szukaj co mozesz miec za kase ktora chcesz przeznaczyc. pamietaj zeby nie wszystka kase wydac na motocykl. najwazniejszy jest kombinezon i kask!. potem wsiadaj, i jezdzij. duzo duzo i jeszcze wiecej. oto cała filozofia.
Wole jak człowiek na dwóch, niż jak zwierze na czterech...

Honda XLV 125 Varadero V-8

http://www.polskajazda.pl/Profil,Honda,XLV,125,Varadero,TGB,F409,Royal,Cruise/42971 (otwórz link)
gruby19
Stały bywalec

Postprzez gr8* » 7/6/2010, 18:29

Jeśli posiadasz kartę motorowerową to możesz poruszać się pojazdem do 50 cm3. Z tych pojemności poleciłbym:
Skuter: Yamaha Aerox lub Aprilia SR
Motorower: Yamaha TZR, Aprilia RS, Derbi GPR

Jednak jeśli masz już 16 lat lub brakuje Ci 3 mięsięcy możesz ubiegać się o prawo jazdy kategorii A1. Jeśli chodzi o motorki to możesz wybierać z : Aprilia RS, Honda NSR, Honda CBR (4t), Yamaha YBR.

Pzdr :)
gr8*
Świeżak

Postprzez gruby19 » 7/6/2010, 18:30

napisal ze szuka skutera lub crossa a ty mu same sporty podsuwasz. Matko Boska... bo tobie sie podobaja ?

http://www.polskajazda.pl/Profil,Honda,XLV,125,Varadero,TGB,F409,Royal,Cruise/42971 (otwórz link)
gruby19
Stały bywalec

Postprzez b0dy » 7/6/2010, 19:57

Bardzo podoba mi siÄ™ rozwiÄ…zanie z A1 i kupienie sportowca ;).
Chyba właśnie tak zrobię.

Hm tylko gdzie w Warszawie mogę ubiegać się o zaliczenie tego prawka itp ? :)
b0dy
Świeżak

Postprzez gruby19 » 7/6/2010, 20:00

szukaj w OSK. wiekszosc sie tym zajmuje tymbardziej pewnie w stolicy. za chwile pewnie zapytasz o cene. no wiec musisz sie liczyc z kwota około 1000zł za kurs z egzaminem.
uważaj! 125ccm w dwusuwie moze byc dla Ciebie zbyt mocne na pierwsze moto. tymbardziej jesli mowimy o sportach.

gruby19
Stały bywalec

Postprzez b0dy » 7/6/2010, 20:16

Hm coÅ› takiego ?

http://prawojazdywarszawa.info/index.php?id=78

Jeszcze mam pytanie, mógłbyś mi tak w skrócie streścić jak będzie to wszystko wyglądało :) ?
b0dy
Świeżak

Postprzez gruby19 » 7/6/2010, 20:28

tak samo jak egzamin na kategorie A czy B czy jakakolwiek inna. jest to tak samo egzamin panstwowy, niczym sie nie rozni. na egzaminie jezdzisz poprostu motocyklem o pojemnosci 125ccm a nie wiekszej (chociaz w moim przypadku zarowno na A jak i na A1 jezdzilem tym samym ;) )

w linku ktory wyslales jest napisane ze organizuje kursy na A1 wiec mozesz sie tam udac. idziesz, wypelniasz podanie, zanosisz dowod osobisty (ktory musisz juz wyrobic), dwa zdjecia (chyba dwa), i jakas tam mala zaliczke (chyba ze osrodek wymaga abys wplacil cala kwote odrazu a nie w ratach.) potem idziesz do lekarza ktory robi ci badania (jest to tylko formalnosc, kilkanascie pytan TAK/NIE ; mozliwe ze osrodek nawet poleci swojego zaprzyjaznionego lekarza). potem dostajesz plyte i ksiazke z testami do nauki przepisow i pytan. (jesli osrodek wymaga to musisz chodzic na lekcje teoretyczne, jesli nie to uczysz sie sam), instruktor ustala Ci jazdy (musi byc ich chyba 15h jesli potrafisz jezdzic i dogadasz sie z instruktorem wtedy jazd bedzie mniej a cena nizsza), jezdzisz troche po placu, troche po miescie. instruktor zapoznaje cie z czynnosciami obslugowymi motocykla, zapoznaje z przebiegiem egzaminu. musisz zaliczyc egzamin wewnetrzny u instruktora (egzamin teoretyczny ktory bedzie przebiegal tak jak czesc teoretyczna na prawdziwym egzaminie a ktory ma na celu sprawdzic czy nauczyles sie teorii i czy warto w ciebie inwestowac dalsza prace ;) ) , jesli zdasz to instruktor ustala ci egzamin. dostaniesz drukowana karteczke z data i miejscem egzaminu z pieczatka WORD. potem jedziesz na egzamin, zdajesz czesc teoretyczna, wsiadasz na moto, zdajesz plac, jedziesz na miasto i wracasz z wynikiem pozytywnym. po ok 2-3 tyg. mozesz zglosic sie po odbior uprawnien.

to wszystko ;) calosc bedzie trwala ok. 3 miesiecy, chyba ze masz znajomosci i zalatwisz szybciej. ja robilem pilnie to zmiescilem sie w 1.5 miesiaca :P

gruby19
Stały bywalec

Postprzez gr8* » 7/6/2010, 20:30

Najpierw masz wykłady teoretyczne, później zdajesz egzamin wewnętrzny (egzamin A,B,C), następnie masz jazdy coś około 20h (jak się nie mylę), po ukończeniu jazd bierzesz papierek i zapisujesz się na egzamin praktyczny w WORD Warszawa (w twoim przypadku) :)
Ostatnio edytowano 7/6/2010, 20:32 przez gr8*, łącznie edytowano 1 raz
gr8*
Świeżak

Postprzez leff » 7/6/2010, 20:30

w wawie szkola nie zapisuje Ciebie na egzamin, sam jedziesz z kwitami do WORD-u
Twoj podpis jest za dlugi
leff
ZlyCzlowiek

Powrót do Oceny ofert sprzedaży.

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości

na górê