Zobacz wÄ…tek - badania lek
NAS Analytics TAG

badania lek

Przepisy, prawo
_________

badania lek

Postprzez jazar » 24/4/2010, 16:18

Mam brak pelnej stereometri-lekarz medycyny pracy zapisal mi ze istnieja przeciwwskazania do jazdy motocykle.Mam stawic sie w wojewodzkim osrodku med. pracy na ponowne badanie.Co mam zrobic-prosze o rade?
jazar
Świeżak

Postprzez madcap » 24/4/2010, 16:30

chyba chodziło ci o stereoskopię ;)
1. wyspać się,
2. nie siedzieć poprzedniego wieczoru przed kompem - by oczy były wypoczęte,
3. zrobić wieczorem również kompes z expresówek na powieki, by oczy nie były przesuszone, a najlepiej z 2 wieczory z rzędu (zaparzyć herbatę, odcisnąć, schłodzone expresówki na powieki, potrzymać z 10-15 min),
4. wybrać się do okulisty, może masz jakąś wadę wzroku o której nie wiedziałeś jak np. astygmatyzm, chyba, że o tym wiesz - bo to astygmatyzm jest odpowiedzialny za zaburzenia głębi widzenia - czyli tzw. widzenia przestrzennego.
na pocieszenie, nie jest to wada dyskwalifikujÄ…ca
może stwarzać problemy przy uzyskaniu pozytywnego wyniku z badania psychotechnicznego jesli będziesz ubiegłą się o uprawnienia kierowcy zawodowego na samochody ciężarowe lub (i) autobusy.
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
madcap
Administrator

Postprzez White_Raven » 27/4/2010, 20:07

Witam wszystkich, nie chce zakładać nowego tematu, a nie znalazłem pomocy na forum...

Moje pytanie jest następujące:
Jak długo ważne jest zaświadczenie od lekarza, o możliwości prowadzenia pojazdu danej klasy?

Moja sytuacja wygląda następująco:
02.10.2009r rozpocząłem kurs na prawo jazdy klasy A. Z tej daty (lub dzień wcześniej, nie pamiętam już) mam też zaświadczenie lekarskie bezterminowe na motocykle. Ponieważ w lipcu tego roku (2010) kończy mi się termin ważności prawa jazdy klasy B, więc od razu wziąłem zaświadczenie o możliwości prowadzenia samochodów (także bezterminowe). Zaświadczenie nie zaniosłem od razu, ponieważ nie chciałem 2 razy płacić za wydanie prawka (raz za nowe tylko z B, drugi raz po zdaniu A). Czy zaświadczenie jest jeszcze ważne (jeżeli tak, to jak długo)? Jak "załatwić" to, żeby wydali mi nowe prawo jazdy na którym będzie wpisane i A i B? Jeśli po prostu zaniosę dokumenty z szkoły jazdy, to wydadzą mi A, a nie przedłużą B. Mam dołączyć do nich zaświadczenie lekarskie przedłużające na B?

Z góry bardzo dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam :)
White_Raven
Świeżak

Postprzez madcap » 27/4/2010, 20:58

1. zaświadczenie wystawione bezterminowo jest jak ssma nazwa wskazuje ważne beterminowo.
2. jak będziesz odbierał nowe prawo jazdy to będzie na nim i kat A i kat. B (spórz na I stronę i na odwrocie prawka).
3. jak rozumiem jeszcze albo nie przystąpiłeś do egzaminu, albo nie zfdałeś i będziesz zdawał ponownie - po zdanym egzaminie dokumenty w ciągu 3 dni muszą być wysłane z WORD do właściwego tobie Wydziału Komunikacji Starostwa Powiatowego, warto się wybrać i przedłożyć im aktualne orzeczenie lekarskie i poprosić o aktualizację dokumentu dopiero gdy przyjdą papiery z WORD i będą wstawiać do systemu celem wydruku przez wytwórnię papierów (mam nadzieję, że nie napisałem zbyt chaotycznie i zrozumiesz).
weź najwyżej jakąś lepszą czekoladę aby panie milej popatrzyły - zawsze to niższy koszt niż powtórna wymiana dokumentu
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
madcap
Administrator

Postprzez White_Raven » 27/4/2010, 22:15

Dzięki za szybką odpowiedź.

Tak, nie zdałem jeszcze egzaminu, niestety zima przeszkodziła mi w jazdach. Jeżeli pogoda nie przeszkodzi to w piątek powinienem mieć ostatnią jazdę. Bałem się głównie, że zaświadczenie wystawione przez lekarza może mieć określoną ważność.

Pozdrawiam i (oby jak najszybciej) do zobaczenia na drogach :)
White_Raven
Świeżak

Powrót do Prawo

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości

na górê