Honda MTX 80 brak iskry, przebicie...
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Honda MTX 80 brak iskry, przebicie...
Siemka!
Mam MTX'a 80 z 1983r.
Dziś rano jeździłem i było ok, odpalił bez problemu itd, po powrocie ze szkoły chce odpalić a tu nic...
Nie mam iskry między elektrodą a piórem świecy, tylko raz na jakiś czas jedna błyśnie i dalej nic, a znów jak odsunę lekko świecę do masy np. od cylindra to między cylindrem a np. gwintem świecy skacze iskra... i to nielicha... a jak złapię ręką za metalową część świecy to bardzo mocno kopie...
Co się mogło stać że mam przebicie czy jak to się nazywa?? I nie mam iskry tam gdzie powinna być??
Pozdrawiam Adek...
Mam MTX'a 80 z 1983r.
Dziś rano jeździłem i było ok, odpalił bez problemu itd, po powrocie ze szkoły chce odpalić a tu nic...
Nie mam iskry między elektrodą a piórem świecy, tylko raz na jakiś czas jedna błyśnie i dalej nic, a znów jak odsunę lekko świecę do masy np. od cylindra to między cylindrem a np. gwintem świecy skacze iskra... i to nielicha... a jak złapię ręką za metalową część świecy to bardzo mocno kopie...
Co się mogło stać że mam przebicie czy jak to się nazywa?? I nie mam iskry tam gdzie powinna być??
Pozdrawiam Adek...
- adekm89
- Świeżak
Po prostu kup nową i wsadź, problem powinien zniknąć.
,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
-
Landryss25 - VIP Åšcigacz.pl
a masz czujnik w podnóże lub wyłącznik zapłonu?? jak masz to koniecznie to posprawdzaj, ja w chińskim sqcie miałem taki zonk cały zapłon wymieniłem na nowy czyli świece cewkę moduł i takie duperele i nic ni huja pra dochodził do świecy a iskry nie było aż w końcu kumpel odłączył przewody od podnóżki i owa iskra się pojawiła w pięknym kolorze itp. więc przyczyna braku iskry może być banalna, a i miałem w tdr też taki problem że nie miałem iskry a okazało się że bezpiecznik walnął
tdr125 er-5 ZX9r ktm lc4 600, 620 adventure, F2 stunt, crf 450 i transalp, zx6r 08 stunt
-
7beat - Stały bywalec
Skutra chinola tez miałem, ale to nie to... Iskrę udało mi się uzyskać, poczyściłem styki, nową masę zrobiłem i było ok ale... jak odpali to zaraz gaśnie a świeca jest cała w oleju, mieszanka nie jest za bogata w olej... i nie wiem... i jest pełno oleju w tłumiku... czarnego i gęstego... Może brać go z przekładni??
- adekm89
- Świeżak
bardzo możliwe, mi simering lekko puszczał to lekko przepalona mieszanka do koła magnesowego się przedostawała, u ciebie też tak może być i dlatego masz iskrę hu jo wą sprawdź to dobre, a zalewa się bo masz słabą iskrę.
tdr125 er-5 ZX9r ktm lc4 600, 620 adventure, F2 stunt, crf 450 i transalp, zx6r 08 stunt
-
7beat - Stały bywalec
Simmeringi na wale ok... zero luzu i ani kropli oleju...
Motor powywalał mi wszystkie świece... nawet nowe, kopnąłem lekko nie było iskry... a jak mocno była... Kolega dał mi teraz świecę najprawdopodobniej od malucha, lekko kopnąłem i motor odpalił, pracuje równo i nic nie przerywa...
Tylko nadal mnie martwi ta zbyt duża ilość czarnego oleju... Mieszanka jest około 1:40, bo jeszcze jest na dotarciu... Ale to i tak mnie się wydaje że nie powinien aż taką ilością się pokazywać... bo mam delikatnie pęknięty wydech na samym dole z 20-30cm od kolektora i jak stoi na jałowym i kręci obroty około 2tyś to kapie sporo....
Motor powywalał mi wszystkie świece... nawet nowe, kopnąłem lekko nie było iskry... a jak mocno była... Kolega dał mi teraz świecę najprawdopodobniej od malucha, lekko kopnąłem i motor odpalił, pracuje równo i nic nie przerywa...
Tylko nadal mnie martwi ta zbyt duża ilość czarnego oleju... Mieszanka jest około 1:40, bo jeszcze jest na dotarciu... Ale to i tak mnie się wydaje że nie powinien aż taką ilością się pokazywać... bo mam delikatnie pęknięty wydech na samym dole z 20-30cm od kolektora i jak stoi na jałowym i kręci obroty około 2tyś to kapie sporo....
- adekm89
- Świeżak
i dlatego nie dopala ci mieszanki, koniecznie musisz to zaspawać czy załatać jakoś, bo w 2T mieszanka paliwowa pojawia się w dyfuzorze i jest znów zasysana do cilindra, i jak masz dziurę to po prostu zasysa samo powietrze a mieszanka sobie kapie....
-
7beat - Stały bywalec
lipa... zaspawane i uszczelnione... nadal mam pełno oleju w tłumiku
motor hałasuje i kopci jak szalony... przerywa podczas jazdy i ciągnie ledwo co... 45km/h na 6 biebu to max
czemu tak?
Różnica jest taka że nie kopci przodem i olej nie kapie tylko wylatuje tłumikiem...
Jakieś pomysły??

Różnica jest taka że nie kopci przodem i olej nie kapie tylko wylatuje tłumikiem...

Jakieś pomysły??
- adekm89
- Świeżak
może byćwina świecy bo ma za małą iskrę lub ciepłote, iskra musi być dopasowana pod silnik.... a może ci rozwalać świece przez walnięty regulator napięcia albo cewkę
-
7beat - Stały bywalec
to sprawdź czy na pewno ze skrzynie nie bierze a że hałas jest to albo spieprzają spaliny przy cylku (a wystarczy najmniejsza nieszczelność żeby był hałas) albo gdzieś masz coś słabo dokręcone np. głowice albo tłumik
-
7beat - Stały bywalec
możliwe, bo tak jak mówiłem z tą iskrą, jak masz źle zapłon ustawiony to po prosu pn. w 1 cyklu z 3 nie spali ci mieszanki bo iskra się nie pojawi i wtedy wywala ci mieszankę do wydechu, a prościej raz ci spali mieszankę, 2 raz tak samo a za 3 może już nie spalić i z tond ten olej w wydechu
-
7beat - Stały bywalec
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości