Zobacz wÄ…tek - problem z zaciskiem
NAS Analytics TAG

problem z zaciskiem

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

problem z zaciskiem

Postprzez hightimes » 10/10/2009, 22:15

Siema wszystkim,

Przy demontażu przedniego koła postanowiłem sprawdzić jak pracuje mój przedni zacisk. Bez tarczy, bez klocków sam zacisk podłączony do pompy. Naciskam więc klamkę hamulca i tylko jeden tłoczek się wysunął i nie schował, drugi ani drgnie. Wciskam ten pierwszy tłoczek palcami do poprzedniego położenia, blokuje go i znów pompuje. Tym razem drugi wyszedł. Pomyślałem, że może się zapiekł i teraz dwa będą wychodzić równo. Ale nic znów pierwszy wychodzi drugi siedzi. No i moje pytanie brzmi:
Czy to norma, że tłoczki się nie cofają i nie wychodzą równo kiedy zacisk nie jest na tarczy z klockami? Napisze jeszcze, że mogę pompować i pompować a i tak zawsze jeden wychodzi a drugi może troszkę.

Podczas jazdy wszystko było ok ale nie daje mi to spać :) Wylałem nawet stary płyn, wypompowałem najpierw jeden a potem drugi tłoczek żeby sprawdzić ich stan i stan uszczelek i wszystko jest idealne.

Pod uszczelki nie zaglądałem, boje się że ich nie włożę na miejsce albo zniszczę. A mam ciężko z częściami i nie kupię zestawu uszczelek od ręki a za niedługo jadę kawałek zimować moto.

pozdrawiam
hightimes
Świeżak

Postprzez Artur 666 » 10/10/2009, 23:17

rozbierz je to nic trudnego zeby je wyjac wale w otwor sprezonym powietrzem i wyskakuja umyj dokladnie wyczysc uważaj na uszczelki
Tl 1000r
Pieprze raperów psełdo gangsterów
prawdziwym wyzwaniem jest zakręt
Artur 666
Bywalec

Postprzez krydka » 11/10/2009, 09:41

To, że tłoczki sienie cofają to jest normalne, ale rozbierz je i oczyść, zwłaszcza ten drugi.
Wiatru szum, silnika śpiew, kręta droga oczywiście bez drzew:)
krydka
Świeżak

Postprzez hightimes » 11/10/2009, 14:02

ok dzięki za odzew! Myślałem, że sam z tym zostanę, lecę do garażu.
hightimes
Świeżak

Powrót do Mechanika motocyklowa

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 8 gości

na górê