Zobacz wÄ…tek - Pomoc przy doborze odpowiedniego ubioru.
NAS Analytics TAG

Pomoc przy doborze odpowiedniego ubioru.

Jakie rękawice, kask, gmole?
_________

Pomoc przy doborze odpowiedniego ubioru.

Postprzez globussek » 7/8/2009, 20:34

Witam forumowiczów!

Przymierzam się do kupna pewnych elementów ubioru motocyklisty i chciałbym się poradzić bardziej doświadczonych jeźdźców . Dodam, że preferuję jazdę po mieście, nie szaleję zbytnio, póki co :twisted: . Poszukuję kasku w cenie 400-600zł i kurtki w podobnym przedziale. Oczywiście jak będzie potrzeba uda mi się doskrobać jeszcze te kilka groszy :wink: , ale nie przesadzajmy z tym. Od ubioru oczekuję głownie bezpieczeństwa w razie ew wypadków. Ponadto strój ma być wygodny, kask dobrze wentylowany, cichy i najlepiej żeby nie parował, a kurtka użyteczna w każdą pogodę, ale wiem że w tej cenie nie można mieć wszystkiego o najwyższym poziomie. Mówiąc o kasku: czy warto kierować się testami SHARPA? Na forum spotkałem różne opinie na ten temat...

A teraz moje typy:

kask: HJC CS-R1 (z tego co widzÄ™ cieszy siÄ™ opiniÄ… na forum)
kurtka: wybór chyba padnie na modeke shield pro

Chciałbym abyście napisali jak najwiecęj informacji na temat moich typów oraz podali swoje alternatywy w podobnych cenach.

Z góry dziękuję i pozdrawiam :wink:
globussek
Świeżak

Postprzez mikun » 7/8/2009, 23:10

było pełno w tym temacie, sczególnie HJC - skorzystaj z "szukaj".
<i>"Get your motor running, head out on the highway,
Looking for adventure in whatever comes our way."</i>
mikun
Świeżak

Postprzez C-bool » 7/8/2009, 23:59

Kask ten co mówisz będzie dobry, co tu dużo gadać. (Sam go kupiłem dzięki temu forum)
Kurtka ta co podałeś też będzie idealna, ze swojej strony dopowiem, że też ją zamierzam kupić razem ze spodniami ;)
GS500F --> SV650S --> Bandit 600N --> XV535 Virago
C-bool
Mieszkaniec forum

Postprzez globussek » 8/8/2009, 06:52

Czy warto szukać jakiś alternatyw? Czy zdecydowanie kupować to co proponuję? Oraz czy kierować się testami sharpa? Bo tam ten kask ma tylko 1 z 5 gwiazdek :? Dzięki za odpowiedzi.
globussek
Świeżak

Postprzez Piciu » 8/8/2009, 07:47

To co wybrales jest bardzo OK ;)
Kurtke Modeki (shield pro) tez juz posiadam i polecam.
Na chwile obecna zastanawiam sie nad wzmacnianymi jeansami Mottowear lub spodniami Modeki do kompletu (jazda miejska)...
Yamaha FZS 600 Fazer
Piciu
Świeżak

Postprzez globussek » 8/8/2009, 09:25

A czy znajdę jakiś lepszy kask w podobnej cenie? I jak z kurtka podczas jazdy w temperaturze 10-30 stopni? Czy nie jest za zimna bądź za gorąca?
globussek
Świeżak

Postprzez Przemysl_17 » 8/8/2009, 18:55

ja mam hjc cs-r1 i muszę powiedzieć że jest ok. Wady : dość głośny , słaby antifog , ciężki , wentylacja raczej średnia choć nie wiem jak przy większych prędkościach bo dopiero prawo jazdy w przyszłym tygodniu będzie :) Jak patrzyłem w sklepie na uvexy to okazuje sie że są bardzo bardzo lekkie , i też niby ok 1500 g. Ogólnie pooglądaj i przymierz kilka modeli tak jest najlepiej.Warto rozglądnąć się za czymś z blendą , troche więcej pieniędzy ale napewno bardzo pomaga w słoneczne dni.

Ogólnie to ciężko o dobry kask w tej cenie . Chyba wszystkie mają poziom hałasu na podobnym poziomie.Ja mam chopper'a i już przy 80 jest głośno w kasku , myślę że sprawę załatwił by tutaj windstopper albo jakaś kurteczka pod szyje :)
pozdrawiam
Przemysl_17
Świeżak

Powrót do Akcesoria motocyklowe

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 13 gości

na górê