Jakie moto za 4.5k?
• Strona 1 z 1
Jakie moto za 4.5k?
Witam wszystkich, mam na imię Maciek, to mój pierwszy post tutaj. Chcę pod koniec tych wakacji kupić kolejny jednoślad, na razie przez rok jeździłem cb 450. Teraz chciałbym kupić coś mocniejszego.
Motocykl będzie wykorzystywany głównie po mieście (na uczelnie, ogólne latanie), co 2 tygodnie będzie robić 300km do domu i z powrotem. Moto ma mieć owiewki (lub przynajmniej fabryczną szybę jak xj 600) i moc około 80 - max 100 KM. Mam 185cm wzrostu, 80kg. Budżet wynosi 4500zł. Chciałbym coś powyżej rocznika 90.
W tej cenie znalazłem:
- Suzuki gsx 600f
- YamahÄ™ fzr 600
- Yamahę xj 600 słabsza od w/w
Chciałbym was poprosić o opinie na temat w/w maszyn (trwałość, ewentualne typowe usterki, wygoda i pozycja jeźdźca), bo sam narazie wyczytałem, że:
- w gsx-ach ponoć jest droga regulacja zaworów czy coś w tym stylu
- w xj-ach zdarza się dzwoniący kosz sprzęgłowy
- na temat fzr 600 jest mało informacji, a ona interesuje mnie najbardziej i najbardziej mi się ze wszystkich podoba - co możecie o niej powiedzieć?
Co jeszcze polecacie w tym przedziale cenowym? I ile $ trzeba po zakupie zostawić w urzędach (rejestracja, OC) i ile na pierwszy przegląd?
Z góry dzięki za pomoc
.
Motocykl będzie wykorzystywany głównie po mieście (na uczelnie, ogólne latanie), co 2 tygodnie będzie robić 300km do domu i z powrotem. Moto ma mieć owiewki (lub przynajmniej fabryczną szybę jak xj 600) i moc około 80 - max 100 KM. Mam 185cm wzrostu, 80kg. Budżet wynosi 4500zł. Chciałbym coś powyżej rocznika 90.
W tej cenie znalazłem:
- Suzuki gsx 600f
- YamahÄ™ fzr 600
- Yamahę xj 600 słabsza od w/w

Chciałbym was poprosić o opinie na temat w/w maszyn (trwałość, ewentualne typowe usterki, wygoda i pozycja jeźdźca), bo sam narazie wyczytałem, że:
- w gsx-ach ponoć jest droga regulacja zaworów czy coś w tym stylu
- w xj-ach zdarza się dzwoniący kosz sprzęgłowy
- na temat fzr 600 jest mało informacji, a ona interesuje mnie najbardziej i najbardziej mi się ze wszystkich podoba - co możecie o niej powiedzieć?
Co jeszcze polecacie w tym przedziale cenowym? I ile $ trzeba po zakupie zostawić w urzędach (rejestracja, OC) i ile na pierwszy przegląd?
Z góry dzięki za pomoc

- ks.system
- Świeżak
Witaj!
XJ-tę sobie odpuść bo po przesiadce z CeBuli wielkiej różnicy nie odczujesz. Sądząc po Twoich gustach nie lubisz leżeć na baku więc GSX-a też odpuść. FZR ma wystarczająco mocy jak na przesiadkę z CeBuli a przy tym kierownicę umieszczoną wyżej a co za tym idzie wygodniejszą pozycję, do której jesteś przyzwyczajony więc ja na Twoim miejscu wybrałbym FZR-a.
XJ-tę sobie odpuść bo po przesiadce z CeBuli wielkiej różnicy nie odczujesz. Sądząc po Twoich gustach nie lubisz leżeć na baku więc GSX-a też odpuść. FZR ma wystarczająco mocy jak na przesiadkę z CeBuli a przy tym kierownicę umieszczoną wyżej a co za tym idzie wygodniejszą pozycję, do której jesteś przyzwyczajony więc ja na Twoim miejscu wybrałbym FZR-a.
Wypadki chodzÄ… po ludziach, ludzie po wypadkach nie zawsze.
-
Czester - Administrator
A jak z awaryjnością FZR? Są na tym forum jacyś jej użytkownicy? Ile przeciętnie pali?
No i moje drugie pytanie: ile kosztuje standardowy pierwszy przegląd po zakupie? Ile kosztuje rejestracja (zarówno sprowadzonego, jak i z polaka na polaka)?
No i czy są jeszcze jakieś dodatkowe koszty (poza OC), które wychodzą zaraz po zakupie?
No i moje drugie pytanie: ile kosztuje standardowy pierwszy przegląd po zakupie? Ile kosztuje rejestracja (zarówno sprowadzonego, jak i z polaka na polaka)?
No i czy są jeszcze jakieś dodatkowe koszty (poza OC), które wychodzą zaraz po zakupie?
- ks.system
- Świeżak
Jak moto sprowadzone nie miało robionych żadnych tłumaczeń, przeglądów, etc to ok 500zł rejestracja pierwsza w kraju, a już zarejestrowanego w Polsce to ok 180zł. Po zakupie dobrze jest przynajmniej zmienić płyny eksploatacyjne (olej, płyn chłodniczy, hamulcowy), filtry, a reszta w miarę widocznego/słyszalnego zużycia. Jeśli chodzi o przeglądy to zwykły coroczny na stacji KP to 94zł mnie kosztował (podrożały w tym roku). Pierwszy po sprowadzeniu jakoś drożej, koło 160zł.
1952 SHL M-04
2000 Suzuki GSF 600 S Bandit
2000 Suzuki GSF 600 S Bandit
- michael
- Bywalec
cbr w tej kwocie to wszystkie są "przerobione do stuntu/na streeta ale do tego nie wykorzystywane", a za ZZR koleżanka dała na wiosnę 7 tysięcy. Znajomy za 4k dorwał vfr z 89' to teraz po 2 latach panewka mu poszła i pół silnika do wymiany :/ (koszt trochę ponad 1k
). Szkoda, że od 4k dopiero zaczynają się ceny fzr i gsx-f. Teraz zastanawiam się czy nie będzie lepiej przełożyć planów o rok i przez zimę trochę nazbierać, żeby na wiosnę było w czym wybierać.
A Ty deyna ile dałeś za swoje f2?

A Ty deyna ile dałeś za swoje f2?
- ks.system
- Świeżak
z cb 450 na bandita 400 to nie chcę się przesiadać. Zastanowię się jeszcze czy brać xj żeby mieć czym śmigać po trasie, czy zacząć zbieranie na przyszły sezon. Ale dziękuję wszystkim za opinie, najwyżej zwrócę się do Was ponownie za rok
. Szerokiej drogi i taniej benzyny wszystkim!

- ks.system
- Świeżak
ks.system napisał(a):z cb 450 na bandita 400 to nie chcę się przesiadać. Zastanowię się jeszcze czy brać xj żeby mieć czym śmigać po trasie, czy zacząć zbieranie na przyszły sezon. Ale dziękuję wszystkim za opinie, najwyżej zwrócę się do Was ponownie za rok. Szerokiej drogi i taniej benzyny wszystkim!
To co Ty czlowieku, zalogowales sie tylko po to zeby o to zapytac... ????? Ajj...
Pozdrawiam i szerokosci... Do nastepnego...
Pzdr
Yamaha Majesty 250
Yamaha Majesty 250
- eBuch
- Świeżak
eBuch napisał(a):ks.system napisał(a):z cb 450 na bandita 400 to nie chcę się przesiadać. Zastanowię się jeszcze czy brać xj żeby mieć czym śmigać po trasie, czy zacząć zbieranie na przyszły sezon. Ale dziękuję wszystkim za opinie, najwyżej zwrócę się do Was ponownie za rok. Szerokiej drogi i taniej benzyny wszystkim!
To co Ty czlowieku, zalogowales sie tylko po to zeby o to zapytac... ????? Ajj...
Pozdrawiam i szerokosci... Do nastepnego...
I nie ma w tym nic złego ani dziwnego... chciał zapytać zapytał....
-
YZF R1 - Moderator
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 20 gości