Pęknięta skorupa w kasku.
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Pęknięta skorupa w kasku.
Witam;)
Posiadam kask AGV Longway i dzisiaj zauważyłem pęknięcie na szczęce. Ma ono ok. 2,5 cm długości i jest na tyle głębokie, że plastik w tym miejscu się "rozchodzi" jeśli się naciśnie. Nie miałem żadnej gleby, kaski mi nie upadł.
I teraz pytanie jest następujące: czy kierować się z tym do sprzedawcy (kupiłem przez allegro) i próbować to zrobić na gwarancji (od zakupu 2 lata jeszcze nie minęły) czy takich rzeczy nie naprawia się w ramach gwarancji i pozostaje mi jazda w tym lub wymiana na własny koszt?
Posiadam kask AGV Longway i dzisiaj zauważyłem pęknięcie na szczęce. Ma ono ok. 2,5 cm długości i jest na tyle głębokie, że plastik w tym miejscu się "rozchodzi" jeśli się naciśnie. Nie miałem żadnej gleby, kaski mi nie upadł.
I teraz pytanie jest następujące: czy kierować się z tym do sprzedawcy (kupiłem przez allegro) i próbować to zrobić na gwarancji (od zakupu 2 lata jeszcze nie minęły) czy takich rzeczy nie naprawia się w ramach gwarancji i pozostaje mi jazda w tym lub wymiana na własny koszt?
- 0Krzysiek0
- Świeżak
próbuj na gwarancję. za to nie wieszają. ale ciężko będzie udowodnić, że pęknięcie jest wadą produktu, o której nie wiedziałeś przy zakupie. bo jeśli powstało po zakupie to jeszcze trudniej będzie udowodnić, że plastik po prostu się "rozstąpił" bez zewnętrznych czynników.
-
SQ - Mieszkaniec forum
Ja bym powiedział że wcale się nie nadaje a nie średnio.
,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
-
Landryss25 - VIP Ścigacz.pl
że się nie nadaje, to nie powinno budzić wątpliwości! Autor tematu o to nie pytał, więc chyba nie ma wątpliwości w tym zakresie.
-
SQ - Mieszkaniec forum
-
WeWonItThreeTimes - Świeżak
P-iotras napisał(a):taki kask absolutnie nie nadaje sie do jazdy konstrukcja kasku została uszkodzona trwale i to go dyskwalifikuje w 100% odradzam jazde w takim kasku
ale przecież to jest poza dyskusją i nikt tego nie kwestionuje!
-
SQ - Mieszkaniec forum
Czy uznaja gwarancje czy nie to warto i tak zglosic za to nie morduja ia co do jazdy temat wyczerpany 

Temu Mi Malutki
-
KaszynGSX-r - Świeżak
Dzięki wszystkim za odpowiedzi;)
Sprawa na pewno nie do załatwienia na gwarancji, gdyż już wiem jak do tego pęknięcia doszło;/ Jest to kask szczękowy AGV Longway i przy zakładaniu trzeba rozchylić trochę ten kask i w ten oto sposób pękł się i to w 2 miejscach;/
Ehhh pozostaje teraz zbierać na nowego integrala...
Sprawa na pewno nie do załatwienia na gwarancji, gdyż już wiem jak do tego pęknięcia doszło;/ Jest to kask szczękowy AGV Longway i przy zakładaniu trzeba rozchylić trochę ten kask i w ten oto sposób pękł się i to w 2 miejscach;/
Ehhh pozostaje teraz zbierać na nowego integrala...
- 0Krzysiek0
- Świeżak
Traperoso napisał(a):Syfiasty kask, kup Arai, mi spadł parę razy i tak jest oki. Nawet raz na szybkę i tylko parę rysek. Made in Japan to made in Japan . [ pochodna od Honda to Honda ]
Z tego co czytałem i rozmawiałem z motocyklistami to kask po upadku nawet z niewielkiej wysokości raczej przestaje być bezpieczny ponieważ wewnatrz skorupy powstają pęknięcia których może być nie widać.
Takowy kask w przypadku gleby może nie spełnić swojego zadania
- R6
- Świeżak
0Krzysiek0 napisał(a): Jest to kask szczękowy AGV Longway i przy zakładaniu trzeba rozchylić trochę ten kask i w ten oto sposób pękł się i to w 2 miejscach;/
Ja mam Shoei Multitec-a i wydaje mi się troche dziwne żeby takie kaski pękały od zakładania wiec sugeruje troche dołożyć i kupić kask w sklepie a nie na allegro
- R6
- Świeżak
R6 napisał(a):Traperoso napisał(a):Syfiasty kask, kup Arai, mi spadł parę razy i tak jest oki. Nawet raz na szybkę i tylko parę rysek. Made in Japan to made in Japan . [ pochodna od Honda to Honda ]
Z tego co czytałem i rozmawiałem z motocyklistami to kask po upadku nawet z niewielkiej wysokości raczej przestaje być bezpieczny ponieważ wewnatrz skorupy powstają pęknięcia których może być nie widać.
A mi się wydaje, że Ci "motocykliści" to byli dealerzy kasków;) jeśli kask po upadku z pół metra miałby ulegać odkształceniom i być niezdolny do użytku to strach pomyśleć co z tym kaskiem stanie się podczas upadku...
Wiatru szum, silnika śpiew, kręta droga oczywiście bez drzew:)
-
krydka - Świeżak
R6 napisał(a):Traperoso napisał(a):Syfiasty kask, kup Arai, mi spadł parę razy i tak jest oki. Nawet raz na szybkę i tylko parę rysek. Made in Japan to made in Japan . [ pochodna od Honda to Honda ]
A mi się wydaje, że Ci "motocykliści" to byli dealerzy kasków;) jeśli kask po upadku z pół metra miałby ulegać odkształceniom i być niezdolny do użytku to strach pomyśleć co z tym kaskiem stanie się podczas wypadku...
Wiatru szum, silnika śpiew, kręta droga oczywiście bez drzew:)
-
krydka - Świeżak
Od "rozchylania" kasku szczękowego przy zakładaniu, czyli otwierania szczęki, na pewno nie powstają pęknięcia ! To już by była kompletna bzdura, bez przesady !
Używam Multiteca od ponad trzech lat i nic podobnego się nie dzieje, bo nie ma takiej możliwości, a jeśli w taki sposób tłumaczył ci się kolego owy sprzedawca z allegro, to lepiej nie kupuj już nic od niego
Używam Multiteca od ponad trzech lat i nic podobnego się nie dzieje, bo nie ma takiej możliwości, a jeśli w taki sposób tłumaczył ci się kolego owy sprzedawca z allegro, to lepiej nie kupuj już nic od niego

<i>"Get your motor running, head out on the highway,
Looking for adventure in whatever comes our way."</i>
Looking for adventure in whatever comes our way."</i>
-
mikun - Świeżak
Nie, sprzedawca nic nie mówił bo... nie ma z nim kontaktu;/ A firma która wystawiła fakturę teraz się zajmuje sprzedażą samochodów używanych i nie poczuwa się w ogóle do rozmów z byłymi klientami...
Co do kasku to jednak nie prównujmy Longway'a za 500zł do Multitec'a za 1800zł;) Jakość wykonania jest "troszkę' inna i nie ma innego wytłumaczenia na te pęknięcia jak to, że powstały w skutek wyginania przy zakładaniu.
Co do kasku to jednak nie prównujmy Longway'a za 500zł do Multitec'a za 1800zł;) Jakość wykonania jest "troszkę' inna i nie ma innego wytłumaczenia na te pęknięcia jak to, że powstały w skutek wyginania przy zakładaniu.
- 0Krzysiek0
- Świeżak
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Powrót do Akcesoria motocyklowe