olej w komorze alternatora CBR F3 PC31
• Strona 1 z 1
olej w komorze alternatora CBR F3 PC31
Witam.
Niedawno kupilem Honde CBR F3 '98. Moto po lekkim szlifie lewostronnym.
Kapie olej przy polaczeniu dekla i komory alternatora.
Moje pytanie brzmi:
Czy to jest normalne w CBR F3, ze w komorze alternatora jest olej?
Dodam jeszcze, ze w instrukcji serwisowej nie ma wzmianki o oleju przy rozbieraniu alternatora (zdejmowaniu dekla)
Zastanawiam sie, bo nie wiem, czy podczas zdejmowania dekla (zeby wymienic uszczelke) chlusnie na mnie struga oleju, czy nie
Pozdro
Tcheslav
Niedawno kupilem Honde CBR F3 '98. Moto po lekkim szlifie lewostronnym.
Kapie olej przy polaczeniu dekla i komory alternatora.
Moje pytanie brzmi:
Czy to jest normalne w CBR F3, ze w komorze alternatora jest olej?
Dodam jeszcze, ze w instrukcji serwisowej nie ma wzmianki o oleju przy rozbieraniu alternatora (zdejmowaniu dekla)
Zastanawiam sie, bo nie wiem, czy podczas zdejmowania dekla (zeby wymienic uszczelke) chlusnie na mnie struga oleju, czy nie

Pozdro
Tcheslav
- tcheslav
- Świeżak
Jak byś poszukał to byś znalazł.
W większości motocykli gdzie nie ma alternatora, stojan pracuje w oleju silnikowym.
Chluśnie czy nie ???
Na 100% musisz postawić motocykl w pionie (czy to na centralnej pod nóżce, jak jest, czy na stojaku pod wahacz) i wtedy jak zdejmiesz dekielek nie powinno wylecieć zbyt dużo oleju, tylko pozostała odrobina która jest w deklu.
Jak byś znał rysunek techniczny spokojnie byś do tego doszedł sam.
W większości motocykli gdzie nie ma alternatora, stojan pracuje w oleju silnikowym.
Chluśnie czy nie ???
Na 100% musisz postawić motocykl w pionie (czy to na centralnej pod nóżce, jak jest, czy na stojaku pod wahacz) i wtedy jak zdejmiesz dekielek nie powinno wylecieć zbyt dużo oleju, tylko pozostała odrobina która jest w deklu.
Jak byś znał rysunek techniczny spokojnie byś do tego doszedł sam.
Moto Theodor - nieautoryzowany serwis Ducati
- Raczek_6
- VIP Åšcigacz.pl
Raczek_6 napisał(a):Jak byś poszukał to byś znalazł.
Szukalem. Nie znalazlem jednoznacznej odpowiedzi
Raczek_6 napisał(a):W większości motocykli gdzie nie ma alternatora, stojan pracuje w oleju silnikowym.
No CBR to chyba ma alternator, nie?
Anyway.
Z odpowiedzi zrozumialem, ze w komorze alternatora ma prawo byc olej, natomiast nie jest ona nim "zalana"i odkrecenie dekla nie spowoduje powodzi i spuszczenia calego oleju z silnika

Poprawcie mnie jesli sie myle.
Pozdro
Tcheslav
- tcheslav
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości