Rady na temat porannego uruchamiania pojazdów
• Strona 1 z 1
Rady na temat porannego uruchamiania pojazdów
wiem ze wiele osób ma rano problem z odpaleniem samochodu ja również i bynajmniej nie jest to wina stanu technicznego pojazdów a mrozu proponuje aby kazdy napisał co wie na ten temat jakieś rady najskuteczniejsze sposoby uchronienia się przed taką sytuacją czekam na odpowiedzi 

-
PajÄ…k - VIP Åšcigacz.pl
dobrze jest na chwile wlaczc swiatla pozycyjne zeby wzbudzic akumulator..a potem plic i poruszac sprzelem i skrzynia...
Yamaha YZF600r Thundercat | http://bikepics.com/members/kulus/
-
bccult - Świeżak
-
bccult - Świeżak
mój brat lał takie coś do diesela
chrzczona ropa był i woda zamarzła, zrobił sie zakrzep i ni cholery waha nie chciała leciec do gaźnika :/ zalał tego preparatu [jak sobie przypomne jak sie nazywa to napisze] i dziabi 

-
Bunny - VIP Åšcigacz.pl
Do ropy wystarczy troszke benzynki dolac to sie oktanowosc podniesie i lepiej bedzie spalał. Benzynka raczej powinna bez problemu zaskskiwać, gorzej z gazem. Z tego co wiem to powinno sie w jakis sposób parownik ogrzac. Słyszalem różne wersje jakimis dmuchawami:D albo laniem gorącej wody(to z wodą to nie jest dobry pomysł:D). Jak sie parownik nagrzeje to sie gaz lepiej rozprezac bedzie i bez problemu odpali;) 

gsf 400 bandit
-
fokuz - Świeżak
hehe zepsuć sie może głowica a kanał dolotowy napewno gaz gdy parownik niejest ogrzany trafia do cylindra gdy ma jakieś -70 stopni a ułamek sekundy później zawory które sostały najpierw gwałtownie schłodzone zostają gwałtownie podgrzane i robią pyk i silnik do remontu
-
PajÄ…k - VIP Åšcigacz.pl
Jakos mam instalacje gazową w samochodzie i na zimnym silniku pali i nie sie nie psuje:). Tak w ogóle to my mówimy o podgrzaniu parownika a nie jego schłodzeniu. Gdy gaz jak się rozpręza, to zwieksza temperature. Spręzony jest bardzo zimny dlatego tez samochody z instalacją gazową gorzej palą w zimę.
gsf 400 bandit
-
fokuz - Świeżak
Pająk napisał(a):........niska temperatura ma to do siebie ze unieruchamia płyny takie jak olej i borygo...
Ja słyszałem tylko o tym ze gęstnieją płyny;]. Fakt utrudnia to rozruch oraz smarowanie ale w pierwszych sekundach pracy silnika, dlatego tez nie zaleca się wprowadzania silnika na wysokie obroty zaraz po uruchomieniu. Po chwili wszystko wraca do normy.P.S. borygo przy -30(tak jak było ostatnio) pozostaje w stanie cieczy i od razu krązy w ukladzie chlodzenia;)(A co do pękających zaworów to zdarza się to bardzo rzadko w dodatku z powodu ich starosci;))
gsf 400 bandit
-
fokuz - Świeżak
fokuz napisał(a):Jakos mam instalacje gazową w samochodzie i na zimnym silniku pali i nie sie nie psuje:). Tak w ogóle to my mówimy o podgrzaniu parownika a nie jego schłodzeniu. Gdy gaz jak się rozpręza, to zwieksza temperature. Spręzony jest bardzo zimny dlatego tez samochody z instalacją gazową gorzej palą w zimę.
Chłopie, co ty piszesz? pobaw się butlą np do napełniania zapalniczek i zobaczysz, jak rozprężający się gaz się ogrzewa. Baaaaardzo szybko obniża swoją temperaturę, a nie podwyższa.
No hope. no cure. No problem.
-
Terror - Administrator
prościej huhaj sobie na ręke będzie ciepłe powietrze z paszczy leciało a spróbuj mocno dmuchnąć przez mały otwór w ustach poleci zimne powietrze
a najwarzniejsze w zimie jest nalanie dobrego oleju niemówie o marce czy coś ale odpowiedniego np 5w 10w bo jóż z 15w miałem spory prolem byl tak gęsty ze rozrusznik poprostu niemiał siły ruszyć wałem mimo naładowanego akumulatora i kabli z innego samochodu tak więc lać dobry olej dobre paliwo dbać o akumulator i supowóz was niezawiedzie a fokuz od kiedy tak właściwie silnik odpala się na gazie ? jeśli odpalamy silnik na bęzynie to to czy instalacja jest zamontowana czy nie niema najmniejszego znaczenia
a najwarzniejsze w zimie jest nalanie dobrego oleju niemówie o marce czy coś ale odpowiedniego np 5w 10w bo jóż z 15w miałem spory prolem byl tak gęsty ze rozrusznik poprostu niemiał siły ruszyć wałem mimo naładowanego akumulatora i kabli z innego samochodu tak więc lać dobry olej dobre paliwo dbać o akumulator i supowóz was niezawiedzie a fokuz od kiedy tak właściwie silnik odpala się na gazie ? jeśli odpalamy silnik na bęzynie to to czy instalacja jest zamontowana czy nie niema najmniejszego znaczenia
-
PajÄ…k - VIP Åšcigacz.pl
Terror napisał(a):fokuz napisał(a):Jakos mam instalacje gazową w samochodzie i na zimnym silniku pali i nie sie nie psuje:). Tak w ogóle to my mówimy o podgrzaniu parownika a nie jego schłodzeniu. Gdy gaz jak się rozpręza, to zwieksza temperature. Spręzony jest bardzo zimny dlatego tez samochody z instalacją gazową gorzej palą w zimę.
Chłopie, co ty piszesz? pobaw się butlą np do napełniania zapalniczek i zobaczysz, jak rozprężający się gaz się ogrzewa<??>. Baaaaardzo szybko obniża swoją temperaturę, a nie podwyższa.
Własnie o tym pisze! Dlatego początkowo parownik jest zimny. Ja w ogóle nie pisalem ze temperatura gazu się zwieksza.
A co do dbania o akumulator to najlepiej wypinac akumulator na nocke i do domu przynosic:) Duza różnica w kreceniu silnika zapewniam;)
gsf 400 bandit
-
fokuz - Świeżak
fokuz napisał(a):Pająk napisał(a):........niska temperatura ma to do siebie ze unieruchamia płyny takie jak olej i borygo...
Ja słyszałem tylko o tym ze gęstnieją płyny. (...))
Gęstość się nie zwiększa, zwiększa się lepkość.
- msebek
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości