Czas na rejestracje sprowadzonego motocykla
• Strona 1 z 1
Czas na rejestracje sprowadzonego motocykla
To mój pierwszy post na tym forum wiec wszystkich serdecznie witam!
Mam pytanie odnośnie rejestracji motocykla sprowadzanego z UK.
Czy jest jakiś ustawowy termin w jakim należy zarejestrować pojazd ?
Obiło mi się o uszy że jest to 30 dni od daty podpisania umowy kupna/sprzedaży - czy rzeczywiście tak jest i ew jakie są kary i występujące problemy w przypadku przekroczenia tego terminu.
Przeszukałem sporo wątków na ten temat i nigdzie nie znalazłem odpowiedzi.
Z góry dzięki za pomoc!
Pozdrawiam
Mam pytanie odnośnie rejestracji motocykla sprowadzanego z UK.
Czy jest jakiś ustawowy termin w jakim należy zarejestrować pojazd ?
Obiło mi się o uszy że jest to 30 dni od daty podpisania umowy kupna/sprzedaży - czy rzeczywiście tak jest i ew jakie są kary i występujące problemy w przypadku przekroczenia tego terminu.
Przeszukałem sporo wątków na ten temat i nigdzie nie znalazłem odpowiedzi.
Z góry dzięki za pomoc!
Pozdrawiam
- tuff
- Świeżak
Jeśli motocykl jest sprowadzony musisz o tym na pewno powiadomić Urząd Skarbowy w terminie nie dłużej niż 2 TYGODNIE. Podam to właśnie na swoim przykładzie, zarejestrowałem i zgłosiłem w Urzędzie skarbowym w późniejszym terminie. Normalnie zarejestrowałem ale po 3tyg. przyszedł mi list z wezwaniem do Urzędu. Wstawiłem się jak najszybciej, i masz trzy możliwości do wyboru:
1) Zapłacić karę jaką oni Ci wyznaczą (błagaj o jak najmniejszą:) )
2)Sprawa w sÄ…dzie + koszty rozprawy
3)SprawdzÄ… Twoje dochody w pracy i wg tego wyznaczÄ… Ci karÄ™.
Ja poprosiłem o 1 wariant i dostałem 160zł kary. I wg mnie to najlepszy wariant
Pozdr.
1) Zapłacić karę jaką oni Ci wyznaczą (błagaj o jak najmniejszą:) )
2)Sprawa w sÄ…dzie + koszty rozprawy
3)SprawdzÄ… Twoje dochody w pracy i wg tego wyznaczÄ… Ci karÄ™.
Ja poprosiłem o 1 wariant i dostałem 160zł kary. I wg mnie to najlepszy wariant
Pozdr.
Suzuki RF900R
- DuneK
- Świeżak
Spoko, jeżeli chodzi o US to mam już tam załatwione wszystko (wypełnienie VAT-24, otrzymałem VAT-25), najwięcej czasu trwało tłumaczenie dokumentów - koleś pałował się z nimi ponad 2 tygodnie.
Zostały mi tylko badania techniczne i sprawy z Wydziale Komunikacji.
Jeśli chodzi o badania to kolejny zonk bo kolo przyczepił się do reflektora, a na nowy zapewne trzeba będzie jeszcze trochę poczekać albo wymyślić coś innego...
Potem Wydział Komunikacji - i tutaj moje wątpliwości - czy jest jakiś nieprzekraczalny termin od daty sporządzenia umowy kupna/sprzedaży w jakim powinienem się w nim stawić (bo w tym momencie tylko to jest problemem).
Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia to proszę o pomoc.
Blaza89: Na stronie wrocławskiego Wydziału Komunikacji nie ma informacji o jakichkolwiek terminach...
Zostały mi tylko badania techniczne i sprawy z Wydziale Komunikacji.
Jeśli chodzi o badania to kolejny zonk bo kolo przyczepił się do reflektora, a na nowy zapewne trzeba będzie jeszcze trochę poczekać albo wymyślić coś innego...
Potem Wydział Komunikacji - i tutaj moje wątpliwości - czy jest jakiś nieprzekraczalny termin od daty sporządzenia umowy kupna/sprzedaży w jakim powinienem się w nim stawić (bo w tym momencie tylko to jest problemem).
Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia to proszę o pomoc.
Blaza89: Na stronie wrocławskiego Wydziału Komunikacji nie ma informacji o jakichkolwiek terminach...
- tuff
- Świeżak
coz Ci powiem, kary nie ma za to zadnej - urzad nie wyciaga konsekwencji natomiast jesli pojawisz sie ze starymi tablicami w ruchu miejskim, problemy moga byc ogromne.
Fragment mojego artykulu:
(...)
ml.aspirant Paweł Petrykowski, Dolnośląska Komenda Policji
WedÅ‚ug ustawy „Prawo o ruchu drogowym” nowy wÅ‚aÅ›ciciel ma obowiÄ…zek w ciÄ…gu 30 dni zgÅ‚osić do odpowiedniego urzÄ™du fakt nabycia pojazdu. Ten sam nakaz dotyczy także osoby zbywajÄ…cej pojazd. Art. 132 ww ustawy szczegółowo opisuje, w jakich przypadkach policjant może zatrzymać dowód rejestracyjny. Dlatego funkcjonariusz podczas kontroli drogowej, który stwierdzi, że nie dokonano takiego zgÅ‚oszenia na pewno przypomni nam o tym obowiÄ…zku, ale osoba popeÅ‚niajÄ…ca to wykroczenie powinna siÄ™ liczyć z możliwoÅ›ciÄ… otrzymania mandatu karnego nawet do 500 zÅ‚.
(...)
Fragment mojego artykulu:
(...)
ml.aspirant Paweł Petrykowski, Dolnośląska Komenda Policji
WedÅ‚ug ustawy „Prawo o ruchu drogowym” nowy wÅ‚aÅ›ciciel ma obowiÄ…zek w ciÄ…gu 30 dni zgÅ‚osić do odpowiedniego urzÄ™du fakt nabycia pojazdu. Ten sam nakaz dotyczy także osoby zbywajÄ…cej pojazd. Art. 132 ww ustawy szczegółowo opisuje, w jakich przypadkach policjant może zatrzymać dowód rejestracyjny. Dlatego funkcjonariusz podczas kontroli drogowej, który stwierdzi, że nie dokonano takiego zgÅ‚oszenia na pewno przypomni nam o tym obowiÄ…zku, ale osoba popeÅ‚niajÄ…ca to wykroczenie powinna siÄ™ liczyć z możliwoÅ›ciÄ… otrzymania mandatu karnego nawet do 500 zÅ‚.
(...)
Oprogramowanie dla gastronomii i hotelarstwa (otwórz link)
programy dla gastronomii (otwórz link)
Program do restauracji i hotelu (otwórz link)toshiba g900 (otwórz link)
kasy fiskalne sklep internetowy (otwórz link)
(otwórz link)
programy dla gastronomii (otwórz link)
Program do restauracji i hotelu (otwórz link)toshiba g900 (otwórz link)
kasy fiskalne sklep internetowy (otwórz link)

-
simonw - Mieszkaniec forum
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości