Problem z hamulcami
• Strona 1 z 1
Problem z hamulcami
Witam. Pare dni temu zmieniłem klocki z tyłu i od tej pory hamulce z tyłu mam na 5, góra 10%... Wiem, że klocki powinny się dotrzeć, ale przejechałem już ponad 300 km i dalej jest TAK SAMO. Wydaje mi się, że klocki są za słabo dociskane do tarczy po wciśnięciu dźwigni... Coś trzeba podregulować po wymianie klocków czy jak....? 

ZX-6 (2001 r.)
-
PshEmaZ - Świeżak
ja zawsze po wymianie odpowietrzalem hamulce...a klocki docieraj bardzo ostro np ze 100 mocno przycisnij hebel...(no tylko uwazaj bo jak przy 100 zblokujesz to moze ci sie troche gorac zrobic)
nie polemizuj bo nie jestes predysponowany do emanowania tak apodaktycznych percepcji... | (nie dyskutuj jak nie potrafisz...)
xD | | http://www.scigacz.pl/rider/16915/foto/album/712/

-
Szopekk - Świeżak
No właśnie z tego co wiem to klocków nie dociera sie ostro. Jak je przegrzejesz to nigdy nie osiągną 100% siły hamowania. Powinno się docierać krótkimi hamowaniami.
Co to znaczy ze hamulce mam na 5? Możesz zablokować koło? Możesz mieć gówniane klocki.
http://serwisy.gazeta.pl/motocykle/1,56423,2172820.html
Wymień płyn hamulcowy. Przy okazji, jeżeli układ jest zapowietrzony to go odpowietrzysz.
Co to znaczy ze hamulce mam na 5? Możesz zablokować koło? Możesz mieć gówniane klocki.
http://serwisy.gazeta.pl/motocykle/1,56423,2172820.html
Wymień płyn hamulcowy. Przy okazji, jeżeli układ jest zapowietrzony to go odpowietrzysz.
Półśrodki prowadzą do ćwierćrezultatów.
Suzi GS500F
Suzi GS500F
-
Inku - Bywalec
jakie masz klocki?
płyn hamulcowy kiedy zmieniałeś?
Przed wymianą hamowanie było w porządku? Jak tak to obstawiam zapowietrzony układ albo klocki z gównolitu.
płyn hamulcowy kiedy zmieniałeś?
Przed wymianą hamowanie było w porządku? Jak tak to obstawiam zapowietrzony układ albo klocki z gównolitu.
Półśrodki prowadzą do ćwierćrezultatów.
Suzi GS500F
Suzi GS500F
-
Inku - Bywalec
No właśnie kupiłem zwykłe klocki NHC...
A płyn zmieniałem rok temu
Przed wymianą było ok. Możliwe żeby sie układ zapowietrzył?? Przecież tylko wdusiłem tłoczek do środka i założyłem nowe klocki...?

Przed wymianą było ok. Możliwe żeby sie układ zapowietrzył?? Przecież tylko wdusiłem tłoczek do środka i założyłem nowe klocki...?
ZX-6 (2001 r.)
-
PshEmaZ - Świeżak
Odkopuje temat bo dalej te hamulce nie działają. Cały dzień sie męczyłem z odpowietrzaniem... Przy okazji zmieniłem płyn hamulcowy i nic nie pomogło! Zacisk pracuje, ale hamulec nadal miękki... Ma ktoś jakiś pomysł?
ZX-6 (2001 r.)
-
PshEmaZ - Świeżak
Jak tłoczki pracują lekko, to albo jeszcze są nieodpowietrzone, może źle to jednak robiłeś. Ale ja bym wykorzystał okazję i zmienił przewody hamulcowe na oploty. Koszt niewielki, a jak taki ważny dla ciebie jest tylny hamulec, to na pewno różnica będzie znaczna.
http://bikepics.com/members/numberuno/ | | www.diety-treningi.pl Jakby ktoś potrzebował, zapraszam.
- numberuno
- Świeżak
Rozbierz cały zacisk...przy tłoczkach może być niezły gnój...wyczyść, przepoleruj tłoczki, nasmaruj czymś i powinno działać bez wymiany przewodów...
Budzi się we mnie zwierzę....myślę że jest to leniwiec 

-
Lasidora - Świeżak
Odpowietrzałem klasyczną metodą (pompowania i popuszczania na odpowietrzniku chyba z godzine...), później za pomocą strzykawki (przecisnąłem z 0.5l płynu przez cały układ zarówno przez odciąganie go przez odpowietrznik, jak i wtłaczanie), później odpowietrzałem pompkę metodą opisaną w którymś z poprzednich tematów z forum. Wszystko robiłem dokładnie i ostrożnie więc układ jest na 99,9% odpowietrzony i problem musi być gdzie indziej... W zacisku jest czysto bo przy wymianie klocków oczyściłem okolice tłoczka z zewnątrz, a w środku nie może być syfu bo jak zmieniałem płyn to cały czas leciał czysty. Tłoczek i zacisk pracują normalnie, ale pedał hamulca jest na całej długości miękki. Nawet po kilkukrotnym pompowaniu hamulec nie utwardza sie nawet na chwilę. Nie ma żadnych wycieków w układzie.
ZX-6 (2001 r.)
-
PshEmaZ - Świeżak
No to szukaj dalej problemu...a rozłożenie zacisku, wyczyszczenie i złożenie spowrotem zajmie max 2h...z zewnątrz nie widac czy jest brudny, a o-ringi mogły puścić lekko i wystarczy...zrobiłam tak juz w dwóch motocyklach i hamylce były jak brzytwy...
Budzi się we mnie zwierzę....myślę że jest to leniwiec 

-
Lasidora - Świeżak
To nie problem zaciskow, bo skutek zapieczenia tloczkow jest dokladnie odwrotny tzn twardy pedal / klamka i tarcie klockow o obracajace sie tarcze nawet gdy nie ma hamowania.
Tu bym jednak podejrzewal problem z pompa - wyrobiony / uszkodzony tloczek czy zawor nie dajacy pelnego cisnienia.
Tyle ze dziwne to w tak stosunkowo swiezym motocyklu.
Adam M.
Tu bym jednak podejrzewal problem z pompa - wyrobiony / uszkodzony tloczek czy zawor nie dajacy pelnego cisnienia.
Tyle ze dziwne to w tak stosunkowo swiezym motocyklu.
Adam M.
- Adam M.
- VIP Åšcigacz.pl
Też wydaje mi sie to trochę dziwne... :/ Cóż... za dwa tygodnie pojadę chyba na serwis bo sam raczej nie będę przy tym już grzebał. I tak muszę wymienić łańcuszek rozrządu, zrobić regulacje, itp... Dobra, dzięki za pomoc. Pozdrawiam 

ZX-6 (2001 r.)
-
PshEmaZ - Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 16 gości