Zobacz wÄ…tek - RF 600 przerywa na polskich dziurach
NAS Analytics TAG

RF 600 przerywa na polskich dziurach

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

RF 600 przerywa na polskich dziurach

Postprzez cender » 9/4/2008, 23:25

Witam

Mam dość nietypowy problem, chyba zimowy postój w tym pomógł. Motocykl to suzuki rf 600 93'. Problem polega na tym że sporadycznie gdy przejeżdzam przez jakąś dziurę na gazie, tory, koleiny (jest większy wstrząs) to na ułamek sec. potrafi przerwać a potem strzał z wydechu. Wygląda to tak jakby mieszanka była za bogata ale czemu tylko na wybojach??? Myślałem że może air box, jakieś lewe powietrze łapie przy tych turbulencjach ale wygląda na ok, nic tam się nie rusza pod zbiornikiem, linka ssania też ok, świece zmieniane w styczniu jakoś ale wszystko tam poprawnie zrobiłem. Ma ktoś jakies pomysły? coś z gaźnikami? pływaki iglice czy coś takiego?

Zmiana tankowanego paliwa, pozycja kranika nie ma na to wpływu.

Może ktoś to przechodził i może mi pomóc? Pozdr.
cender
Świeżak

Postprzez simonw » 9/4/2008, 23:37

Wiesz ja odkrylem ze po kilku dziurach nie mialem swiatel kierunkow i ogolnie nic, jak zgaslem i chwile podumalem okazalo sie ze wypiela sie kostka :) Wiec nic mnie nie zdziwi.

To o czym mysle, to - idac tym tropem, jesli masz strzal, znaczy ze cos ladnie dopalil, zatem mogl miec paliwo i wypluc je zamiast spalic w komorze silnika. Idac dalej tym tropem, wydaje mi sie, ze moze byc nastepujaca sytuacja. Przy mocnym wstrzasie dzieje sie cos z modulem badz samymi kablami i jedna ze swiec nie daje zaplonu. Silnik wywala to paliwo w wydech i tam sie dopala. Sprawdz to w taki sposob.

Wez tasme klejaca i doklej kable zaplonowe w taki sposob zeby przykleic "uszko" zrobione z kabla gdzies do obudowy. Zeby miec pewnosc ze wewnatrz silikonowego plaszcza, sam bolec ma ciagle styk ze swieca i ze stykiem na module. W ten sposob upewnisz sie, ze to nie wina luzu na kablu. Jesli dalej bedzie sie powtarzac, poszukalbym na cewkach, czy przypadkiem ktoras nie zwiera (np nie puscilo spoiwo oplotu). Jesli to dalej nic nie da, mozna poszukac przyczyn gdzie indziej. Daj znac prosze co wyszlo.
Pozdrawiam,
Oprogramowanie dla gastronomii i hotelarstwa (otwórz link)
programy dla gastronomii (otwórz link)
Program do restauracji i hotelu (otwórz link)toshiba g900 (otwórz link)
kasy fiskalne sklep internetowy (otwórz link)
Obrazek (otwórz link)
simonw
Mieszkaniec forum

Postprzez typeR » 10/4/2008, 00:04

simonw napisał(a):Przy mocnym wstrzasie dzieje sie cos z modulem badz samymi kablami i jedna ze swiec nie daje zaplonu. Silnik wywala to paliwo w wydech i tam sie dopala.

Też bym to obstawiał.
typeR
Świeżak

Postprzez simonw » 10/4/2008, 00:20

Ciezko bylo by szukac w mechanice, poniewaz gaznik ssie jak smok i nie sadze zeby turbulencje zaklocaly jakos podcisnienie :) Plywak... hmmm, zupelnie mnie to nie przekonuje, choc nie odrzucam takiej mozliwosci. Po prostu sadze ze to najprostsze co mozna sprawdzic badz wyeliminowac.
Oprogramowanie dla gastronomii i hotelarstwa (otwórz link)
programy dla gastronomii (otwórz link)
Program do restauracji i hotelu (otwórz link)toshiba g900 (otwórz link)
kasy fiskalne sklep internetowy (otwórz link)
Obrazek (otwórz link)
simonw
Mieszkaniec forum

Postprzez Adam M. » 10/4/2008, 02:27

Ktorys z kabli w wiazce masuje ci do ramy, albo jest przerwany i trzyma sie na izolacji.
Znalezc go to troche czasu zajmie, tyle ze jest to ktorys z kabli wlacznika zaplonu.

Adam M.
Adam M.
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez kogut. » 10/4/2008, 09:19

Moim zdaniem elektryka jaks izolacja sie przetrala... albo cos nie styka sprawdz przewody:)
http://www.bikepics.com/members/tugok (otwórz link)
954rr & RSV1000R
kogut.
Bywalec

Postprzez cender » 22/4/2008, 10:52

Witam

Po całym spieprzonym dniu na zabawie z elektryką (bez obiadu :) ), 4 zdejmowaniach i 4 zakładaniach zbiornika paliwa dzisiaj rano znalazłem przyczynę :wink: .

Był to czujnik stopki, taka mała rzecz a jak potrafi wqurwić :twisted: .

Dzięki za pomoc panowie.
Szerokości :wink:
cender
Świeżak

Postprzez rafooo » 22/4/2008, 13:21

Nie wiem jak w tym moto jest rozwizane ssanie ale u mnie jak mialem ssanie elektryczne i sie poluzowalo to na kazdych wiekszych dolkach moto jakby gaslo. moze tak samo jest u Ciebie... pzdr
rafooo
Świeżak

Powrót do Mechanika motocyklowa

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości

na górê