OC - płacić czy poczekać
• Strona 1 z 1
OC - płacić czy poczekać
hej! Mam takie pytanko... Otóż jak kupiłem moto przepisałem na siebie umowę z PZU. No i świstek do zapłaty nie przychodził, a że zima to motocykl stał w garażu, a teraz chciało by się pojeździć, ale brak jeszcze kilku części. Więc do sedna: mogę sobie jeszcze poczekać (skoro nie jeżdżę) bez konsekwencji tydz, dwa, czy lecieć z przeprosinami i pieniążkami do najbliższej placówki (bo termin minął w lutym)...
http://bikepics.com/members/reddie/ (otwórz link)
-
Redd - Świeżak
OC jest ubezpieczeniem obowiązkowym i jest automatycznie kontynuowane chyba że w ciągu 30 dni od zakupu wypowie się umowę u ubezpieczyciela.
W związku z tym że przepisałeś ubezpieczenie na siebie musisz zapłacić obecną składkę a ubezpieczenie będzie traktowane jako kontynuacja.
Najlepiej jeżeli posiadasz jakieś zniżki weź ze sobą zaświadczenia celem obliczenia składki za ubezpieczenie OC
W związku z tym że przepisałeś ubezpieczenie na siebie musisz zapłacić obecną składkę a ubezpieczenie będzie traktowane jako kontynuacja.
Najlepiej jeżeli posiadasz jakieś zniżki weź ze sobą zaświadczenia celem obliczenia składki za ubezpieczenie OC
Allianz Ubezpieczenia od A do Z | allianz.ubezpieczenia@gmail.com | | AC na motor w mazowieckim tylko 9,3% wartości | OC bez zwyżki za prawo jazdy
- Marius
- Świeżak
No tak.. Wiem jak działa OC! Ale zastanawiam się czy trzeba je płacić w terminie (jak złapią bez oc to nawet 3000zł mandatu) ale ja zimą nie jeździłem... I nie wiem czy naliczą mi jakieś odsetki za to że nie zapłaciłem w lutym, bo jak nie to jeszcze mi się nie spieszy z zapłatą.
http://bikepics.com/members/reddie/ (otwórz link)
-
Redd - Świeżak
a ja sie dołącze do tematu. moge opłącic oc na siebie jesli nie przerejestrowałem jeszcze moto?
nsr125------>dr350
motocykl-5tys zl, kask300zl,rycie banki rodzicom-12/24h,paliwo-4,50litr, wrazenia z przebytej drogi=bezcenne
motocykl-5tys zl, kask300zl,rycie banki rodzicom-12/24h,paliwo-4,50litr, wrazenia z przebytej drogi=bezcenne
- patrykmulek
- Bywalec
W pierwszej kolejności jak kupiłeś motor to załatwienie sprawy z ubezpieczycielem poprzedniego właściciela.
Masz 30 dni od zakupu na przepisanie ubezpieczenia na siebie albo złożenia wymówienia(osobiście albo listem poleconym).
OC jest ubezpieczeniem obowiązkowym i możesz je zawrzeć na siebie z tym że będziesz musiał obowiązkowo dostarczyć ubezpieczycielowi nowy dowód rejestracyjny, na wystawionej polisie zostanie naniesiona poprawka Nr.rej.
Minusem tego rozwiązania jest to że w razie kontroli będziesz musiał pokazywać umowę kupna-sprzedaży aby udowodnić że jesteś właścicielem motoru.
Proponuję sprawdzić jeszcze w jakim terminie powinieneś przerejestrować motor, niestety nie pamiętam tego terminu.
Masz 30 dni od zakupu na przepisanie ubezpieczenia na siebie albo złożenia wymówienia(osobiście albo listem poleconym).
OC jest ubezpieczeniem obowiązkowym i możesz je zawrzeć na siebie z tym że będziesz musiał obowiązkowo dostarczyć ubezpieczycielowi nowy dowód rejestracyjny, na wystawionej polisie zostanie naniesiona poprawka Nr.rej.
Minusem tego rozwiązania jest to że w razie kontroli będziesz musiał pokazywać umowę kupna-sprzedaży aby udowodnić że jesteś właścicielem motoru.
Proponuję sprawdzić jeszcze w jakim terminie powinieneś przerejestrować motor, niestety nie pamiętam tego terminu.
Allianz Ubezpieczenia od A do Z | allianz.ubezpieczenia@gmail.com | | AC na motor w mazowieckim tylko 9,3% wartości | OC bez zwyżki za prawo jazdy
- Marius
- Świeżak
nie wiem ile ale wiem ze znacznie przekroczyłem ten termin. w każdym bądz razie jutro ide to zrobic a z racji ze jestem nie pełnoletni musze miec zgode rodzicó na zarejestrowanie wie ktos moze co takie pozwolenie musi zawirac?
nsr125------>dr350
- patrykmulek
- Bywalec
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości