Zobacz wÄ…tek - Zdawanie egzaminu na kat. A
NAS Analytics TAG

Zdawanie egzaminu na kat. A

Przepisy, prawo
_________

Zdawanie egzaminu na kat. A

Postprzez BBrokers » 14/3/2008, 18:28

Na wstępie chciałbym podziękować serdecznie za przydatne informacje zawarte i pisane na Waszym FORUM , dzięki którym dowiedziałem się ze mogę zdawać egz bez powtórnego kursu . Mianowicie kilka lat temu dokladnie 7 chodzilem na kurs kat A i B , samochód zadałem a motocykl oblałem mozna powiedziec iz z nie mojej winy gdyz - zdawałem pod koniec lutego i oni byli kompletnie nieprzygotowani ze ktos bedzie zdawal na moto - zdawałem jako jedyny , na domiar złego spadł śnieg mozna powiedziec iz sypało - tuz przed jazda na placu wyskoczylo 2 gosci z łopatami i zaczeło mi odsniezac plac bo nawet osemki nie bylo widac - no i jadac na tej slizgawce podparłem sie nogą i tak dałem sobie spokój aż do wczoraj . Wczoraj to przeczytałem u Was iż niemusze ponownie zapisywac sie na kurs - dziś byłem w WORD w Bydgoszczy bo tu chce zdawać bo tu studiuje - Pani w okienku (wyjatkowo bardzo miła) podała mi wszystkie dane co mam zrobic i w poniedzialem jade do swojego starostwa i dokumenty ida do Bydgoszczy no i egz ehhehe( wczesniej oblałem w Płocku )
Powiedzcie mi prosze jak najlepiej sie przygotowac do tego egzaminu - oczywiscie jutro ide poszukać szkoły gdzie wykupie jakies godziny icos sie poducze - choc jezdze samochodem bardzo duzo i jako taką wprawe mam i oswojony z ruchem tez jestem . Pozdrawiam aha powiedzcie mi jeszcze prosze czy z egz . na motor tez sie czeka strasznie długo jak na auto ? Czy jak moje papiery beda na 1 kwietnia to jak szybko moge miec kwit ?Pozdrawiam jeszcze raz serdecznie i od dzis jestem wiernym członkiem forum...Przemek vel BBrokers
BBrokers
Świeżak

Postprzez michalw80 » 14/3/2008, 21:41

Ja zdawałem pod koniec zeszłego sezonu, więc jeszcze na świeżo...

1. Przejedź się trasą egzaminacyjną kilka razy samochodem, aby się z nią oswoić
2. Jeżdząc samochodem przez kilka ostatnich dni przed egzaminem staraj się jeździć mocno przestrzegając przepisów - wiem, że brzmi to śmiesznie, ale nawyki codzienne kierowcy na pewno nie ułatwiają zdania egzaminu :), trzeba na chwilę spróbować nabrać nawyków egzaminacyjnych
3. dowiedz się, jak w twoim ośrodku egzaminowania jest z odwracaniem głowy i kierunkowskazami podczas robienia ósemki oraz jak posługiwać się kierunkowskazami skręcając na rondzie - w całej Polsce różnie uczą i różnie wymagają, dobrze jest się upewnić, jak jest u Ciebie.
4. weź własny motocykl (lub kolegi) i poćwicz ósemki - możesz je zrobić w szkole, ale tam z reguły uczą: "jedź Pan na jedynce bez gazu i wszystko będzie dobrze". Czasami jest, ale nie o to chodzi - jeśli silnik będzie zimny to trudno będzie Ci skręcać, lepiej poćwicz skręcanie z odrobiną gazu i lekkim przechyłem, poczujesz się pewniej na motocyklu.
5. Dodatkowo poćwicz hamowanie awaryjne zaczynając od bardzo małych prędkości i dochodząc do ok. 40 km/h (więcej i tak nie wymagają), koniecznie rób to właściwą techniką (tzn. zaczynasz delikatnie od hamulca przedniego, a po chwili gdy już ciężar przeniesie się na przednie koło domykasz klamkę na granicy przyczepności i hamujesz też tylnym). Szkoły też się często boją tego uczyć, bo nuż się wywalisz, a jest to ważny element, zarówno z punktu widzenia egzaminu jak i Twojego bezpieczeństwa (mojej małżonki nie nauczyli i się wywróciła na egzaminie, dobrze że wyszła z tego bez szwanku).
6. powodzenia :-))).
Michał
Kawasaki ER-5
michalw80
Świeżak

Postprzez BBrokers » 14/3/2008, 22:41

No dzięki serdeczne , co do tych nawyków to naprawde sa takie wyrobione niektóre i trzeba na to uważać a dziś trase sobie obejrzałem i nawet nawet :)) ogólnie 5 skrzyżowań w tym jedno rondo Ciekawi mnie ile bede czekał na egzamin jeśli już papiery dojdą
BBrokers
Świeżak

Postprzez zephyr47 » 15/3/2008, 08:03

długo...
zephyr47
Bywalec

Postprzez Pasterz_decybeli » 16/3/2008, 15:23

Mam pytanie, a właściwie kilka:
1 Jak trzeba włączać kierunkowskazy na placu manewrowym? - ósemka, pachołki etc...
2 Jakie obroty są ustawione w motocyklu? - na egzaminie kolegi były ustawione na 900obr/min co uniemożliwiało jazdę na ósemce bez dodania gazu. Na ósemce dość trudne jest manewrowanie gazem.
3 Na jakim pojeździe zdawaliście?
Gdyby Bóg popierał przedni napęd to chodzilibyśmy na rękach.
Pasterz_decybeli
Świeżak

Postprzez Pasterz_decybeli » 16/3/2008, 15:37

Mam pytanie, a właściwie kilka:
1 Jak trzeba włączać kierunkowskazy na placu manewrowym? - ósemka, pachołki etc...
2 Jakie obroty są ustawione w motocyklu? - na egzaminie kolegi były ustawione na 900obr/min co uniemożliwiało jazdę na ósemce bez dodania gazu. Na ósemce dość trudne jest manewrowanie gazem. (Na hondzie CBF250 fabrycznie ustawione są 1200)
3 Na jakim pojeździe zdawaliście?

Musze zrobić szybciutko prawko zanim wejdzie od 24 lat.
ProszÄ™ o odp.
Pozdrawiam na jednym kole.
Gdyby Bóg popierał przedni napęd to chodzilibyśmy na rękach.
Pasterz_decybeli
Świeżak

Powrót do Prawo

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości

na górê