Zobacz wÄ…tek - suzi vs yamaha
NAS Analytics TAG

suzi vs yamaha

Wszelkie dyskusje o motocyklach onroad.
Milośnikow enduro, crossu, skuterów motorowerów oraz motocykli o pojemności do 125 ccm zapraszamy do działów niżej.
_________

suzi vs yamaha

Postprzez motorbikepit » 7/3/2008, 23:56

witam

chcę zakupić motorek ( po wielu latach przerwy) wczesniej meczylem tylko powszechnie znane dwusuwy jak wsk, jawa, mz :)

Wracajac do sedna sprawy jeszcze niedawno rozwazalem tylko i wylacznie suzuki gs 500, z racji panujacych opini ze idealna dla poczatkujacych itd a pewnej kwesti moge sie za takiego uwazac jesli chodzi o jazde konkretnie takimi motocyklami, ale nie tak do konca bo swego czasu zeby sie pozjadalo na tych dwusuwach:)

a wiec zalety o ktorych wiecznie slysze to

- mala awaryjnosc
- niska cena
- idealne prowadzenie, wybacza bledy itd

jednak im wiecej czytam to tym bardziej sie zastanawiam bo jednak za jego slaba strone uchodza osiagi, zwlaszcza jak czasem czytam "predkosc v max 170 ) to stwierdzam ze chyba po tygodniu bedzie to juz dla mnie bedzie za wolny sprzet, a mozliwosci na kupno czegos mocniejszego bedzie brak ..

skoro v max bylaby w takich okolicach ( nie odbiegaloby to zbytnio od predkosci maksymalnej jawy 350 ;) )

to jaka by musiala tutaj byc ekonomiczna predkosc w trasie? 120 to chyba gora ?

a wiec z tej wlasnie przyczymy zaczalem sie rozgladac za czyms jeszcze innym, i tutaj mi wpadla w oko yamaha xj 600 diversion
TO o co chcialbym zapytac to przedewszystkim o osiagi, jak to sie ma w porownaniu do gs-a, czy jest naprawde odczuwalna roznica w kwesti

- przyspieszenie od zera do setki
- zero 150
v -max
i oczywiscie elastycznosc

no i jeszcze kwestia jakimi roznicami w spalaniu przejawia sie to,

z tego co czytam to wychodzi ze spalanie maja podobne
ok 4,5 - 5 trasa
i 6 - 6,5 miasto

oraz inne kwestie w czym moze byc gorsza yamaha badz tez lepsza, jesli chodzi o wyglad to chyba nikt mi tego nie musi mowic, z mojej strony to najwiekszy minus tego motoru w porownaniu do gs-a , ( fakt yamaha vj 600 N jest o niebo ladniejsza ale niestety cena mi nie bardzo pozwala ) szukam czegos do 5000-5500 pln.
I zastanawiajac sie pomiedzy tymi dwoma motorkami wpadla mi w oko jeszcze 3-cia opcja, motorek jeszcze z innego segmentu, nie dosc ze szybszy nawet od yamaszki sporo to jeszcze ladny na dodatek i mozna nie drogo kupic a mianowicie mam tutaj na mysli suzuki gsx 600 f .

I podobne pytania jak w porownaniu gs-a z xj-jka tylko tutaj bardziej mi chodzi o porownanie xj-ki z gsx-em .

Przedewszystkim z racji sporo wiekszej mocy moje postawowe pytania to

- spalanie gsx-a
- moziwosci jazdy turystycznej , czy nie jest to za meczace
- oraz osiagi

mam nadzieje ze komus bedzie sie chcialo przeczytac co napisalem i odpowiedziec, pozdrawiam :)
motorbikepit
Świeżak

Postprzez dambandit » 8/3/2008, 00:30

Sie rozpisał .

Twój budrzet za duzy nie jest . Moim zdaniem wszystko bedzie dobre byle znalazł byś cos w dobrym stanie . Polecam jeszcze honde cb 500 . Mało pali , jest wygodna , i bezawaryjna .
był suzuki bandit 600n będzie ......
dambandit
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez MadboY » 8/3/2008, 01:39

GSem spokojnie w trasie mozesz leciec 140-150 przy spalaniu niecalych 5L/100km.

A patrzac na doswiadczenie to GSXF mysle ze bylby idealny. Tylko nie wiem czy 5k PLN to nie troche za malo na zadbany egzemplarz.
Jazda na moto to najprzyjemniejsza rzecz jaką można robić w ubraniu ;)
MadboY
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez motorbikepit » 8/3/2008, 09:46

budżet nie powala to fakt, ale co poradzic, nie chce spedzic kolejnego sezonu na rowerze :)

Na pewno predzej znalezc utrzymana xj-ke czy gs-a w tej cenie, chociaz zadziwilem sie jak dużo jest w ogloszeniach mocniejszych sprzetow do tej suky, tylko pytanie ile z nich jeszcze pojezdzi:)

a moglbym uzyskac jakies namacalne porownanie o ktre prosilem,

czyli suzuki gs 500 vs yamaha xj 600 diversion

oraz yamaha xj 600 diversion vs suzuki gsx 600 f

do danych katalogowych nie ma mnie co odsylac bo je dobrze znam, dane podane przez sprzedajacych w ogloszeniach sa przerozne zarowno co do spalania jak i osiagow wiec wolalbym uzyskac jakies informacje od osób ktore wiedza to z dowiadczenia .

pozdrawiam
motorbikepit
Świeżak

Postprzez palgumeniedusze » 8/3/2008, 10:55

predkosc max nie jest najwazniejsza w motocyklu wiec sie tym nie kieruj.......a motocykle pala tyle ile musza :D
habba babba!
palgumeniedusze
Stały bywalec

Postprzez motorbikepit » 8/3/2008, 11:37

palgumeniedusze napisał(a):predkosc max nie jest najwazniejsza w motocyklu wiec sie tym nie kieruj.......a motocykle pala tyle ile musza :D

hmm, no cóż za pomocna informacja ...

każdy się kieruje tym co uwaza za sluszne, wystarczajaco jezdzilem zeby wiedziec co oprocz tego jest ważne, ale reszte zweryfikuje sobie podczas jazdy probnej a teraz chce wiedziec to o co pytam .

jesli sa dwa motocykle z czego jeden jest slabszy a do tego zrobie na nim miesiecznie kilkaset km mniej bo wiecej pali to mysle ze jest to istotne , nie kupuje tylko po to zeby ladnie wygladal tylko zeby miec z jazdy jak najwiecej przyjemnosci, a predkosc maks tez tutaj ma znaczenie, oraz osiagi .

a nadal nic konkretnego sie nie dowiedzialem :/

no poza info ze mozna gs-em w trasie 140/150 bez przekroczenia spalania 5 l/00 za co dziekuje .
motorbikepit
Świeżak

Postprzez palgumeniedusze » 8/3/2008, 15:16

robisz tak..... www.google.pl wpisujesz nazwe danego modelu i dopisujesz dane techniczne i masz wszytko..... genialne co nie? :D ja ci to nawet ułatwie http://bluebox.zary.com.pl/moto_info/te ... o_dane.htm prosze!
habba babba!
palgumeniedusze
Stały bywalec

Postprzez icid » 8/3/2008, 16:55

W osiągach nie ma naprawde żadnej różnicy więc co byś nie wybrał będzie praktycznie tak samo przyśpieszało a wskazówka zatrzyma sie w okolicach 180km/h w xj 600 i tak samo w gs 500. Myśle że gs 500 powienien być odrobine tańszy w serwisowaniu ze względu na genialną w swojej prostocie budowe :D
icid
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez cezare » 8/3/2008, 16:56

palgumeniedusze napisał(a):.a motocykle pala tyle ile musza :D

mój nigdy nie spalił więcej niż wlałem ......
cezare
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez .OUTLAW. » 8/3/2008, 17:43

yamaha fajniejsza ma 4 gary
[img:bfb38c4572]http://img155.imageshack.us/img155/9649/outlawfl6cc8.jpg[/img:bfb38c4572] | najlepszy portal motocyklowy: www.scigacz.pl
.OUTLAW.
Świeżak

Postprzez motorbikepit » 8/3/2008, 18:47

pytam bo w opisach niektorych gs-ek widzialem ze 165, 170 max , a to juz nie wiele.

czyli to jest standarwdoa xj czy nie ? ta na pozniszym filmiku

http://pl.youtube.com/watch?v=PQfD1difHAk
motorbikepit
Świeżak

Postprzez .OUTLAW. » 8/3/2008, 19:28

za dużo z niej nie widać :o
[img:bfb38c4572]http://img155.imageshack.us/img155/9649/outlawfl6cc8.jpg[/img:bfb38c4572] | najlepszy portal motocyklowy: www.scigacz.pl
.OUTLAW.
Świeżak

Postprzez icid » 8/3/2008, 19:41

Raczej standardowa, Gs 500 jak w dobrym stanie też poleci podobnie.
icid
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez motorbikepit » 9/3/2008, 01:59

.OUTLAW. napisał(a):za dużo z niej nie widać :o

czego nie widać?

100 km/h w 5 sek

150 km/h w 15

v -max 190 km/h w 30

wiadoma sprawa ze licznik moze troszke zanizac z predkoscia rzeczywista, ale jak ktos jezdzil taka yamaszka to moze potwierdzic czy mial podobnie, na tym fo ktos pisal ze mu smigala 170 a jak wrzucil 6-ty bieg to spadala do 160 wiec to by byla rozbierznosc spora, ale stawiam ze miala jakas zajezdzonÄ… albo zle wyregulowanÄ… .

a czy podbona w gs to wlasnie pytam bo w ogloszeniach sprzedajacy pisza czasem ze 164, 170, 175 jeden mi potwierdzil, a chyba wiadome by sie wydawalo ze nikt nie bedzie zaniżał sprzedajac moto wiec chce wiedziec czy w tych ich juz silnik pada, czy zmienona zebatka, czy po prostu tylko tyle smiga nawet dobra gs-ka

a ma ktos moze jakies doswiadczenie ze spalaniem gsx 600 f?

pozdrowionka
motorbikepit
Świeżak

Postprzez MadboY » 9/3/2008, 04:46

GSem lecialem licznikowe 170 z groszem i jeszcze by troche pociagnal (mysle ze te 180) ale mialem stary napeda i szkoda mi zycia bylo. Powyzej 150 dynamika w GS500 jest zerowa, ale to normalne - jak we wszystkich moto przy predkosciach bliskich maxymalnej.
Jazda na moto to najprzyjemniejsza rzecz jaką można robić w ubraniu ;)
MadboY
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Labiss » 9/3/2008, 09:09

To,że liczniki zaniżają wie każdy.Stwierdzić to można nawet po danych technicznych motocykli.
Przykładowo - rłan leci 300 km/h bez problemu,a dane techniczne pokazują jedynie 270 km/h.

Wniosek jest prosty - producenci mierzą prędkość dokładnie.Fotoradarem pewnie,albo jeszcze czymś dokładniejszym.
kretyn jakich mało
Labiss
MEGA TROLL

Powrót do Motocykle

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 28 gości

na górê