homologacja
• Strona 1 z 1
homologacja
mam pytanie czy można quada bez homologacji zrobić na quada z homologacja po prostu zamontować kierunki i potem go zarejstrować bardzo bym był wdzięczny za odpowiedz .
killer.,;/[
- ki_ller
- Świeżak
Homologacji jako takiej nie da się zrobić.
Możesz pojazd przystosować do ruchu, montując kierunkowskazy,światła,sygnał..itp.. potem jedziesz na przegląd zerowy w okręgowej stacji diagnostycznej i tam facet sprawdza czy wszystko jest ok, dalej do wydziału komunikacji i rejestrujesz jako pojazd samochodowy innej kategorii.
Wydaje się proste..ale dużo zależy od urzędników którzy do tej pory w większości wydziałów komunikacji nie wiedzą co to jest quad i jak go klasyfikować, więc jeżeli nie wiedzą to mówią po prostu że się nie da..
Ja osobiście zarejestrowałem już dwa quady w ten sposób.
Możesz pojazd przystosować do ruchu, montując kierunkowskazy,światła,sygnał..itp.. potem jedziesz na przegląd zerowy w okręgowej stacji diagnostycznej i tam facet sprawdza czy wszystko jest ok, dalej do wydziału komunikacji i rejestrujesz jako pojazd samochodowy innej kategorii.
Wydaje się proste..ale dużo zależy od urzędników którzy do tej pory w większości wydziałów komunikacji nie wiedzą co to jest quad i jak go klasyfikować, więc jeżeli nie wiedzą to mówią po prostu że się nie da..

Ja osobiście zarejestrowałem już dwa quady w ten sposób.
- romulus
- Świeżak
Quada rejestruje sie napewno jako samochod i mozna nim jezdzic bez kasku!
a co do nie homologowanych to raczej nie mozna,takie jest moje zdanie,bo sprzedawca nie wwystawil certyfikaty ze jest przystosowany do ruchu miejskiego..
a co do nie homologowanych to raczej nie mozna,takie jest moje zdanie,bo sprzedawca nie wwystawil certyfikaty ze jest przystosowany do ruchu miejskiego..
-
mastero33 - Bywalec
Quada rejestrujesz jako pojazd samochodowy inny a nie jako samochód.
Oczywiście bez kasku możesz jeździć po ulicach ale dla własnego bezpieczeństwa lepiej go posiadać
. I tak jak pisałem wcześniej po uzbrojeniu quada bez homologacji w siatła,kierunki itp. diagnosta wystawia ci świstek który stwierdza, że pojazd spełnia wszystkie wymogi aby pojazd mógł poruszać się po drogach publicznych.
Oczywiście bez kasku możesz jeździć po ulicach ale dla własnego bezpieczeństwa lepiej go posiadać

- romulus
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość