FZ1 Fazer Francja

Chcesz kupić swój pierwszy lub kolejny motocykl. Nie wiesz jak wybrać. Zadaj pytanie tutaj.
Pytania o enduro, cross-y, skutery, motorowery, motocykle o pojemności do 250 ccm odpowiednio w działach niżej.
_________
Moderują: Black-Ghost, Boshi, Rosiboj, Lagiboy

Moderatorzy: Walenty, lagiboy, Landryss25, kravec, andy7, Boshi, Movi, Czester, rosiboj, Black-Ghost

FZ1 Fazer Francja

Postprzez Dbidzi » 9/5/2018, 17:39

Hej, przymierzam się do zakupu FZ1 z owiewką. Znalazłem taką która mnie interesuje w niedalekiej odległości od siebie. Wszystko byłoby super pięknie ale mam pewno wątpliwości. Mianowicie motocykl sprowadzony jest z Francji (4 lata temu, obecnie jeździ nim 2 właściciel w PL).
Jak wiadomo we Francji motocykle są dławione do +-100 kucy, właściciel mówi że nigdy nie jechał więcej niż 220 i ogólnie nic mu o blokadach nie wiadomo. Wiem że są 2 opcje sprawdzenia czy blokada jest czy jej nie ma- hamownia albo sprawdzenie vmax. Opcja 1 to niemały koszt a opcja 2 raczej nie jest zbyt rozsądna na jeździe próbnej na nie swoim motocyklu.
Pytanie czy istnieje możliwość sprawdzenia tego w jakiś inny sposób? Albo ogólnie czy macie doświadczenia z odrobinę mocniejszymi motocyklami z Francji i jak to wygląda, czy zazwyczaj Francuzi ściągają blokadę u siebie czy też raczej wszystko co do nas przyjeżdża z ich kraju jest zdławione?[/b]
Dbidzi
Świeżak
 
Posty: 26
Dołączył(a): 4/6/2014, 14:09


Re: FZ1 Fazer Francja

Postprzez ChaoticBiker » 10/5/2018, 09:22

Francuzi, wbrew mitowi rozpowszechnianemu przez polskich sprzedawców, nie za czesto sciagali ograniczniki u siebie ze wzgledu na koszty ubezpieczenia.
Zmienilo sie to po 2016, gdy zlikwidowano ten zasrany limit do 100 koników, wtedy wszyscy mechanicy byli oblozeni robota, wiec dla motocykli wyprodukowanych w 2016 lub pozniej moc jest pelna, i mysle ze dla 90% maszyn, ktore byly we Francji po 2016 roku moc tez jest odblokowana.
Wiec generalnie - motocykl sciagniety z Francji przed 2016 prawdopodobnie nie ma sciagnietej blokady
Motocykl sciagniety z Francji po 2016 raczej ma blokade zdjeta.

Ale do sedna.
W FZ1 z tego co szybko wyguglalem w internetach to tylko sie ECU zmienia/ flash robi, wiec nawet jakby co to nie powinno byc problemu z usunieciem, koszt to jakies 250EUR.
Avatar użytkownika
ChaoticBiker
Stary Wyjadacz
 
Posty: 419
Dołączył(a): 16/11/2007, 18:05
Lokalizacja: Edinburgh

Re: FZ1 Fazer Francja

Postprzez Dbidzi » 10/5/2018, 17:18

Z tego co czytałem a szukałem dość głęboko to różnie z odblokowaniem bywa, w niektórych egzemplarzach jest to bardzo proste i możliwe do zrobienia spokojnie w domu ale z niektórymi był problem nawet na serwisach.
Tak czy inaczej na chwilę obecną najważniejszą informacją dla mnie jest czy ta blokada jest czy jej nie ma. Jeśli jest to automatycznie rezygnuję z zakupu tego egzemplarza, wolę poczekać/pojechać dalej/dołożyć trochę pieniędzy i mieć motocykl o takiej mocy jaka być powinna bez zbędnego kombinowania.
Tak mi jeszcze przyszło do głowy czy istnieje możliwość sprawdzenia tego poprzez rozbujanie FZ1 do maksymalnych obrotów na pierwszym biegu podczas jazdy testowej i obserwowanie Vmax (powinien być około 140 z tego co szukałem na YT). Logiczne wydaje się że przy ograniczonej mocy będzie on niższy. Ma to sens czy nie działa w ten sposób? :roll:
Dbidzi
Świeżak
 
Posty: 26
Dołączył(a): 4/6/2014, 14:09

Re: FZ1 Fazer Francja

Postprzez jasnoksieznik » 10/5/2018, 19:59

Czyli nie wiesz, jaka jest blokada, ale pytasz się, jakie są jej efekty?

To se ne da.

Po prostu rozważając ten motocykl, załóż sobie, że jest jakieś ryzyko, że ileś będziesz musiał dodatkowo wydać na zdjęcie blokady. Jeśli wartość oczekiwana ciągle jest atrakcyjna, to czemu nie?
BMW -> KTM. Mogę mieć spaczenie zawodowe.
Avatar użytkownika
jasnoksieznik
Stały bywalec
 
Posty: 1232
Dołączył(a): 15/2/2013, 12:36
Lokalizacja: Monachium

Re: FZ1 Fazer Francja

Postprzez ChaoticBiker » 11/5/2018, 09:37

blokada nie ogranicza predkosci maksymalnej, a moc :) Wiec Twoje niecne plany czy januszowe sposoby sprawdzania blokady poprzez krecenie kolem w miejscu czy na drodze na nic sie tu nie zdadza. Najlepiej zabrac motocykl na hamownie....
Avatar użytkownika
ChaoticBiker
Stary Wyjadacz
 
Posty: 419
Dołączył(a): 16/11/2007, 18:05
Lokalizacja: Edinburgh


Powrót do Chcę kupić motocykl - kat A

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

na gr