Buty damskie Sidi czy Alipny
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Buty damskie Sidi czy Alipny
Witam
Piszę ponieważ zastanawiam się nad zakupem butów motocyklowych Alpinestars lub Sidi
Dużego budżetu nie mam ale i tak wolę się poradzić najpierw, zastanawiam się nad zakupem butów Sidi vertigo lub Alpinestars smx6, jak myślicie które byłby korzystniejsze przymierzałam oba rodzaje i alpiny są wygodniejsze ale za to słyszałam że sidi się nie rozejdą. Prosiłabym o opinie na temat tych dwóch modeli.

Piszę ponieważ zastanawiam się nad zakupem butów motocyklowych Alpinestars lub Sidi
Dużego budżetu nie mam ale i tak wolę się poradzić najpierw, zastanawiam się nad zakupem butów Sidi vertigo lub Alpinestars smx6, jak myślicie które byłby korzystniejsze przymierzałam oba rodzaje i alpiny są wygodniejsze ale za to słyszałam że sidi się nie rozejdą. Prosiłabym o opinie na temat tych dwóch modeli.

- tyn2ka
- Świeżak
Ani jedne ani drugie,
proponuje dozbierac i kupic Daytona Gore-Tex. model jest drugorzedny

| | https://www.youtube.com/channel/UCIhJl1 ... TGw/videoskuluem123 napisał(a):...Nie da się zrobić przekrętu w urzędzie ?
- andy7
- Moderator
andy7 napisał(a):Ani jedne ani drugie,
I używać w charakterze kaloszy

Dziewczyna ma Sidi Vertigo Lei. Buty dosyć pancerne, przez średnio wygodne jeśli planujesz urządzać spacery po zejściu z motocykla. Przez te pare lat odkąd je posiada nic się z nimi nie wydarzyło. Na pewno lepiej wykonane od smx5, które mam ja. Fabryki te same więc od smx6 skoku jakościowego bym się nie spodziewał.
-
SEPKOSKY - Świeżak
Też mam SMX5 i szału jeśli chodzi o ochronę nie ma, za to są mega wygodne. Jeśli planujesz dłuższe spacery po zejściu z moto to brałbym alpiny, słyszałem że model SMX6 jest znacznie poprawiony. Jeśli tylko do jazdy to brałbym sidi, chociaż kumpel miał vertigo i mówi że ze względu na duży, wystający ochraniacz pięty musiał schodzić z moto żeby rozłożyć podnóżkę
Mnie by to wku..iało 

-
SlowMotion - Świeżak
[quote="RSSSS"]Bierz wygodniejsze.
P.S. Wrzuć swoją fotkę, będzie nam łatwiej doradzić
[/quo
To w takim razie chyba postawię na alpiny bo są one wygodniejsze jak przymierzałam a nie będę w tych butach tylko jeździła.
A w czy tu ma pomóc moje zdjęcie?
P.S. Wrzuć swoją fotkę, będzie nam łatwiej doradzić

To w takim razie chyba postawię na alpiny bo są one wygodniejsze jak przymierzałam a nie będę w tych butach tylko jeździła.
A w czy tu ma pomóc moje zdjęcie?

- tyn2ka
- Świeżak
SEPKOSKY napisał(a):I używać w charakterze kaloszy. Prawda jest taka, że membrana gore-tex działa właściwie ( odprowadza parę wodną) przy dużej różnicy temperatur
Pan to sie znasz na tych maszynach, ale tych co najwyzej do szycia

Wez sobie chopczyku troche poczytaj na temat membrany, zo normalnie zal odbyt sciska jak sie te Twoje wypociny czyta

| | https://www.youtube.com/channel/UCIhJl1 ... TGw/videoskuluem123 napisał(a):...Nie da się zrobić przekrętu w urzędzie ?
- andy7
- Moderator
andy7 napisał(a):SEPKOSKY napisał(a):I używać w charakterze kaloszy. Prawda jest taka, że membrana gore-tex działa właściwie ( odprowadza parę wodną) przy dużej różnicy temperatur
Pan to sie znasz na tych maszynach, ale tych co najwyzej do szycia![]()
Wez sobie chopczyku troche poczytaj na temat membrany, zo normalnie zal odbyt sciska jak sie te Twoje wypociny czyta
Ale jakieś konkrety Andy, czy jest inaczej bo ty tak mówisz? Generalnie do tematu nic nie wniosłeś tylko pie.....sz trzy po trzy.
-
SEPKOSKY - Świeżak
ja brałem bez perforacji, dłużej wytrzyma w razie deszczu, poza tym w moich smx plus wentylacja jest na tyle dobra że nawet jak jest gorąco to wystarczy się rozpędzić żeby solidnie przedmuchało stopy.
black matt=grey (color by honda)
-
lagiboy - Moderator
generalnie to pieprzysz jesli chodzi o gore, masz ciuchy z ta membrana? ja mam wszystkie od butow po rekawice i juz nie kupie tekstyliow bez gore .... jezdzilem w tych ciuchach w ulewie (i to nie 20 km a 650 km), w upalach, w roznicach temperatur ok 28 stopni i nie zarejestrowalem dyskomfortu.
jedyny przypadek kiedy gore sie nie sprawdzi to jak sobie fundzielniesz rekawice z gore i grzane manetki ... przy niskiej temp grzane manetki spowoduja otwarcie membrany i bedzie pizgalo Ci po wierzchu dloni
jedyny przypadek kiedy gore sie nie sprawdzi to jak sobie fundzielniesz rekawice z gore i grzane manetki ... przy niskiej temp grzane manetki spowoduja otwarcie membrany i bedzie pizgalo Ci po wierzchu dloni
Twoj podpis jest za dlugi
-
leff - ZlyCzlowiek
Panowie ale przesadzacie- pisze dziewczyna że budżet ma ograniczony. Pisze że przymierzała i Alpiny były wygodniejsze. Pyta o 2 porównywalne modele- odpowiedź jest prosta- bierz S-MX-6, a jak możesz to poczekaj jeszcze z 2 miesiące na wyprzedaże- wyrwiesz je taniej, może nawet uda się model z membraną.
Bez jaj już z tymi membranami- nie każdy zasuwa mimo pogody, nie każdy wypuszcza na wojaże jak Wy
. Choć wiadomo że przyjdzie moment kiedy by się one przydały.
Perforowane raczej nie.
Bez jaj już z tymi membranami- nie każdy zasuwa mimo pogody, nie każdy wypuszcza na wojaże jak Wy

Perforowane raczej nie.
-
kravec - Administrator
leff napisał(a):generalnie to pieprzysz jesli chodzi o gore, masz ciuchy z ta membrana? ja mam wszystkie od butow po rekawice i juz nie kupie tekstyliow bez gore .... jezdzilem w tych ciuchach w ulewie (i to nie 20 km a 650 km), w upalach, w roznicach temperatur ok 28 stopni i nie zarejestrowalem dyskomfortu.
Hehehe kolejny specjalista od goretexu. To nie szyberdach, żeby ci się tam coś otwierało pod wpływem temperatury. Membrana goretex ma mikropory (dla ciemnych mas i Andego - takie małe dziury), które są większe od cząsteczek pary wodnej, a mniejsze od cząsteczek wody. Słowem para wychodzi, woda nie wchodzi. Im mniejsza różnica temperatur, czyli większa temperatura na zewnątrz, czyli więcej pary wodnej w powietrzu, czyli mniejsza różnica ciśnień po obu stronach membrany, czyli mniejsza skuteczność odprowadzania potu ze skóry. Oznacza to mniej więcej tyle, że to co pod goretexem wypocisz w upały pod nim zostaje. Dziękuje.Dobranoc. (w kurtkach są rozpinane nawiewy, które niwelują ten problem, w butach już niekoniecznie)
-
SEPKOSKY - Świeżak
nie odpowiedziales na pytanie madralo .... dla Twojej wiedzy, nie chodzi o roznice temperatur a o cisnienie osmotyczne ... reszte sobie wygooglaj zanim znowu bedziesz pisal o czyms o czym nie masz pojecia ..... przy wysokiej temp masz duze stęzenie pary wodej w srodku, male na zewnatrz ... membrana oddycha ... jakos to, ze przy temp. ok 45 stopni stopy w butach z gore mialem suche a nie tylko jezdzilem na moto ale i sporo chodzilem ....... kontynuujac, grzane manetki, suche zimne powietrze, podgrzane rece, ktore wydalaja pot .. transport na zewnatrz wiloci i przenikanie zimna do srodka ...
Twoj podpis jest za dlugi
-
leff - ZlyCzlowiek
Ty widzę wygooglałeś i wuja zrozumiałeś. Tak chodzi o ciśnienie osmotyczne, o czym napisałem "... czyli mniejsza różnica ciśnień po obu stronach membrany, czyli mniejsza skuteczność odprowadzania potu ze skóry...". Jeszcze coś palcem pokazać?
Przyznam, że ciągu myślowego z rękawicami nie jestem w stanie zrozumieć. Czy chodzi o:
1. Po to człowiek się poci, żeby się schłodzić?
2. Jak jest zima to musi być zimno?
A kiedy siÄ™ ta membrana otwiera?
Przyznam, że ciągu myślowego z rękawicami nie jestem w stanie zrozumieć. Czy chodzi o:
1. Po to człowiek się poci, żeby się schłodzić?
2. Jak jest zima to musi być zimno?
A kiedy siÄ™ ta membrana otwiera?
-
SEPKOSKY - Świeżak
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Powrót do Akcesoria motocyklowe
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości