Pierwszy motocykl
• Strona 1 z 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Pierwszy motocykl
Witam Serdecznie,
ukończyłem kurs na prawo jazdy kat. A posiadam od 12 lat kat. B i pokonuję rocznie około 70 tyś. km samochodem. Od roku zakochałem się w motocyklach, a szczególnie w jednym z nich Yamaha R1 motor moich marzeń. Jestem w tej dobrej sytuacji, ze mogę pozwolić sobie na zakup nowego takiego motoru, jednak czytając różne opinie nie wiem czy to rozsądny wybór? Oglądałem różne motocykle czytałem o nich jednak jedyny, który mi sie podoba jest R1. Powiedzcie czy mając 12 letnie doświadczenie bogate w liczbę przejechanych km i ani jednego wypadku z mojej winy dodam jeszcze rozsądek na drodze czy dam radę okiełznać ten sprzęt?Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi.
ukończyłem kurs na prawo jazdy kat. A posiadam od 12 lat kat. B i pokonuję rocznie około 70 tyś. km samochodem. Od roku zakochałem się w motocyklach, a szczególnie w jednym z nich Yamaha R1 motor moich marzeń. Jestem w tej dobrej sytuacji, ze mogę pozwolić sobie na zakup nowego takiego motoru, jednak czytając różne opinie nie wiem czy to rozsądny wybór? Oglądałem różne motocykle czytałem o nich jednak jedyny, który mi sie podoba jest R1. Powiedzcie czy mając 12 letnie doświadczenie bogate w liczbę przejechanych km i ani jednego wypadku z mojej winy dodam jeszcze rozsądek na drodze czy dam radę okiełznać ten sprzęt?Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi.
Pozdrawiam
- Bartek 1976
- Świeżak
litrowy motocykl to juz sprawa dla bardziej doświadczonych... Na początek kup sobie max jakas 600tke.
a doswiadczenie z auta pozwoli ci jedynie wiedziec jak moga sie zachowywać kierowcy z puszek w stosunku do ciebie , bo auto i motor nie maja wiele wspólnego w jezdzie..
krótko mowiac r1 nie dla laika który nie mial nigdy do czynienia z moto.
A co do kupna nowego to nie wiem czy to sie bedzie opłacać. Nowy litrowy motocykl do wydatek 42-46tyś a roczny motor z malym przebiegiem mozna kupic za 30.
a doswiadczenie z auta pozwoli ci jedynie wiedziec jak moga sie zachowywać kierowcy z puszek w stosunku do ciebie , bo auto i motor nie maja wiele wspólnego w jezdzie..
krótko mowiac r1 nie dla laika który nie mial nigdy do czynienia z moto.
A co do kupna nowego to nie wiem czy to sie bedzie opłacać. Nowy litrowy motocykl do wydatek 42-46tyś a roczny motor z malym przebiegiem mozna kupic za 30.
Ducati forza.
- Kraker
- Świeżak
Liczy sie to co masz w głowie nie chce ciebie krytykować ale z racji w ubogość w dośiwadczenie w prowadzeniu moto zaliczysz glebe w 90% co jest prawie nie uniknione nawet jak będziesz uważał zdaży ci sie. A czywarto rozbić motor za 43 tys? wiedz ze za sam komplet plastików zaśpiewają ci 10 tys jak chcesz nowe R1 to nie motor dla ludzi z wybujałą wyobraźnią ani spokojnych 40 latków tym motorem sie nie da jechać wolno spokojnie rozważ co kupujesz to mozę być takrze wybór między zyciem a śmiercią jadąc tym jesteś jedną nogą w grobie... Zycze ci najleprzego i zbierania doświadczeń oby miłych pozdro....
Bóg stworzył człowieka po to żeby jeździł motorem 

-
VCO - Świeżak
Co mam zrobić kiedy zaden inny mi się nie podoba, czy naprawdę nie da się nauczyc jeździć na r1?
Pozdrawiam
- Bartek 1976
- Świeżak
Nie no:D stary da sie da ale w twoim przypadku musisz cholernie uważać to jest jak z samolotem. Jak byś był pierwszy raz i umiał obsługiwać samolot to nic nie daje jak nie wiedział byś jak go prowadzić jak zachowa sie podczas londowania tak samo jak R1 zachowa sie na winklu pod oddaniu gazu lub podczas chamowania trzeba ja wyczuć jak każde moto samolot też pozatem w samolocie masz serje wskazników informujacych cie o wszystkim a w moto musisz polegać na sobie i swoich umiejętnościach musisz wycwiczyc pewne odruchy które skutecznie ci pozwola na opanowanie motocykla w trudnych sytuacjach moze być np taka sytuacja że lecisz w lesie fjanie wszystko 150 na budziku a wlatujesz z lasu podmuch wiatru i siedzisz w rowie oby tylko w rowie... lub jesien kupa lisci głupia sarna wybiega na ulice i co wtedy chamulce na sztywno bez wyczucia poslizg na lisciach i co gleba
Yamaha TZR 50 wygląda jak mniejsza R1
Ale nie róbmy zartów chociarz jak byś nabrał doświadczenia na 125 czy 500 nie było by źle
Przed zakupem R1 poproś kogoś zeby ciebie nieco szybciej przewiózł tym motorem czy chociarzby R6 wtedy wyrobisz sobie do niego respekt i swoje zdanie
Yamaha TZR 50 wygląda jak mniejsza R1

Ale nie róbmy zartów chociarz jak byś nabrał doświadczenia na 125 czy 500 nie było by źle
Przed zakupem R1 poproś kogoś zeby ciebie nieco szybciej przewiózł tym motorem czy chociarzby R6 wtedy wyrobisz sobie do niego respekt i swoje zdanie

-
VCO - Świeżak
bartek - raz nie sluchaj VCO, bo on jest takim forumowym trolem
, dwa ze jest juz temat co na pierwsze moto, wiec ten teamt niepotrzebnie zakladales.
co do r1 to zrobisz jak chcesz, jednak na twoim miejscu nie kupilbym nowej litrowki jesli nie mialbym doswiadczenia. tak naprawde to bedziesz sie tylko meczyl z tym motnogiem. lepiej wybierz 600, np r6
pozdro

co do r1 to zrobisz jak chcesz, jednak na twoim miejscu nie kupilbym nowej litrowki jesli nie mialbym doswiadczenia. tak naprawde to bedziesz sie tylko meczyl z tym motnogiem. lepiej wybierz 600, np r6
pozdro
Na kolana chamy !
-
Leitho - VIP Ścigacz.pl
Może się myle, ale czy nie jest tak, ze zarówno R1 jak taki np GS 500 maja dwa koła i podlegają one takim samym prawom fizyki?? Oczywiste jest, ze silnik Yamaszki to istny potwór, ale przecież da się ostrożnie postępować z manetką
Moje zdanie jest takie, ze jak czlowiek ma poukładane w głowie i stac go na R1, to niech sobie kupi, jego sprawa. To tak samo jak ludzie kupują samochody typu Lamborghini czy Ferrari. Kupują je, bo mają pieniądze i nikt nie mówi im, że to jest za mocne, albo, ze jest niebezpieczne. Takie jest prawo ludzi majętnych, że pozwolic sobie mogą na wszystko czego zapragną. Przecież wszystko jest dla ludzi, tylko trzeba korzystac z tego z głową. Odrazu zaznaczam, nie besztajcie mnie, chciałem tylko wyrazić swoje zdanie, a jeżeli ktoś ma jakieś obiekcje, to dawac na priva.
PS. Gdzie się Piter Stunter podziewa??

PS. Gdzie się Piter Stunter podziewa??

http://www.gandalf.riderblog.pl | zapraszam
-
Gandalf - Świeżak
ale on nie chce litra, tylko mu sie design podoba r1, jakby bylo 250 to nie wazne, chodzi o design 

Oprogramowanie dla gastronomii i hotelarstwa (otwórz link)
programy dla gastronomii (otwórz link)
Program do restauracji i hotelu (otwórz link)toshiba g900 (otwórz link)
kasy fiskalne sklep internetowy (otwórz link)
(otwórz link)

-
simonw - Mieszkaniec forum
Chłopaku dla mnie czy weźmiesz sobie R1 czy nawet R6 świeżo po kursie oznacza tylko jedno że przeczytam za chwile twój nekrolog z opisem wypadku gdzieś na onecie, ludzie przecież doświadczenie z jazdy samochodem nie przekłada sie na umiejętności prowadzenia motoru, przesiądź sie ze swojego samochodu do bolidu Kubicy to zajedziesz dokładnie w to samo miejsce co R1 ja jeżdże 5 lat (w sumie 8 lat ale nie licze rometa czy MZ tylko japońce)i mam piąte moto i jeszcze nie czuje sie na siłach żeby wsiadać na 180 konną R1. Tzn oczywiście że dałbym rade nią pojechać ale nie wiem co by było gdybym próbował wykorzystać jej możliwości w pełni. Powiem jedno ŻA-ŁO-SNE głupota ludzka nie zna granic żeby wogóle zadawać takie pytania ludzią którzy jeżdżą od ,,zawsze" Masz kase kupuj nawet nową hayabuse zabji sie oby nie jeszcze kogoś i średnia ilorazu inteligencji sie podniesie.
Ostatnio edytowano 8/10/2007, 19:13 przez icid, łącznie edytowano 2 razy
-
icid - VIP Ścigacz.pl
Pisze tak właśnie dlatego że ostatnio czytałem o pajacu któremu bogaty tata kupił R1 na 18 urodziny też był po kursie i zakończył moto kariere pierwszego dnia czołowym z autobusem bo sie nie wyrobił w łuku pewnie nie zauważył że ma ze 180 na budziku. Świeć panie nad jego duszą i duszami innych kretynów. Na 600 to możesz sie przesiadać po przejechaniu z 10 tys km jakąś 250 i prżesiadke na tysiąca tak po 2 sezonach na 600 jak poczujesz że brakuje jej już mocy do twoich umiejętności. pozdr.
-
icid - VIP Ścigacz.pl
VCO napisał(a): tym motorem sie nie da jechać wolno spokojnie rozważ co kupujesz to mozę być takrze wybór między zyciem a śmiercią jadąc tym jesteś jedną nogą w grobie...
VCO - co ty @#$%^ chrzanisz za głupoty!
Bartek 1976 - nie słuchaj filozofów z piaskownicy tylko spełnij Bracie swoje marzenia! [/b]
1. Romet ogar 200 (1989r.)
2. Kawasaki gpz 500s (1994r.)
3. Honda cbr600 F4i sport (2001r.)
4. Suzuki GSX-650F - nówka sztuka na dotarciu
...FJR1300 - my dream (może jak się zestarzeję...)
Nie Jedź Szybciej Niż Twój Anioł Stróż Potrafi Latać
2. Kawasaki gpz 500s (1994r.)
3. Honda cbr600 F4i sport (2001r.)
4. Suzuki GSX-650F - nówka sztuka na dotarciu
...FJR1300 - my dream (może jak się zestarzeję...)
Nie Jedź Szybciej Niż Twój Anioł Stróż Potrafi Latać

-
xatt - Świeżak
Prosze cie xatt przez takich gości jak ty, bo nie chce używać brzydkich słów są tylko wypadki. Koleś tu wchodzi i rzuca pytanie typu kupiłem wczoraj narty czy myślicie że moge zjechać z Monteverest, pewnie że możesz i weż ze sobą xatta.xatt napisał(a):VCO napisał(a): tym motorem sie nie da jechać wolno spokojnie rozważ co kupujesz to mozę być takrze wybór między zyciem a śmiercią jadąc tym jesteś jedną nogą w grobie...
VCO - co ty @#$%^ chrzanisz za głupoty!
Bartek 1976 - nie słuchaj filozofów z piaskownicy tylko spełnij Bracie swoje marzenia! [/b]

-
icid - VIP Ścigacz.pl
heh i zaczyna się cyrk, zauważyłem że w takich tematach lepiej nic nie mówić żeby nie wpadać w konflikt z innymi
Icid to porównanie Ci wyszło przyznaje

Icid to porównanie Ci wyszło przyznaje

<b>Life begins at 200km/h!!!!</b>
było gsx600f, było ZX12R
, jest V-Strom 650 AK8 
było gsx600f, było ZX12R

-
mar111cin - VIP Ścigacz.pl
nie no jasne, mozesz poprosic w serwisie zeby Ci ja zdlawili do 60-80 koni co i tak jest za duzo jak na pierwsze moto, ale ok, niech tak by i bylo.
Skok manetki rzedu 2mm ma przelozenie na bliko 2 tysiace obrotow wiecej, a zdajesz sobie sprawe jakie to moze miec konsekwencje np przy zlozeniu w zakret.
Wolno mozesz jezdzic, ale tez jest niebezpieczenstwo ze po prostu nie opanujesz sprzetu, nie mowie tutaj o normalnej jezdzie tylko jakies sytuacji na drodze do ktorej bedziesz nieprzygotowany, dajmy na to w pierwszej chwili zacisniesz reke na rollgazie, albo jadac szybciej kurczowo wcisniesz hamulec (mozesz oczywiscie dokupic ABS). Samo zrzucenie biegu juz moze Cie wywalic z siodla (uslizg zblokowanego kola).
Tak mozna wymieniac, i sa to sytuacje ktore Cie spotkaja przy kazdej maszynie, czy to R1, czy GSX czy dowolnej innej, problem tylko jest taki ze R-ka bedziesz jechal dajmy na to nawet 140... nie ma poduszek , nie ma strefy zgniotu, jestes tylko ty, asfalt i okoliczne drzewa i latarnie.
Skok manetki rzedu 2mm ma przelozenie na bliko 2 tysiace obrotow wiecej, a zdajesz sobie sprawe jakie to moze miec konsekwencje np przy zlozeniu w zakret.
Wolno mozesz jezdzic, ale tez jest niebezpieczenstwo ze po prostu nie opanujesz sprzetu, nie mowie tutaj o normalnej jezdzie tylko jakies sytuacji na drodze do ktorej bedziesz nieprzygotowany, dajmy na to w pierwszej chwili zacisniesz reke na rollgazie, albo jadac szybciej kurczowo wcisniesz hamulec (mozesz oczywiscie dokupic ABS). Samo zrzucenie biegu juz moze Cie wywalic z siodla (uslizg zblokowanego kola).
Tak mozna wymieniac, i sa to sytuacje ktore Cie spotkaja przy kazdej maszynie, czy to R1, czy GSX czy dowolnej innej, problem tylko jest taki ze R-ka bedziesz jechal dajmy na to nawet 140... nie ma poduszek , nie ma strefy zgniotu, jestes tylko ty, asfalt i okoliczne drzewa i latarnie.
Oprogramowanie dla gastronomii i hotelarstwa (otwórz link)
(otwórz link)

-
simonw - Mieszkaniec forum
Dokałdnie kur** te cos na x nie ch sie lepiej nie odzywa jak nie widziało sprzetu w akcji... a nie da sie jechać wolno bo zawsze chcesz coraz szybciej jazda na 2 tys obrotów to cały h** nie jazda zawsze njdzie cie ochota zeby te 5 potem 10 tys ujażmić ale spoko szanuje goscia jak ma kase niech kupi ja mu tylko chce przyblizyć konsekwecje tego zakupu i dobrze zycze i tak zrobi co zechce to co wy chcecie ? sie wyjebie bedzie miał nauczke bedzie jezdził to bedzie jezdizł co ja zmienie? niech sie przejedzie to zobaczy co jest grane... to jest motor bardzo zaawansowany i jeszcze jak mi ktos powie że przyciskajac manetke nie jest sie 1 nogą w grobie to pozostaje mi sie tylko usmiechnąć do niego... owszem liczy sie to co masz w bani a nie to czym jezdzisz ale te moto za bardzo kusi i skusiło już nie jednego, dzien 2 tyg ci sie uda ja tez liczyłem na swoje umiejetnosci i doswiadczenie o mały włos bym sie nie przeliczył i nie jechałem akurat jakimś 500 czy 600 czy 1000 choć jeżdze tyle czasu na moto porostu było by ze mna nie ciekawie 100km/h by wystarczyło... kazdy nawet najleprzy kierwca moze miec sytuacje krytyczną a jescze jak nie wie jak sie w niej zachować to.... marne szanse

-
VCO - Świeżak
• Strona 1 z 5 • 1, 2, 3, 4, 5