Zobacz wÄ…tek - PoczÄ…tek :D
NAS Analytics TAG

PoczÄ…tek :D

Jeśli chcesz porozmawiać o motocyklach, które nadają się dla posiadaczy kategorii A1 lub B (powyżej 3 lat) to jest to miejsce dla Ciebie.
_________

PoczÄ…tek :D

Postprzez LaVidaLoca » 15/6/2015, 22:13

Siemanko, pierwszy post na forum także najpierw się przywitam :)

Mam na imiÄ™ Kamil, mam 16 lat i pochodzÄ™ z woj. lubuskiego. Witam wszystkich bardzo serdecznie :)

Sprawa ma się tak, po jakichś 2 latach przekonałem rodziców do kupna moto oraz zapisania mnie na prawko. Wygląda to w ten sposób, że cały lipiec chcę przepracować i zarobić na A1, 1 sierpnia chciałbym zapisać się na kurs (urodziny mam 25 września). Po zdanym kursie dostanę od rodziców jakiś skuter. Najpierw ma być to skuter ponieważ chcą najpierw zobaczyć jak jeżdżę itd. a na wakacje przyszłego roku kupuję swoją wymarzoną nsr 125. No i tutaj mam do was kilka pytań :D

1. Co sądzicie o kupnie Aeroxa bądź speedfighta? Musi być to skuter, który po kilku miesiącach nie spadnie z ceny. Mam budżet ok. 3/3,5k na zakup.

2. Czy jeśli będę kupował kask i rękawice to zainwestować już w coś trochę lepszego żeby było już na nsr? Jeśli tak to jaki kask? Mam ok. 800-1000zł na to.

3. W jakim okresie najlepiej kupić nsr?

4. Czy takie kupowanie skutera ma wgl sens?

5. Najbardziej boli mnie to, że jeśli zrobię a1 to i tak na a2 muszę przejść pełny kurs a po a2 mam przyśpieszoną pełną kategorię A więc trochę mało opłacalne ale inaczej chyba się nie da :/
LaVidaLoca
Świeżak

Postprzez Rolnik62 » 16/6/2015, 08:58

2. Najlepiej jakiś HJC np IS 17 - masz między innymi pinlocka i blendę - także funkcjonalność; wygląd, grafiki, malowania itd też są niezłe.

3. Jesień/zima, ale w taką pogodę, byś mógł się przejechać na każdym biegu, zahamować nieco mocniej, odkręcić dynamiczniej itd.

4. Jasne, że tak. Zobaczysz, że ludzie są czasami bardzo ślepi i wyjeżdżają pod koła, a dzięki mniejszej prędkości nauczysz się sprawnie skanować niebezpieczeństwa. Być może chcąc nie chcąc nauczysz się też sprawnie hamować, albo uciekać gdzieś w bok ;)
Jeżdżenie "ścigaczem" po mieście to jak bieganie po lesie w garniturze.
Rolnik62
Bywalec

Postprzez Devil 125 » 16/6/2015, 14:31

Na A1 nie pojeżdzisz NSR-ką ma to więcej niż wymagane max 15 koni

No chyba że jest zablokowana ale kto blokuje 2T...
Honda CBR 125R ---> Yamaha FZS 600 02r
Devil 125
Bywalec

Postprzez LaVidaLoca » 17/6/2015, 23:12

Z tego co zauważyłem to zdecydowana większość nerek jest zarejestrowana na a1 bądź pod B także no wątpię w to co napisałeś.

W takim razie w sierpniu zaczynam kurs i wciągam jakiegoś roxa aby przelatać trochę w tym roku i może trochę w kolejnym a na wiosnę chciałbym już mieć nsr, co myślicie o tym?

Mam jeszcze jedno pytanie, co z ubioru kupić na nsr? Jakaś kurtka porządna wystarczy i jeansy czy lepiej w coś bardziej konkretnego się zaopatrzyć? (mam na myśli jakieś kombi tanie)
LaVidaLoca
Świeżak

Postprzez Rolnik62 » 18/6/2015, 09:48

LaVidaLoca napisał(a):Z tego co zauważyłem to zdecydowana większość nerek jest zarejestrowana na a1 bądź pod B także no wątpię w to co napisałeś.

Zarejestrowana to może być nawet R6-stka na motorower. Przy kontroli, a już na pewno przy dzwonie wyjdzie szydło z worka.

Zależy ile masz kasy na te kombi...
Rolnik62
Bywalec

Postprzez LaVidaLoca » 18/6/2015, 11:34

Ile trzeba się wykosztować na takie, które da radę?
LaVidaLoca
Świeżak

Postprzez Devil 125 » 18/6/2015, 18:53

Kategoria A1 prawa jazdy uprawnia do kierowania:

motocyklem o pojemności skokowej silnika nieprzekraczającej 125 cm3, mocy nieprzekraczającej 11 kW i stosunku mocy do masy własnej nieprzekraczającym 0,1 kW/kg,
motocyklem trójkołowym o mocy nieprzekraczającej 15 kW,
pojazdami określonymi dla prawa jazdy kategorii AM.

Przeczytaj i powiedz mi czy mam rację :) Odblokowana NSR ma więcej niż 15 koni więc się nie załapie na A1, chyba że znajdziesz zablokowaną, więc w świetle prawa żeby jeżdzić na A1 musisz szukać zablokowanej inaczej przy kontroli a gorzej kolizji jak doszukają się że jest wałek dostaniesz tak po d.... że zaboli .
Honda CBR 125R ---> Yamaha FZS 600 02r
Devil 125
Bywalec

Postprzez LaVidaLoca » 18/6/2015, 21:44

Dobra, w każdym razie na pewno kupuje nsr.

Doszedłem do wniosku, że na razie kupię tylko kask hjc is-17 i rękawice za 50zł bo to i tak chwilowo na skuter tylko a na zimę/wiosnę już kupię porządne rękawice i jakąś kutke a z czasem resztę.
LaVidaLoca
Świeżak

Postprzez Rolnik62 » 19/6/2015, 10:26

LaVidaLoca napisał(a):bo to i tak chwilowo na skuter tylko

Ja kiedyś dawno dosyć wyglebiłem na skuterze na muldzie, to wylądowałem w szpitalu na ponad tydzień, miałem operację "zespolenie wyrostka łokciowego popręgiem Webera" z narkozą, kolano miałem codziennie w innym kolorze itd. Fizyka działa tak samo. Także czy NSR czy skuter, czy R1, przy 60 km/h jak się wywalisz, odczujesz to tak samo jadąc z "gołą klatą" ;)
Rolnik62
Bywalec

Postprzez Gruntowy » 19/6/2015, 17:36

Rolnik62 napisał(a):

Ja kiedyś dawno dosyć wyglebiłem na skuterze na muldzie, to wylądowałem w szpitalu na ponad tydzień, miałem operację "zespolenie wyrostka łokciowego popręgiem Webera" z narkozą, kolano miałem codziennie w innym kolorze itd. Fizyka działa tak samo. Także czy NSR czy skuter, czy R1, przy 60 km/h jak się wywalisz, odczujesz to tak samo jadąc z "gołą klatą" ;)

Ciekawy...objaw.
Gruntowy
Świeżak

Postprzez LaVidaLoca » 19/6/2015, 22:39

Rolnik62 napisał(a):

No w sumie racja, w każdym razie zostaje przy tym kasku i jakichś rękawicach dosyć dobrych, później urodziny, święta to coś wpadnie, coś ma już więc kupie jakieś kombi fajne i buty i myślę, że będzie git.
LaVidaLoca
Świeżak

Powrót do Motocykle od 51 do 125 ccm - kategoria A1/B

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

na górê