Kara za niezapłacenie skarbówki?
• Strona 1 z 1
Kara za niezapłacenie skarbówki?
Witam, w czerwcu 2014 roku kupilem za 900zł skuter. Poprzedni własciciel byl w urzedzie skarbowym zaświadczyc ze pozbyl sie skutera. Jednak nie przerejestrowałem go na siebie ani nie byłem w urzedzie skarbowym od tego czasu i boję się kary. Ile może ona wynosic? Mineło od tego jakieś 9miesięcy. Skuter ma oc opłacone na mnie.Proszę o porady jakies co zrobić w tak kiepskiej sytuacji (prosze nie wytykac mi rowniez ze jak mogłem nie wiedziec ze trzeba w terminie to zrobic,stało się to się stało czasu nie cofne). Proszę o pomoc i z góry dziękuję.
- Galaxymika
- Świeżak
Idź do wydziału komunikacji w twoim mieście, przerejestruj ten skuter na siebie. Pasem po tyłku nie dostaniesz. Jakiejś innej kary, czy coś też nie. Jak ty się boisz tam iść, bo nie zapłaciłeś kilku groszy (wogóle do tysiąca złotych nie płaci się, przynajmniej tak było kiedyś) to ja nie wiem, kto w przyszłości będzie nasz kraj bronił.

Jeżdżenie "ścigaczem" po mieście to jak bieganie po lesie w garniturze.
-
Rolnik62 - Bywalec
Ale jesteś pewien ze nie dostane kary pieniężnej? Bo z tego co slyszalem to do 14dn czy 30 trzeba pojsc dourzedu po jakas pieczatke. I dlatego pytam czy nie bede mial problemow ze nie bylem nigdzie i nie przerejestrowalem go tyle czasu
- Galaxymika
- Świeżak
30 dni masz na przerejestrowanie. Jak pójdziesz po 9 miesiącach, to ewentualnie ktoś ci zwróci uwagę, że trochę późno, nic więcej.
14 dni na zapłacenie podatku. Ale jak masz napisane na umowie, że za 900 zł kupiłeś, to to ciebie nieobowiązuje, chyba, że się zmieniło, i o tym nie słyszałem.
Na przyszłość
Jeżeli będziesz uciekał przed konsekwencjami swojego postępowania, to będziesz miał ciężko w życiu. Czy dostaniesz karę finansową, czy nie, to nie ma znaczenia czy ty tam pójdziesz. Obojętnie, czy się dowiesz tam na miejscu, czy listownie 
14 dni na zapłacenie podatku. Ale jak masz napisane na umowie, że za 900 zł kupiłeś, to to ciebie nieobowiązuje, chyba, że się zmieniło, i o tym nie słyszałem.
Na przyszłość

-
Rolnik62 - Bywalec
Ale gdybym wiedzial o jakiejkolwiek naleznosci zaplaty podatku oczywiscie bym go zaplacl,poprostu sprzedajacy (doswiadczony handlowiec orientujacy sie w tych sprawach) powiedzial mi ze nie musze nic placic wystarczy ze on pojdzie do urzedu i zaswiadczy ze pozbyl sie skutera. Mam umowe przeglad wszystko tylko ne przerejestrowywalem dowodu bo poprostu nie mialem odpowiednich srodkow na to i myslalem ze nie poniose wiekszych konsekwencji. Tak swoją drogą mozesz mi powiedzieć ile wyniesie mnie przerejestrowanie tego pojazdu? tablic nie zmieniam bo kupywalem 10km dalej. Chodzi mi o sam dowod itp.
- Galaxymika
- Świeżak
Na tablicę naklejkę ci nakleją nową, także i tak będziesz musiał ją ściągnąć
Poniżej stówy. Dostaniesz tymczasowy dowód rejestracyjny, a jak będzie nowy dowód rejestracyjny to dostaniesz od nich esemesa
( uwaga płatne 50 groszy )

Poniżej stówy. Dostaniesz tymczasowy dowód rejestracyjny, a jak będzie nowy dowód rejestracyjny to dostaniesz od nich esemesa

-
Rolnik62 - Bywalec
- Galaxymika
- Świeżak
Rolnik62 napisał(a):30 dni masz na przerejestrowanie. Jak pójdziesz po 9 miesiącach, to ewentualnie ktoś ci zwróci uwagę, że trochę późno, nic więcej.
Na przyszłośćJeżeli będziesz uciekał przed konsekwencjami swojego postępowania, to będziesz miał ciężko w życiu. Czy dostaniesz karę finansową, czy nie, to nie ma znaczenia czy ty tam pójdziesz. Obojętnie, czy się dowiesz tam na miejscu, czy listownie
Na umowie 300, 900, czy 1800, to do skarbówki trzeba iść, bo oni mają swoje tabelki, bo chytra baba w okienku wręczy mandat 150zł. Chyba, że iść w zaparte, że ich tabelki to bzdury, bo np. motocykl jest do remontu itp. Oczywiście wtedy będzie więcej jazdy i zachodu niż wart ten podatek. Ale jeśli 14 dni się przekroczy, to nie pozostaje nić jak iść w zaparte. Ja się dałem podejść, spóźniłem się jeden dzień (co zauważyłem po fakcie), na umowie 500zł, ale w ich tabelkach było z 4tys. i prócz kilkunastu zł podatku wręczono mi kwit na 150zł

- Artur_
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Motorowery do 50 ccm
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości